Kapiten Zvezde se SRUŠIO NA TERENU kao Eriksen: Predviđali mu kraj karijere, a onda se desilo ČUDO BOŽIJE!

Autor:

Sport

13.06.2021

08:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evropski moderni fudbal je žestoko uzdrman posle događaja na "Parken" stadionu i onoga što se desilo Kristijanu Eriksenu, u svetlu nemilih scena, podsećamo na životnu dramu koja je pre skoro deceniju potresla srpski fudbal.

RepublikaFoto: Starsport
Nenad Kovačević

Nekadašnji igrač i kapiten Crvene zvezde Nenad Kovačević se 2003. srušio na terenu zbog srčanih problema, i bilo je pitanje da li će se vratiti fudbalu.

Sve procene lekara su bile da neće, ali desilo se čudo. On je otišao u Nemačku na preglede, a tamo su propustili da vide pravi problem.

Naime, posle tih problem sa srcem, na pregledima je ustanovljeno da Nenad ima tranzitornu konstrikciju, što je posledica aktunog miokarditisa, što je pojam koji do tada niko nije znao u svetu kardiologije, ili su znali, ali vrlo malo.

Srpski kardiolozi su shvatili da je reč o veoma ozbiljnom stanju, ali su mu dali određeni terapiju za to.

Nisu verovali da ona može da pomogne u tom smislu da se on vrati fudbali, već je bio cilj da mu omoguće bar normalan život. Problem je bio što je Nenad bio pred potpisom višemilionskog ugovora sa jednim klubom.

RepublikaFoto: Starsport

Međutim, desilo se čudo Božije. Baš kada je trebalo da mu lekari saopšte da više neće moći da igra fudbal, situacija se promenila. Njegovo telo je počelo da reaguje na terapiju.

Prof. Dr Arsen Ristić, koji je u to vreme lečio Kovačevića, objasnio je njegov slučaj na Kogresu kardiologa, ali nije navodio o kom sportisti se radi. Međutim, na osnovu slike i incijala i s obzirom na to da je fudbaler Zvezde bio veoma poznat i da je slučaj odjeknuo u javnosti, odmah je bilo jasno o kome je reč.

On je išao na analize u Nemačku, gde su radili hemodinamiku, biopsiju, i gde se propušta dijagnoza tranzitorne konstrikcije, kao komplikacije akutnog miokarditisa, koja je jako retka i u to vreme niko u svetu ne zna da postoji tranzitorna konstrikcija. U vreme kada se ovo dešava on biva dijagnostkovan kao konstriktivni perikarditis, što je za mladog sportistu koji treba da potiše ugovor od 10 miliona i da igra u Francuskoj, vrlo dramatičan nalaz.

Lekari su odlučili da je bolje da se Kovačević više ne bavi fudbalom, ali desilo se čudo Božije.

- I dok smo mi polako pokušavali da mu saopštimo da od fudbala nema ništa, on se na naše oči polako oporavljao na simptomatsku terapiju iz dana u dan. Tako da je u jednom momentu na ergospirometriji bio bolji od kompletnog tima Partizana koji je bio u treningu.

Bilo nam je jasno da od konstrikcije više nema. Skupili smo hrabrost da damo jedno konziljarno mišljenje koje smo oročili na mesec dana, pa na tri meseca i on je na to naše mišljenje otišao da igra i za reprezentaciju i u Francusku.

Oporavio se do punog zdravlja i 15 godina kasnije nema nikakvih problema. Da se nije oporavio, bila bi apsolutna zabrana - istakao je doktor Ristić.

Da li ima nade da na terenu ponovo gledamo i Kristijana Eriksena, znaćemo kada doktori izađu u javnost sa tačnom dijagnozom, ali posle ove situacije možda fudbalski moćnici odluče da je život ipak važniji od fudbala i novca...

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading