NEMAČKI TRENERI CARUJU EVROPOM: Od Kila do Minhena ređaju se osvajači Lige šampiona!

Autor:

Sport

31.05.2021

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rekao je davno legendarni engleski as Gari Lineker da je "fudbal sport u kom 22 osobe jure za loptom 90 minuta, a na kraju uvek pobede Nemci", a da je to apsolutno tačno, potvrdilo se u subotu uveče u finalu Lige šampiona u Portu, gde je Čelsi golom Kaija Haverca u 41. minutu srušio Mančester siti sa 1:0 (1:0).

Tomas Tuhel

Ne dajte se zbuniti što čitate o nemačkoj dominaciji u sveengleskom meču za tron Evrope budući da je najveći pobednik duela na stadionu Dragao, uz jedinog strelca, niko drugi do Tomas Tuhel (47), trener, ma trenerčina, "plavaca" sa Stamford bridža. Čovek koji je od 26. januara stigao da preporodi Čelsi i donese mu posle devet godina "ušati" pehar samo je potvrdio da su nemački stručnjaci apsolutno najbolji u Evropi, i to bez premca.

NEMA SLUČAJNOSTI

Naime, trener rodom iz bavarskog gradića Krumbaha zaokružio je ili, bolje reći, nastavio praksu, p kojoj su Nemci na klupi garant za osvajanje Lige šampiona. Prethodne sezone Bajern, kao niko nikada pre njega, dominirao je Evropom i pod vođstvom Hansija Ditera Flika dobio svih 11 mečeva u LŠ, a sezonu ranije Liverpul sa Jirgenom Klopom na čelu stigao je do trona.

Skroman, skromniji, Kante

Ngolo Kante (30) bio je najbolji igrač Čelsija na Dragau, ali je francuska mašina u veznom redu ponovo pokazala skromnost za divljenje. Naime, nekadašnji igrač Lester sitija je samo blago dotakao šakama "ušati" pehar po dobijanju medalje, za razliku od saigrača koji su svi odreda ljubili trofej namenjen pobedniku Lige šampiona.

Slučajnost? O, ne, nikako. Ništa u vezi sa pedantnim, poslu predanim i za fudbal nestvarno talentovanim Nemcima nije proizvod spleta okolnosti, sreće ili nečeg sličnog. Jednostavno, od Kila do Minhena, od Šlezvig-Holštajna do Bavarske rađaju se najbolji treneri u Evropi. Ako pomenutom trilingu dodamo i Bajernovog Julijana Nagelsmana, najtalentovanijeg stručnjaka na planeti, jasno je da nas tek čeka germanska dominacija.

Žoržinjo se brijao na terenu

Čelsijev fudbaler sredine terena Žoržinjo (29) u toku slavlja posle trijumfa nad Mančester sitijem morao je da ispuni obećanje dato brazilskom novinaru i obrije se nasred terena. Naime, bivši as Napolija ostao je bez brade, ali s brkovima jer je Čelsi osvojo Ligu šampiona. Zauzvrat, Žoržinjo je zemljaku obrijao brkove na Dragau.

STAZAMA ŠAMPIONA

Tomas Tuhel je od pre dva dana sedmi nemački stučnjak s peharom Kupa, odnosno Lige šampiona. Uz pomenute Flika i Klopa, Stari kontinent su pod svojim nogama imali i dvostruki laureati Jup Hajnkes, Otmar Hicfild i Ditmar Kramer, te Udo Latek. Ipak, nije se trener Čelsija protiv "građana" borio samo za najvredniji pehar, već i za novi ugovor, budući da mu stari važi samo do 30. juna naredne godine.

- Nisam stoprocentno siguran, ali posle ove pobede možda već imam novi ugovor. Pričao sam sa vlasnikom kluba Romanom Abramovičem baš ovde na terenu, što je najbolji mogući momenat za pregovore - rekao je vispreni Tuhel u večeri velikog i zasluženog slavlja u Portu.

Čudesni golman Mendi

Golman Čelsija Eduard Mendi (29) u subotu je postao prvi afrički čuvar mreže s peharom Lige šampiona, a čak na devet mečeva od 12, koliko je branio ove sezone u eliti, sačuvao je mrežu. Na taj način je Senegalac izjednačio rekord Lige šampiona, kog drži zajedno sa Santjagom Kanjizaresom (sezona 2000/01) i Kejlorom Navasom (2015/16).

Gvardiolu stiglo prokletstvo afričkih šamana

Iako je Žozep Gvardiola za 13 sezona kao trener osvojio čak 30 trofeja, ostao je na "samo" dve Lige šampiona, i to one koje je uzeo vodeći Barselonu u sezonama 2008/09. i 2010/2011. Da bi Španac, uprkos čak 925 miliona evra utrošenih na pojačanja otkad je u Mančester sitiju, mogao da ostane bez novog "ušatog" pehara, sve je izvesnije i to ni manje ni više, već zbog kletve. Naime, to je delo Dmitrija Seljuka, bivšeg menadžera Jaje Turea, kog je Pep oterao iz Sitija pre tri godine.

- Činjenica da je Gvardiola okončao karijeru Jaje Turea u Sitiju nije greška nego zločin. Ali vratiće mu se to kao bumerang. Videće on ko su afrički šamani! Zapamtite šta vam kažem. Okrenuo je afrički narod protiv sebe. U Benfiki je Bela Gutman prokleo taj klub, posle čega su izgubili svako evropsko finale, a Gvardiola će oboriti njegov rekord po izgubljenim finalima Lige šampiona uprkos novcu koji mu stalno upumpavaju u klub - grmeo je od besa ruski menadžer u julu 2018.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading