(FOTO, VIDEO) Đokovićev rekord BIĆE OVEKOVEČEN NA NAJLEPŠI MOGUĆI NAČIN: Mozaik "2177" u čast NAJBOLJEG TENISERA IKADA!

Autor:

Sport

08.03.2021

09:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Plato ispred teniskog centra "Novak" na Dorćolu od danas, pa doveka, biće ulepšan muralom posvećenom najboljem teniseru koga je planeta ikada videla.

RepublikaFoto: Soultime media
Noleta je umetnik iznenadio sjajnim muralom ispred teniskog centra "Novak" na Dorćolu!

Veliki mozaik od teniskih loptica sa likom Novaka Đokovića, prvi takvog tipa u svetu, osvanuo je danas na platou Teniskog centra Novak na Dorćolu! Instalacija je široka 2,7 metara i visoka 3,8m, a površinu od 10 kvadratnih metara ispunjava 2177 teniskih loptica!

Povod rada pod nazivom #2177, koji je stvorio arhitekta i street artist Andrej Josifovski, nastao je iz želje da se obeleži prvi dan novog rekorda, odnosno broj dana na prvom mestu ATP liste.

RepublikaFoto: Soultime media
Đoković i Josifovski

Podsetimo, Novak je od danas započeo svoju 311. nedelju kao broj jedan svetskog tenisa.   

Radovi na portretu od loptica trajala su tri dana, od četvrtka sve do subote na nedelju, kada je nešto posle tri sata ujutro postavljena poslednja loptica u mozaik. Sve vreme se pazilo na detalje brižljivo osmišljenog dizajna, jer je svaka od loptica imala specifičnu šaru, boju i mesto u instalaciji, kako bi rad bio skroz spreman za dan kojim Đoković ponovo ulazi u istoriju belog sporta.

- Loptice su su pričvršćene u žičanoj mreži, što simbolizuje neuspešne pokušaje Novakovog svrgavanja sa teniskog trona. Ipak nije se to desilo zbog neiznuđenih grešaka njegovih rivala, već zato što je on po mnogim teniskim veštinama jednostavno bolji od svih. Ni među teniskim ekspertima nema dileme da su njegovi ritern i dvoručni bekend najbolji na svetu, a da mu je kretanje i pokrivanje terena vanzemaljsko.”, govori Josifovski, koji dodaje da mu je veliki izazov predstavljalo kratko vreme za realizaciju, kao i značaj celog rada - ističe autor Andrej Josifovski.

RepublikaFoto: Soultime media
Mural Novaka Đokovića

Novakov lik je izveden jedinstvenom umetničkom instalacijom, jer je i on, kako kaže umetnik, po svojim ljudskim osobinama jedinstven na svetu.

- Njegova stalna pomoć siromašnoj deci, velike donacije obrazovanju, predškolskim programima, zdravstvu, borba za povećanje zarada slabije plasiranim igračima na ATP turu, briga o kolegama i budućnosti sporta...čine ga istinskim herojem - smatra on.

RepublikaFoto: Soultime media
Mural Novaka Đokovića

Autor ističe da postavka svojom veličinom simbolizuje veliku ljubav i privrženost koju srpski narod oseća prema Đokoviću.

- Mislim da moral nacije opstaje najviše zahvaljujući njegovim sportskim pobedama. Naravno da ima još velikana sporta koji svetom pronose slavu srpskog naroda, ali on je, po mom mišljenju, svakako najveći među njima i s obzirom na to da je iz jedne male zemlje, tu je gde jeste, isključivo svojom zaslugom, kao i zaslugom svoje porodice. A upravo to mu se ne prašta, jer sport  je odavno prestao da bude samo sport i time umetnik završava svoju misao - dodao je Josifovski.

RepublikaFoto: Soultime media
Mural Novaka Đokovića

Sve je bilo lakše kada se pravljenju instalacije, vezanih očiju, pridružio i Novak. Pijanista i Nole, ukrstili su tada na teniskom terenu sprej i reket, a ono što je nastalo ostaje kao jedinstven zalog kulturnoj baštini regiona.

Samo je jedan Novak Đoković!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading