KLEMENTE ŠOKIRAO SRBIJU: Bivši selektor naveo GLAVNOG KRIVCA na NEUSPEHE ORLOVA, pohvalio samo JEDNOG ČOVEKA!

Autor: Republika

Sport

19.06.2021

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kvalitet Superlige je loš i to je možda glavni razlog što je i reprezentacija slaba, izjavio je Havijer Klemente

RepublikaFoto: Starsport
Havijer Klemente

Kada je 2006. postao prvi selektor Srbije od njene samostalnosti Španac Havijer Klemente nadao se da će vratiti "orlove" na evropsku scenu prvi put posle 2000. i turnira u Belgiji i Holandiji. Popularni Mali Napoleon tada verovatno i nije sanjao da će 15 godina kasnije selekcija Srbije biti na istom mestu na kom je i on zatekao - daleko od kontinentalnog turnira.

U intervjuu za Srpski telegraf iskusni španski stručnjak poručio je da je glavni uzrok slabih igara i crnog niza naše reprezentacije na evropskim prvenstvima loša liga. Klemente je poručio i da se nada da će novi selektor Dragan Stojković odvesti Srbiju na EP i prekinuti crni niz, koji traje 21 godinu. Osvrnuo se i na Evropsko prvenstvo i poručio da će titulu uzeti aktuelni prvak sveta Francuska.

Klemente: Francuska je favorit za titulu na Evropskom prvenstvu
 

Svojevremeno ste došli u Srbiju sa ciljem da je odvedete na Evropsko prvenstvo. Svedoci smo da ni 14 godina kasnije, a ukupno 21 godinu, Srbija nije igrala na kontinentalnom turniru. Šta mislite da je problem sa našom reprezentacijom?

- Ja sam došao posle raspada Srbije i Crne Gore, i to je bila totalno neka druga era od ove sad. Takođe, bio sam i prvi strani trener, prosto, tada nisam imao priliku da napravim nešto više. Sada je malo drugačija situacija. Vi imate dosta individualnog kvaliteta, tu prvenstveno mislim na one igrače koji nastupaju van Srbije. Što se tiče vaše domaće lige, ona je veoma slaba. I to je možda glavni problem zašto vam je tim slab.

Novi selektor Srbije je Dragan Stojković Piksi. Može li on da prekine taj crni niz?

- Piksi je dobar trener i želim mu da postigne veliki uspeh s nacionalnim timom. Mada mu neće biti lako jer dugo niste učestvovali na velikim takmičenjima i sada su očekivanja javnosti velika. Bitno je samo da ne bude veliki pritisak na njega i s vremenom će sve biti kako treba.

RepublikaFoto: Starsport
Sadašnji selektor Srbije Dragan Stojković Piksi
Sa Libijom me očekuje mnogo posla

Kako vam ide sa selekcijom Libije?

- Preuzeo sam reprezentaciju Libije da pokušam da ih odvedem na SP u Kataru. Ali trenutno ne stojimo dobro i mora još dosta da se radi.

Da li ste pratili igre Crvena zvezde i Partizana tokom protekle sezone?

- Zvezda i Partizan su nekada bili jaki klubovi, posebno mislim na crveno-bele, koji su se smatrali silom. Ali to je bilo ranije, onda je došla smena, pa je jedno vreme bio jak Partizan, pa onda ponovo Zvezda. U Srbiji dosta stvari zavisi i od finansija. Moram da priznam da nisam pratio igre večitih, ali čuo sam da je Dejan Stanković preuzeo Zvezdu, i to je dobro za nju. Mada bi fudbal morao da bude kvalitetniji u celoj srpskoj ligi da biste pravili bolje rezultate u Evropi.

Vaša Španija nije dobro počela Evropsko prvenstvo. Očekujete li da se poprave?

- Tek se igraju prve utakmice, potrebno im je vreme da se uigraju. Posebno jer je španski tim poprilično podmlađen i nema dovoljno iskustva. Ipak, ne bi trebalo da ih bilo ko potcenjuje, još su u krugu favorita.

Havijer: Uplašio sam se kad sam video kako se Eriksen srušio

 

Kako ste doživeli šokantan pad Kristijana Eriksena na meču protiv Finske?

- Velika tragedija. Veoma sam se uplašio kada sam video šta mu se desilo. Može se reći da je bio negde između života i smrti i samo brzom reakcijom doktora su uspeli da ga spasu. Ne želim da pomislim šta bi se desilo da nisu tako reagovali. Mogu da zamislim kako se njegova porodica osećala kada je videla kako mu je pozlilo.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Kristijan Eriksen

Ko je favorit za titulu na EP?

- Prema mom mišljenju, Francuska ima sve što je potrebno da bi osvojila trofej. Veoma je jaka i neugodna i njenim rivalima neće biti lako.

A branilac trofeja Portugal sa Kristijanom Ronaldom?

- Uz dužno poštovanje Kristijana Ronalda i njegovog individualnog kvaliteta, Portugal nema nikakve šanse da odbrani trofej. Jednostavno, nemaju dovoljan kvalitet. A i druge reprezentacije su mnogo bolje.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading