SKANDALČINA NA EURU: Hrvati utakmice igrali sa USTAŠKIM grbom!

Autor:

Sport

29.06.2021

13:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Veliki skandal drma Evropsko prvenstvo u fudbalu!

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Luka i drugovi nosili ustaški grb na dresu

Fudbalska reprezentacija Hrvatske našla se u žiži javnosti, pre svega sopstvenih medija, zbog kardinalne greške koja se provlačila tokom čitavog takmičenja.

Kockasti su sva četiri meča odigrali sa pogrešnim grbom na dresu, tačnije na kom je bela boja na prvom mestu u šahovnici.

Poznato je da je prva kockica bele boje simbol ustaškog grba koji je svojevremeno bio u vreme NDH, u vreme ustaške države! 

Tokom vladavine ustaša (1941-1945), kao i nakon nezavisnosti Hrvatske (1990-1991) šahovnica je počinjala prvim belim poljem. Dok je ona koja se nalazila unutar grba Banovine Hrvatske, te SR Hrvatske počinjala prvim crvenim poljem. Nakon 1991. grb Republike Hrvatske je ponovo prilagođen onom iz vremena banovine i komunizma (sa prvim crvenim poljem), te mu je pridodata heraldička kruna istorijskih grbova provincija koje se danas nalaze u sastavu Republike Hrvatske - stoji u objašnjenju šahovnice na Vikipediji.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Hrvatski mediji ističu da nikome nije jasno kako se ova greška dogodila, mada ne dodaju da je u pitanju ustaški grb već samo da grb današnje države počinje sa crvenom kockicom.

HNS se izvinio na grešci i najavio je da će tražiti odgovornost od štamparije koja im je štampala dresove.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading