(FOTO) ŠKOTI NAPRAVILI HAOS PRED FINALE EURA! Cela nacija ustala na noge, Englezi se ovome nisu nadali!

Autor: Republika

Sport

11.07.2021

10:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Italija i Engleska igraju finale Evropskog prvenstva večeras na Vembliju, a pred taj meč, koji je na programu od 21 sat prava euforija vlada i na još nekim teritorijama.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Navijači Škotske

Škoti, istorijski posmatrano, imaju više problematičnih godina kada se radi o odnosima s Englezima nego onih koji su protekli u miru, a umalo su 2014. i istupili iz Ujedinjenog Kraljevstva (55% glasova na referendumu ipak je prevagnulo da Škotska ne stekne nezavisnost tada).

 

Ali, čak i kada se politika skloni u stranu, mnogi Škoti i na sportskim događajima u prvi plan stavljaju svetu do znanja šta misle o Englezima, piše Blic. Recimo, kada god igra njihova reprezentacija, i po kakvom god (ne)vremenu, na nestvaran način zagrmi "Cveće Škotske"...nezvanična škotska himna, u kojoj se odaje počast junacima koji su, predvođeni Robertom Brusom, 1314. dobili bitku kod Banokburna i, kako stihovi pesme kažu, "poslali (engleskog) kralja Edvarda da razmisli još jednom (o prelasku granice)".

Škoti jesu prošli na EURO 2020, i to izbacivši Srbiju na penale u finalu baraža, ali nisu uspeli da doguraju daleko. I, kako to obično biva, kad već oni ne igraju - onda uglavnom priželjkuju da Englezi ne ostvaruju uspehe.

A veliki fudbalski uspeh Engleska čeka više od pet decenija, još od 1966. i onog čuvenog Mundijala, posle kog ne samo da nije osvojila veliki pehar, već ni igrala u finalu.

Sada se to promenilo, jer ekipa Gareta Sautgejta igra protiv Italije, selektora Roberta Manćinija, i to baš za pehar namenjen kontinentalnom prvaku. Naravno, u Škotskoj to uopšte nije prošlo nezapaženo...

List "Nacional", koji na svakoj naslovnoj strani ističe da je u pitanju medij koji se zalaže za škotsku nezavisnost, tako je objavio naslovnu stranu na kojoj je selektor "azura", Manćini, prikazan kao da je u pitanju Vilijam Volas, čuveni škotski junak iz ere pomenutog Roberta Brusa.

Volasa je u antologijskom filmu "Hrabro srce" iz 1995. tumačio Mel Gibson, a "Nacional" je foto-montažom stratega Italije stavio na čelo armije i to uz naslov:

"Spasi nas, Roberto, ti si naša POSLEDNJA NADA. (Ne možemo da trpimo da još 55 godina o ovome pričaju)".

Naravno, ova naslovna stranica izazvala je potpunu nevericu kod mnogih Engleza, ali nisu Škoti jedini koji ih "prozivaju" pred finale.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading