ZBOGOM LIGI ŠAMPIONA KAKVU ZNAMO: UEFA u ponedeljak ZVANIČNO menja format elitnog takmičenja

Autor:

Sport

17.04.2021

16:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Fudbalska Liga šampiona doživeće veliku promenu, koju će UEFA u ponedeljak zvanično predstaviti. redizajn elitnpog takmičenja koji će nastupiti od sezone 2024/25.

RepublikaFoto: youtube.com/Crvena zvezda
Mušema Lige šampiona

Naime, Evropska kuća fudbala će predstaviti redizajn elitnog takmičenja koji će na snagu stupiti od sezone 2024/25.

Trenutno, u najkvalitetnijem klupskom takmičenju u Evropi učestvuje 32 ekipe, a od sezone 2024/25 će se taj broj povećati na 36.

Timovi više neće biti raspoređeni po grupama, već će svi činiti jednu veliku ligu koja će se igrati po švajcarskom sistemu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ušati pehar

Svaka ekipa odigraće deset utakmica, po pet u gostima i kod kuće. Na izvlačenju parova ekipe će biti podeljene u četiri grupe po kvalitetu, a svi će imati protivnike iz svake od njih.

Prvih osam klubova nakon deset kola ide direktno u osminu finala, a klubovi plasirani od 9. do 24. pozicije će razigravati za plasman među najboljih 16. Sa druge strane, najgorih 12 klubova završava takmičenje posle prve faze.

Takođe, to neće biti jedina promena u Ligi šampiona. Za razliku od aktuelne situacije, od 2024. godine će se utakmice elitnog takmičenja igrati i četvrtkom, a ne samo utorkom i sredom.

U prvoj fazi će se po kolu igrati 18, umesto dosadašnjih 16 utakmica, a ukupno će biti odigrano 180 mečeva umesto 96, koliko se sad igra.

U trenutnom formatu ukupno se u Ligi šampiona odigra 125 utakmica, a u novom će se odigrati 225 (180 u prvoj fazi, 16 plej-ofa i 29 u nokaut-fazi).

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading