MIJATOVIĆ O FAVORITIMA NA EURU: Ni reči o GLAVNOM kandidatu za trofej, ŠOKIRAĆE vas za koga će navijati!

Autor:

Sport

11.06.2021

09:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Legenda jugoslovenskog fudbala Predrag Mijatović je pred početak Evropskog prvenstva otkrio za Republiku za koga će navijati na šampionatu Evrope, kao i ko su po njegovom mišljenju favoriti za trofej.

RepublikaFoto: Ilsutracija: Republika.rs, Starsport, Tanjug/AP
Predrag Mijatović

Večeras počinje Evropsko prvenstvo, a otvaraju ga Turska i Italija utakmicom u Rimu (21.00). Aktuelni prvak Starog kontinenta je Portugal, koji je 2016. godine u finalu, možda napravio i malo iznenađenje pobedom nad tada favorizovanom Francuskom.

Pet godina kasnije, najbolje reprezentacije Evrope boriće se za trofej, a Predrag Mijatović, koji je 2000. bio deo naše selekcije koja je poslednji put učestvovala na EP, za Republiku je govorio o favoritima.

- Favoriti su manje-više uvek isti. Uvek se među 5-6 ekipa traži osvajač Euru. Portugal je aktuelni prvak, ali prošlo je pet godina i dosta igrača koji su tada bili u zenitu, sada su u slabijoj formi, ali sigurno će predvođeni Kristijanom, pokušati da odbrane titulu. Tu je naravno i Francuska, koja ima sjajan tim i po meni su jedan od najozbiljnijih kandidata za osvajanje EP. Treba računati i na Italijane, bez obzira na to što u reprezentaciju možda nemaju bog zna kako zvučna imena, ali igraju jako dobro kao tim i sigurno će pokušati da urade nešto više na velikom takmičenju - istakao je Mijatović.

Zanimljivo je da Mijatović u nabrajanju favorita nije spomenuo Englesku, koja je prema bukmejkerima, uz Francusku, glavni kandidat za trofej.

- Tu je i Nemačka, na koju uvek moraš da računaš. Možda treba uzeti u obzir i Špance, bez obzira što u ovom trenutku to nije tim kao nekada kada su bili prvaci Evrope i sveta, ali igraju interesantan i zanimljiv fudbal. Treba računati i na reprezentaciju Hrvatske, koja je pre tri godine bila viceprvak sveta, Belgija ima veoma talentovan tim koji igra dobar fudbal. Biće tu ekipa koje će poremetiti favorite i mislim da će ovo EP biti jako interesantno, jer su se igrači zaželeli ovakvim mečeva i turnira. Specifično takmičenje sa rizikom od kovida, koji i dalje postoji, tako da će biti i taj pritisak šta ako se najbolji igrač ili glavni golgeter zaraze - istakao je Mijat za Republiku.

Nekadašnji golgeter Partizana, Valensije, Real Madrida i Fjorentine osvrnuo se i na povratak Karima Benzeme među "trikolore" posle šest godina odsustva.

- Povratak Benzeme ne može da poremeti ambijent u reprezentaciji Francuske, jer selektor Dešam jako dobro vodi ekipu. To može samo da bude plus. E sad, koliko će on moći da pomogne, to je pitanje, ali svakako je pozitivno kada imate opciju više u napadu i igrača kao što je Benzema - smatra Mijatović.

Čovek koji 1998. godine pobedonosni gol za Real u finalu Lige šampiona protiv Juventusa nije se usudio da prognozira ko bi od igrača mogao da se izdvoji na predstojećem Euru.

- Teško je prognozirati, svaka reprezentacija ima igrače koji baš na ovom turniru mogu da eksplodiraju. Svakako će se najbolji igrač tražiti između finalista. Što se tiče golgetera, svako ko bude kadar da postigne 4-5 golova i uzme Zlatnu kopačku. A može da se desi da igrač na jednom meču da pet golova. Sada mi je palo na pamet SP u Americi, kada je Oleg Salenko na jednoj utakmici dao pet golova i na kraju bio najbolji strelac turnira, a Rusija eliminisana posle prvog kruga. Ima mnogo igrača koji mogu da budu golgeteri prvenstva. To mogu da budu Mbape, Haland, Lukaku... Puno se očekuje od Mbapea, takođe i od Azara, koji je bez obzira na povrede u Realu, na ovaj turnir došao možda i najsvežiji. Teško je prognozirati takve stvari, ali mislim da ćemo gledati dobar fudbal, što je i najvažnije - istakao je Mijatović.

Na kraju je otkrio i za koga će navijati.

- Reprezentacija Makedonije je napravila istorijski uspeh plasmanom na EP, to je nešto što je nezaboravno za njih, a možda i čitav Balkan. Bez obzira na trenutnu situaciju, što su sve zemlje nezavisne, svakom od nas ko je nekada igrao za reprezentaciju Jugoslavije, drago kada se neka zemlja sa Balkana plasira na veliko takmičenje. Ja ću svim srcem navijati za Severnu Makedoniju, bez obzira što znam da je ona samim plasmanom završila posao, ali i oni mogu da iznenade. Eto, ako mogu da izdvojim jednu reprezentaciju za koju ću baš navijati, to je Severna Makedonija, a bilo bi mi drago i da Hrvatska ponovi uspeh koji je imala na Mundijalu, pa onda i Španija, koja je na neki način moja zemlja jer samo već dugo ovde - zaključio je Mijatović u razgovoru za Republiku.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading