FIGO, JERO, MIJATOVIĆ PONOVO NA TERENU: O Sportskim igrama mladih se priča u Evropi

Autor: Republika

Sport

21.08.2021

10:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Splitu je završeno Veliko Međunarodno finale Sportskih igara mladih. Deca iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske imala su besplatno letovanje i takmičenja, a sve je završeno spektakularnim vatrometom na Rivi. A pre toga održana je proslava 25 godina postojanja Sportskih igara mladih, gde je dugotrajan aplauz dobio osnivač Igara Zdravko Marić.

Republika

Foto: Sportske igre mladih

Luis Figo zaigrao protiv mladih talenata

Igre spajaju region godinama, ali su u Splitu su probile Balkan, itekako su osvojile Evropu. Održana je fudbalska utakmica, na jednoj strani mladi fudbaleri iz tri zemlje a na drugoj nekadašnje svetske zvezde fudbala koje su predvodili Luis Figo, Fernando Jero, Predrag Mijatović, Zvonimir Boban i drugi. Atmosfera na terenu za mali fudbal na otvorenom bila je fenomenalna, a utakmicu je sudio jedan od najboljih sudija Evrope Italijan Roseti.

Republika

Foto: Sportske igre mladih

Florent Maluda i Fernando Jero

Luis Figo, Fernando Jero, Zvonimir Boban, Predrag Mijatović, Florent Maluda imena su koja se u celom svetu sporta izgovaraju sa poštovanje... Bogati vlasnici francuskog PSG-a spremaju dolare, za ovu ekipu, neko reče juče u šali. Ne, ne radi se o susretu Lige šampiona već se radi o spektaklu u režiji Sportskih igara mladih. Zvezdana družina okupila se u ekipi ambasadora Sportskih igara mladih koji su na splitskom trgu Prokurative odigrali revijalnu utakmicu protiv dece učesnika, mladih fudbalera iz tri države.

Republika

Foto: Sportske igre mladih

Selekcija "Dream teama"

Igralo se dva puta po 20 minuta. "Dream-team" fudbalskih veterana asova, utakmicu nije shvatio nimalo revijalno. Krenulo se punom snagom s obe strane. Ambasadori Igara su imali početnu inicijativu, a klinci fudbaleri su delovala impresionirano, a kako i ne bi bili. Prilika zaigrati protiv ovakvih zvezda se ne pruža svaki dan. Ambasadori su iskoristili priliku i u 4. minutu poveli sa 1:0 preko predsednika UEFA  Aleksandra Čeferina. Usledilo je zatišje sve do poslednje sekunde prvog poluvremena kada je rezultat izjednačen.

Republika

Foto: Sportske igre mladih

Ekipa mladih fudbalera

A u drugom poluvremenu, klinci su krenuli na sve ili ništa i na kraju uspeli da pobede 5:4. Luis Figo se nije mirio sa porazom, pokušavao je na sve načine da postigne pogadak, ali nije uspeo. Na kraju pozdravi, fotografisanje i puno selfija. 

- Ponosan sam na ovih 25 godina, posebno sam ponosan na svoju ekipu, svoj tim. Ja sam „izbačen na površinu" jer sam predsednik , ali iza Igara stoji veliki tim ljudi i bez njih ne bismo uspeli. Želim da se posebno zahvalim deci, deca su vrednost Igara, kako mi kažemo deca su stvorila Igre. Nadam se da ih nećemo razočarati i u narednim godinama - istakao je Zdravko Marić, čovek koji je pre 25 godina osnovao Igre.

Među zvanicama iz naše zemlje bio je i ministar omladine i sporta Republike Srbije Vanja Udovičić, koji je održao sjajan govor pred rekordnim brojem medija. Tu su bili i pomoćnik ministra sporta Republike Srbije Darko Udovičić, predsednica Dunav osiguranje Sportskih igara mladih Srbije Marija Mihajlović, predsednik OKS Božidar Maljković, nekadašnji košarkaš Dejan Tomašević, odbojkaški trener Dragan Đorđević, predsednici opština Priboj Lazar Rvović i Sokobanje Miodrag Nikolić i drugi.

- Meni je ogromno zadovoljstvo što sam ispred Republike Srbije u Splitu i što možemo da kažemo da smo partnerskim odnosom podržali jednu akciju koja za cilj ima regionalno pomirenje, ali i snažnu poruku da je važno baviti se sportom, da je važno učestvovati, da je važno uložiti u sebe trud, energiju i znanje. I da, ako ste dovoljno iskreno prema sebi, i ako dovoljno radite, trud će dati rezultata - izjavio je ministar Vanja Udovičić.

Republika

Foto: Sportske igre mladih

Figo pleni na terenu

Bilo je sjajno čuti na velikom video bimu u centru grada i video poruke svetskih asova sporta - fudbalera Luke Modrića, Nemanje Matića, Edina Džeka, Dragana Stojkovića Piksija, Boška Đurovskog, odbojkaša Marka Podraščanina, Aleksandra Atanasijevića, Tijane Malešević i Slobodana Boškana. Posle utakmice, spektakl se preselio na čuveno šetalište Rivu. Festival muzike i nagrađivanja zamenio je onaj fudbalski. A učesnike i strance oduševili su muzičari Sergej Ćetković i Indira, koja je razgalila i silne strance turiste sa svojim pesmama iz kraja devedesetih, dok je bila u grupi Kolonija.

Prvi čovek UEFA Aleksandar Čeferin pokazao je zavidno fudbalsko umeće, uprkos tome što nije bio aktivni fudbaler.

- Oduševljen sam i današnjom priredbom i svime što rade Zdravko Marić i njegova ekipa. Sport povezuje, sport je ljubav, jedinstvo, poštovanje drugih i drugačijih ljudi. Dubok naklon za Sportske igre mladih i dok sam ja predsednik UEFA i Fondacije UEFA za decu pomogaćemo u okviru svojih mogućnosti - izjavio je Aleksandar Čeferin.

Sve u svemu zaista spektakl o kome će narednih dana pričati ne samo region već i Evropa. Igre su zakon, o Igrama se priča.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading