OVO ĆE ZANIMATI GROBARE: Stanojević o novim pojačanjima, prvom golmanu Partizana, Sumi...

Autor:

Sport

09.07.2021

12:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Fudbaleri Partizana završili su pripreme u Sloveniji.

RepublikaFoto: FK Partizan
Aleksandar Stanojević

Partizan je tokom boravka u Ptuju odigrao četiri pripremne utakmice i upisao je tri pobede i jedan remi. 

Trener crno-belih Aleksandar Stanojević zadovoljan je urađenim u Sloveniji, a evo kako je ocenio pripreme.

- Neka bude osmica. Devetka i desetke su visoke ocene. Zadovoljan sam uslovima, terenima, smeštajem, motivisanim igračima.

Na pitanje da li se tim iskristalisao, Stanojević ima sledeći odgovor.

Uvek imate šest, sedam igrača koji bi trebalo da igraju, ali – nije. Kod nas se tim uvek menja, kombinujemo. Uvek imam dva igrača za jedno mesto. Najbolje se to vidi na primeru zadnjeg veznog: nekad počinju Zdjelar i Jojić, nekad Jojić i Šćekić, nekad Zdjlera i Šćekić. Zatim bočni igrači, bekovi... Novajlije su zaoštrile konkurenciju. Nemamo standardan tim, ja tako funkcionišem. Zato i kažem da je svaki igrač slobodan da ode pod uslovim da nije spreman za svakodnevne rotacije.

Partizan je tokom boravka u Sloveniji imao 29 igrača, u Beogradu će se kadar osvežiti Holenderom i Sumom, da li će biti još dolazaka i odlazaka?

Pričaćemo sa mlađim, ali i igračima kojima bi možda bilo bolje da odu negde na kaljenje. Ovaj kadar možemo samo da povećamo. U međuvremenu, ako neko ode, reagovaćemo.

RepublikaFoto: FK Partizan

Da li je neko od poletaraca zaslužio da ostane i odmah konkuriše za prvih 11?

Naravno. Nezahvalno mi je da pričam o mladima, ali su se Milovanović i Baždar dobro pokazali, da mogu ozbiljno da konkurišu za tim. I Terzić je prijatno iznenadio. Ostale ni ne računam kao mlađe. Subotić i Đorđević su nešto nagovestili, videćemo šta je najbolje za mlade štopere, da li da odu negde da igraju ili da ostanu i treniraju sa nama.

Ko je prvi golman?

Stojković ima status prvog golmana, uvek. Bio je i prošle sezone. Vladimir je naš kapiten, prvi golman i dok je ovde biće tako. Ko će i koliko braniti zavisi od hiljadu razloga. Primera radi, da li će Stojković ići ili ne. Imamo Popovića kome verujem 100 odsto zbog stabilnosti, a Stevanovića uvek možete da koristite. Kao što ne znam koja su dva standardna zadnja vezna ili bočna igrača, tako je i sa golmanima. Kod mene to ne postoji. Znate da ne dajem diplomatske odgovore, stvarno je tako.

Kako se Saničanin uklipio sa Vujačićem koji je sa levog prešao na desnog štopera, koliko se Marko Živković nametnuo, a koliko vas je poremetila povreda Obradovića?

Što se poslednje linije tiče, sačekajmo malo jače situacije da donesemo neki sud. Saničanin se dobro uklopio, zasad smo zadovoljni, ali tek očekujemo da bude bolji kad se navikne na zahteve. Obradovićeva povreda nam je poremetila planove, drugi put se to dešava, ovo je stvarno bila mehanička povreda, ništa nije kriv... Odavno ga nisam video motivisanijeg uoči priprema, ali smo zbog takvih situacija odložili proveru sa Tabor Sežanom. Igraće najspremniji. Nas ne remeti, jer smo kombinovali na levom beku. Na desnom je Živković popravio dosta fazu odbrane, dobro je igrao, sigurno će imati bolji status. Prijatno je iznenađenje. Biće i Marko u konkurenciji kao što su Obradović i Urošević na drugoj strani.

RepublikaFoto: Starsport

Slatke muke na krilu. Gde vidite Holendera, levo ili desno?

Moj stil podrazumeva intenzitet u oba pravca, što zahteva veliku potrošnju. Najviše se troše bočni igrači i napadači. Smatram da je Holenderova najbolja pozicija drugi napadač, što je igrao u Honvedu, dao dosta golova... Možemo i desno da ga koristimo. I levo, mada... Na toj strani je Jović postao reprezentativac, moramo da držimo tu priču. Pantić je pokazao da na njega ozbiljno može da se računa. Ako ovako nastavi tražiću mu mesto da igra, jer dobrom fudbaleru morate da nađete mesto, makar igrali sa četvoricom istih...

Ocena novajlija?

Pantić je starosedelac, ali mi je pokazao da ubrzava igru, želeo sam da bude konkretniji, direktniji, opasniji po gol rivala. On to radi i na treninzima, ozbiljno me raduje. Saničanin ima reputaciju kao standardni reprezentativac Bosne i Hercegovine, igrao je utakmice na višem nivou, stalno napreduje. Rikardo nam je doneo ozbiljnost u napadu, ali neke situacije rešava sam, pošto se još nismo sinhronizovali. Već je igrao sa Dačom Pantićem, Pavlovićem...

RepublikaFoto: Starsport

Dovođenje špica bio je prioritet, a to je rešeno dolaskom Rikarda. Da li je sa angažmana drugog špica spala etiketa „hitno“?

Dok pobeđujete nema „hitno“. Ako ne, odmah je „hitno“. Suštinski, tražimo stranca koji može da igra bočnog ili drugog napadač. Jednog smo našli i klub je želeo da plati obeštećenje od 1.500.000 evra (Žilijen Ngoj, op. au). Dakle, nije problem u tome. Ne želimo da dovodimo igrače za koje nismo sto odsto sigurni da mogu da prave razliku. Imamo rešenja, na tržištu su, ali nismo sto odsto sigurni. Zbog rada na sinhronizaciji meni ne odgovara trenutno što je Holender bio van stroja, a Jović se povredio. Ključna stvar je povratak Rikarda, tu smo popunjeni. Na vreme su nam došli igrači bez obeštećenja, ali želimo još jednog igrača. Tražimo ga. Kao što tražimo i u drugim linijama, za slučaj da neko ode. Neka rešenja već imamo. Nećemo dovoditi po svaku cenu, a videli ste na pripremu (Ngoja) da je klub bio spreman da dovede nešto za sadašnjost i budućnost.

Da li je Partizanu potreban još neki igrač za dopunu selekcije?

Generalno smo popunjeni, ali treneru uvek fali igrača. Uvek sam za zdravu konkurenciju i mislim da su nam pojačanja potrebna. Stranac koji preuzima odgovornost. To znaju i ljudi iz kluba. Mi smo se pokrili na svim pozicijama, ali imate i situaciju kod konkurenta da stranac menja stranca. Mada, možda i mi imamo situaciju da nam Lazara Markovića menja reprezentativac Mađarske ili će Filipa Holendera menjati Markec, koji je igrač kakvog kalibra.

Formacija? Pričalo se o tri štopera, ali povrede poremetile plan? Da li se od toga odustalo? Osim toga, postoji li mogućnost da Partizan u vezom redu zaigra sa četvoricom u liniji?

Voleo bih, ali nam i dalje neki igrači ne dozvoljavaju da igramo u sistemu 3-5-2 ili 3-4-3. Želimo da otvaramo igru sa štopera i bekom koji će se manje pojavljivati, hoćemo da igramo sa tri pozadi, pa pređemo na četiri. I to ćemo uraditi. Opet, zavisi, imate Natha i Jovića koji vas vezuju za određeni sistem. Teško je neke igrače staviti u neke sisteme, ali dolaskom Saničanina imamo mogućnost da igramo sa trojicom pozadi.

Kad očekujete Rikarda na maksimumu?

Poslednju kontrolnu utakmicu je igrao 60 minuta, prirodno je što nije u punoj snazi, a meni je važna sinhronizacija. Sve možete da napravite, ali sinhroznizaciju u fazi napada teško. Došao je Pantić, Holender će promeniti poziciju, to je meni veći „problem“ nego spremnost Rikarda. Došao je Gomeš u dobrom stanju i biće spreman za prve dve utakmice na otvaranju sezone.

Hoće li biti vremena da se sinhronizuju Holender i Rikardo?

Imali smo situaciju da su Natho i Rikardo odradili samo tri zajednička treninga. Nije lako. I da su došli na početku priprema malo bi nam vremena bilo. Radićemo sve u hodu, kad dođe Holender.

RepublikaFoto: Starsport

Dozvoljen neograničen broj stranaca u protokolu?

To su se svi saglasili da je put kojim želimo da idemo. Ja sam za to da se dozvoli. Četiri je dovoljno, sedam domaćih, a ako neko ima opredeljenje da ima više stranaca nema nikakvih problema. Za razliku od januara kad se ta mogućnost pojavila bez nagoveštaja. Sad je nagovešteno na vreme. Ko nam brani da dovodimo strance? A opet smo zaštitilu domaće fudbalere. Naše opredeljenje nije da moramo da dovodimo strance, ako ih ne nađemo nećemo ići u tom pravcu.

Liga sa 16 klubova u takmičarskoj 2022/23 i to samo mesec dana pošto se govorilo da će imati 14 klubova?

Uopšte mi se ne sviđa, ako pričamo o struci, a mislim da sam kompetentan. Ne možete na silu da stavite Dubočicu iz Leskovca u Superligu, jel tako? Neki klubovi su dobijali taj status, pa su se ugasili. Za mene je to neodržimo. Fudbal je specifučan, uspevaju samo najbolji. Ne možete da kažete: „Otvaramo ove centre“. To u fudbalu ne postoji, niti će postojati. Nema šanse. Dobar stvar je da se stadioni grade, jer srpskom fudbalu nedostaje infrastruktura. Moj stav je da bi Srbija trebalo da ima deset do 12 klubova. Sve preko je previše za zemlju od 6.000.000 stanovnika. Ako gledamo zemlje iz okruženja, poput Mađarske i Slovačke, a reprezentacije su im bile na EP, trebalo bi da idemo u tom pravcu.

VAR, u svetlu dešavanja na utakmici Engleska – Danska?

Ako imate tendenciju da nekome pomognete ili odmognete, VAR može samo u krupnim stvarima da vam pomogne, ali će oko penala uvek biti polemike. Sigurno je sa VAR-om bolje, jer više ne bi trebalo da se dešavaju grube greške poput sviranja penala van kaznenog prostora ili priznavanja gola kad lopta izađe van teren. Koliko sam čuo, dvojica bivših eminentnih sudija će biti zadužena za VAR, verujem im, radili su u Evropu. Plus, sve je pod okriljem UEFA, daje vam licencu ili vam je oduzima.

Finale EP?

Najvijam za Italijane, sigurno će im nedostajati levi bek Spinacola, zbog ulaska u igru. Sa trenerske strane me interesuje da li će Englezi napasti Azire visoko ili će ih sačekati. Voleo bih da Mančinijev sastav osvoji pehar na gostujućem terenu.

RepublikaFoto: Starsport

Situacija sa Sumom?

Nije bio na pripremama iz administrativnih razloga. Status ne može da mu bude isti kao igrača koji su prošli kompletne pripreme. Konkuriše za tim. Što se mene tiče, ako na treningu bude najbolji status će mu se promeniti i igraće. Sve zavisi od njega. Naravno da ću uvek staviti najboljeg igrača. Trenutno nije u istom statusu, ali pitajte me za sedam dana i kazaću vam tad da li se status promenio ili ne. Trenutno, nije blizu statera.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading