UEFA BEZ MILOSTI: Gigant uhvaćen da je namestio meč sa Bordoom, sada mu preti GAŠENJE!

Autor:

Sport

09.07.2021

11:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ventspils je jedan od najtrofejnijih letonskih klubova, a sad je pao na najniže grane u svojoj istoriji.

RepublikaFoto: Starsport
Detalj sa meča Ventspilsa i Crvene zvezde 2012. godine

Ventspils po svemu sudeći uskoro neće ni postojati. 

Tim koji je 2012. godine izgubio od Zvezde sa 7:0 u kvalifikacijama za LE, uhvaćen je u nameštanju utakmica.

Usledila je žestoka kazna od strane UEFA, Ventspils je zatim ostao bez rukovodstva, te se povukao iz takmičenja u domaćem prvenstvu.

Ventspils je šest puta bio šampion Letonije, i četvrti je najuspešniji klub te baltičke zemlje. Bolji od njega su samo Skonto, RFK Riga i Olimpija Liepaja, koji više ne postoje, a uskoro bi njihovim putem mogao da krene i Ventspils.

Gigant letonskog fudbala je nedavno proslavio 24. rođenda, a UEFA je dokazala da je namestio meč kvalifikacija za Ligu Evrope protiv Bordoa. Francuzi su slavili sa 1:0, a meč se odigrao u leto 2018. godine.

Očekivano, Evropska kuća fudbala je izrekla žestoku kaznu i tako praktično ugasila klub. Ventspilsu je zabranjeno da pre sezone 2028/29 igra na međunarodnoj sceni, predsednik kluba Adlan Šišanov je doživotno izbačen iz fudbala, a sportski direktor Nikolaj Đakin na četiri godine. Takođe je kažnjen i arbitar tog meča, Sergej Lapočkin, sa 10 godina suspenzije.

Ventspils je u Evropi igrao čak 21 sezonu, a najbolji uspeh mu je plasman u grupnu fazu LE u sezoni 2009/10.

Sredinom juna u Ventspilsu su doneli odluku da istupe iz domaćeg takmičenja, jer je klupska kasa pretrpela žestok udarac i jednostavno nedostaju osnovna sredstva za funkcionisanje. Ta odluka je usvojena, a FS Letonije je obrisao sve njihove utakmice iz aktuelne sezone.

Posle toga je postalo jasno da nijedan tim neće ispasti u niži rang od ekipa koje se i dalje takmiče, a najviše je verovatno laknulo Noi, koja je iz 11 kola osvojila samo tri boda. Pre ovih ružnih dešavanja Noa je uspela da remizira sa Ventspilsom, ali sada je ostala bez tog poena.

Svi fudbaleri Ventspilsa dobili su čiste papire od 1. jula.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading