KRAJ KARIJERE KRISTIJANA ERIKSENA U INTERU: Italijani RIGOROZNI - posle osvajanja Skudeta, Danac neće više moći da igra!

Autor:

Sport

13.06.2021

07:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Danski reprezentativac i as Intera Kristijan Eriksen se možda više nikada neće baviti fudbalom nakon što se srušio na terenu tokom utakmice sa Finskom u prvom meču na Evru 2020, a rigorozne mere koje važe u Italiji će ga gotovo sigurno odvojiti od terena u ovoj zemlji.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Kristijan Eriksen

Prema vodećem kardiologu britanske nacionalne zdravstvene službe, italijanski zakon bi mogao da zabrani Eriksenu da se takmiči za milanski Inter ako se ispostavi da je pretrpeo srčani zastoj!

Postoje izveštaji koji tvrde da je srce veziste stalo na pet minuta na terenu. Danski kapiten je reanimiran  i stabilizovan do trenutka kada je prebačen u bolnicu, mada postoji bojazan kako će se ovo odraziti na njegovo celokupno zdravstveno stanje i njegovu igračku karijeru.


Doktor Skot Mari, vodeći kardiolog konsultant za NHS, specijalizovan za prevenciju srčanih problema, tvrdi da se Italija ponosi studijama o sprečavanju srčanih zastoja u fudbalu - tako da će problemi danskog igrača verovatno predstavljati kraj njegove karijere u Seriji A.

- Verovatno je to kraj njegove karijere. Italijani sprečavaju ljude koji se bave sportom ako se utvrdi da imaju značajnu srčanu abnormalnost, to je u zakonu. To rade već duže vreme, više od 20 godina, i smanjili su stope smrtnosti od srčanih zastoja u sportu sa preko 3 procenta na ispod jedan procenat- rekao je doktor Mari.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Zvezda Intera je očigledno reanimirana od medicinskog osoblja koje je već bilo na stadionu.

Doktor Mari tvrdi da Italija, u kojoj Eriksen igra za Inter, ima jedan od najboljih sistema na svetu za proveru i predviđanje potencijalnih srčanih problema.

- On dolazi iz italijanskog kluba, tako da je morao proći sve testove pre nego što je počeo. Italijani su najbolji u skriningu bolesti srca kod takmičarskih sportista, ali i dalje će imati onih 0,01 posto ljudi kojima će se još uvijek nešto dogoditi.

Eriksen će biti podvrgnut opsežnim ispitivanjima...

 - Biće mu potreban EKG - elektro-kardiogram koji meri električnu aktivnost u srcu da bi se videlo šta se dešava, to može dati različite pokazatelje zašto se ovo dogodilo. Biće mu potreban srčani eho-kardiogram da bi video šta se dešava sa njegovim srčanim mišićem. Takođe, detaljno skeniranje srčanog mišića bi  utvrdilo da li ima ožiljak- rekao je kardiolog.

Ako se Eriksen na kraju povuče iz fudbala, ovaj incident može imati pozitivan uticaj na društvo u smislu prevencije bolesti i podizanja celokupne svesti, kako u fudbalu, tako i inače u javnosti.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading