HAVI MARTINEZ EKSKLUZIVNO ZA SRPSKI TELEGRAF: Bijelsa me je napravio, Pepu drugujem trofej LŠ! (FOTO)

Autor: Marija Stefanović

Sport

22.08.2021

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako za nekoga možemo da kažemo da je pravi šampion, onda je to svakako legendarni fudbaler Havijer Martinez.

Republika

Foto: ST/Dragan Kadić

Ćavi Martinez boravio u Srbiji

Španski defanzivac se tokom karijere popeo na krov sveta sa "furijom" 2010. godine, a bio je i prvak Evrope 2012. godine. Takođe, on je sa Bajernom dva puta podigao pehar Lige šampiona (2012/13 i 2019/20). Martinez, koji trenutno brani boje Katara, je sa novim timom posetio Srbiju i on je tom prilikom je u eksluzivnom intervjuu za Srpski telegraf otkrio je da nije verovao da će biti toliko uspešan u karijeri.

Nedavno ste pojačali Katar, da li ste zadovoljni u novom klubu?

- Ovo je neko novo iskustvo za mene. Polako se uklapam u ovaj sistem i vema sam zadovoljan. Verujem da će ovo biti prava avantura i da sam napravio dobar izbor.

Kako ste se odlučili da karijeru nastavite u Dohi?

Republika

Foto: ST/Dragan Kadić

 

- Dobro poznajem Katar. Više puta sam tamo bio tokom karijere i veoma mi se sviđa ovaj grad. Takođe, čelnici ovog kluba su pokazali veliko interesoavnje za mene. Pored toga sam razgovarao sa dosta igrača koji su tamo, među kojima je i Ćavi. Svi su mi rekli da se u Kataru živi veoma dobro i da je fudbal na visokom nivou.

Na početku svoje karijere igrali ste u Atletiko Bilbaou, kako pamtite taj period?

- Tamo sam proveo nekoliko godina. Lepo je igrati u svojoj zemlji i pred svojim narodom. Dosta sam naučio u ovom klubu, posebno od trenera Marsela Bijelsa. Može se reći da je on negde i najzaslužniji za sve moje naredne uspehe. Bilo je zadovoljstvo sarađivati sa njim.

Iz Atletika ste prešli u Bajern, koliko je saradnja sa Jupom Hajnkesom uticala na vašu karijeru?

- Period u Nemačkoj je bio najbolji za mene kada su u pitanju klupski rezultati. Tamo sam napredovao i kao osoba i kako igrač. Sarađivao sam sa velikim trenerom kakav je Jup Hajnkes. Put ka mom prvom trofeju u Ligi šampiona u sezoni 2012/13 bio je stvarno neverovatan. To nikad neću zaboraviti.

Posle toga je došao Pep Gvardiola, kakav je on kao trener, a kakav kao čovek?

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Fudbaleri Španije

- Kao što sam već rekao meni je Bajern mnogo dao. Osim što smo zabeležili odlične rezultate, imao sam priliku da sarađujem i sa vrhunskim trenerima, među kojima je i Pep Gvardiola. Sa njim sam naučio da bolje razumem fudbal i da više uživam u igri. On osim što je dobar trener, dobar je i čovek. I samo mi ostaje žal što i sa njim nisam uspeo da trijumfujem u Ligi šampiona.

Nema kraja kraja velikim trenerskim imenima, radili ste i sa Karlom Anćelotijem. Šta možete da kažete o njemu?

- Isto sve najbolje. Svaki trener je na svoj način uticao na mene i svaki je doprineo da ja budem bolji. Malo je sportista imalo priliku da tokom svoje karijere sarađuje sa takvim zvezdama, kao što sam ja.

Pod vođstvom Hansija Flika, Bajern je osvojio i drugi trofej u Ligi šampiona u sezoni 2019/20. Kako je izgledao ovaj pohod na titulu?

- Te sezone smo igrali stvarno dobro i niko nije mogao da nas zaustavi. Trofej je bio prava nagrada za veliki radi i trud.

Tokom karijere ste osvojili sve, da li ste verovali da je to moguće kada ste počeli da trenirate fudbal?

- Verovao nisam, ali sanjao jesam. Tačno je da sam ja uvek bio takmičarski nastrojen i u svaki meč sam ulazio sa željom za pobedu. Tačno je da sam bio prvak sveta i evrope sa Španijom, osvojio sam Ligu šampiona sa Bajernom i veoma sam srećan zbog svih tih trofeja. Ponosan sam na sebe, mogu da kažem da imam veoma uspešnu karijeru

Nalazite se na pripremama u srpskoj Kući fudbala. Da li vam je ovo prvi put u našoj zemlji?

- Nije, bio sam i ranije kada je Bajern igrao u Ligi šampiona 2019. godine protiv Crvene zvezde. Bio je to zanimljiv meč. Ali sam prvi put u Kući fudbala i Pazovi. Imao sam priliku da obiđem ovaj kraj i veoma mi je bilo prijatno ovde.

Da li pratite srpske klubove?

- Znam da su Zvezda i Partizan najbolji. Ispratio sam crveno-bele one godine kad smo igrali protiv njih, ali to je sve.

Poznajete li nekog od srpskih igrača?

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Martinez sa peharom LŠ

- Da, dosta njih. Posebno bih izdvojio Tošića, on je odličan igrač. Mnogo Srba sam upoznao u Frankfurtu. Pored toga imate veoma dobar nacionalni tim, sastavljen od vrhunskih igrača.

Ko vam je bio idol na početku karijere?

- Nikad nisam imao idola, bar ne od igrača. Ja sam samo gledao svog starijeg brata Alvara, koji je trenirao fudbal, i njega sam kopirao. Uvek sam želeo da budem kao on.

Ko vam je draži Kristijano Ronaldo ili Lionel Mesi?

- Mogu da kažem da mi je drago što živim u eri Kristijana Ronalda i Lionela Mesija. Oni su prave fudbalske mašine i poslednjih godina podigli su fudbal na viši nivo. U nekom delu je bio bolji Kristijano, u drugom Mesi. Stvarno je teško izdvojiti nekog.

Nedavno je preminuo legendarni nemački fudbaler Gerd Miler, da li ste imali priliku da ga upoznate?

- Video sam da je preminuo. Veoma mi je žao zbog, i želim da izjavim saučešće porodici. On nije bio samo legenda nemačkog fudbala, već i svetskog.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading