(VIDEO) NI RONALDO, NI ŠIK: Autogol NAJBOLJI strelac Evropskog prvenstva!

Autor:

Sport

21.06.2021

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Fudbaleri na EP pet puta zatresli svoju mrežu, dok su pravi igrači Ronaldo i Šik dali po tri pogotka za Portugal i Češku.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Kristijano Ronaldo

Čudo na Evropskom prvenstvu 2020! Kontinentalno takmičenje počelo je 11. juna, dosad smo videli 55 golova na 24 utakmice (ne računajući one odigrane sinoć), odnosno 2,29 po meču. Zanimljiv je pogled na listu strelaca i potpuno neverovatno deluje da bi najbolji strelac na turniru, da je reč o jednoj osobi, bio autogol!

Fudbaleri su svoju mrežu zatresli čak pet puta, dok su, recimo, pravi najbolji trenutni strelci Kristijano Ronaldo i Patrik Šik sa po tri pogotka za Portugal i Češku. Slede šestorica igrača sa po dva gola - Romelu Lukaku (Belgija), Manuel Lokateli i Ćiro Imobile (Italija), Denzel Damfris (Holandija), Roman Jaremčuk i Andrej Jarmolenko (Ukrajina). Pritom je rekord po broju golova na jednom EP ispisao Mišel Platini s devet pogodaka 1984, pa ne bi bilo nemoguće da ga autogolovi prestignu.

KOBAN START EP

Jednako neverovatan podatak jeste taj da smo za deset dana videli pomenutih pet autogolova, a u prethodnu 61 godinu, na 15 šampionata, samo devet autogolova. Seriju na EVRO 2020 otpočeo je Merih Demiral, štoper Turske, na utakmici prvog kola A grupe protiv Italije na otvaranju prvenstva (0:3). Taj autogol u Rimu ušao je u istoriju EVRO jer je to prvi put da se na taj način otvori turnir. Zatim je u istom kolu E grupe sam sebe savladao Vojislav Ščensni, golman Poljske protiv Slovačke, posle nespretne reakcije nakon šuta Roberta Maka. Još jedan autogol koji je rešio meč videli smo takođe u prvom kolu F grupe na susretu Francuske i Nemačke, a tada je Mats Humels matirao Manuela Nojera.

ČETIRI KOBNA MINUTA

Poslednji koji su savladali svog golmana, i to minulog vikenda za samo četiri minuta, bili su Ruben Dijas i Rafael Gerero na duelu njihovog Portugala i Nemačke (2:4) u drugom kolu F grupe. Zanimljivo da su "navigatori" imali prednost od 1:0, a onda je prvo glupost napravio štoper u 35. minutu, a na njega se već u 39. nadovezao ofanzivni levi bek.

Devet autogolova kroz istoriju EVRO

Anton Ondruš Čehoslovačka - Holandija (1976)

Ljuboslav Penev Bugarska - Francuska (1996)

Dejan Govedarica Jugoslavija - Holandija (2000)

Igor Tudor Hrvatska - Francuska (2004)

Žorž Andrade Portugal - Holandija (2004)

Glen Džonson Engleska - Švedska (2012)

Kiran Klark Irska - Švedska (2016)

Birkir Mar Sevarson Island - Mađarska (2016)

Geret Makoli S. Irska - Vels (2016)

* bold je zemlja za koju nastupa

Pet autogolova na EVRO 2020

Merih Demiral Turska - Italija

Vojislav Ščensni Poljska - Slovačka

Mats Humels Nemačka - Francuska

Ruben Dijas Portugal - Nemačka

Rafael Gerero Portugal - Nemačka

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading