EKSKLUZIVNO - REVOLUCIJA NA TERAZIJAMA 35: Piksi postaje PREDSEDNIK FSS!

Autor:

Sport

06.03.2021

05:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dragan Stojković Piksi pred dvostrukom promocijom.

RepublikaFoto: Starsport
Novi selektor Srbije Dragan Stojković Piksi

Dragan Stojković je u sredu, na 56. rođendan, zvanično postao selektor "orlova". Dva dana kasnije objavio je prvi spisak igrača za uvodna tri meča u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Kataru, a uskoro bi mogao da postane i predsednik Fudbalskog saveza Srbije, ekskluzivno saznaje Srpski telegraf! Naime, aktuelni čelnik saveza Slaviša Kokeza (43) nalazi se u centru afere u vezi s višemilionskim pljačkanjem budžeta Srbije putem carinskih prevara i malverzacija, te je izvesno da su mu dani u fotelji na Terazijama 35 odbrojani. Zamena je neophodna što pre, a upravo se Piksi u fudbalskim krugovima nametnuo kao rešenje s obzirom na to da je već bio na čelu administracije. Naravno, rođeni Nišlija bi po tom planu ostao i selektor, te bi objedinio dve važne, zapravo krucijalne funkcije u našem fudbalu.

ISKUSTVO I AUTORITET

Veliku igračku karijeru Stojković je okončao u japanskoj Nagoji grampus u leto 2001. i, praktično, iz kopački ušao u odelo, budući da je 30. septembra iste godine izabran za predsednika tadašnjeg FS SR Jugoslavije. Nasledio je legendarnog Miljana Miljanića i dobio mandat do juna 2005, kada je država promenila ime u Srbija i Crna Gora.

Istini za volju, nisu "plavi" briljirali na terenu tokom Piksijevog mandata, te nisu uspeli da se plasiraju na Evropsko prvenstvo 2004. u Portugalu. Ipak, Piksiju u prilog idu pređašnje iskustvo u vođenju saveza, te autoritet u UEFA i FIFA. Istovremeno obavljanje selektorske funkcije i funkcije predsednika saveza bio bi presedan, premda postoji primer iz klupskog fudbala da je najveći rumunski igrač Georgi Hadži paralelno trenirao i vodio Vitrolul iz Konstance.

DEBITUJU RAČIĆ I ILIĆ

Dok čeka da nasledi Kokezu na Terazijama, novi selektor "orlova" objavio je spisak od 30 igrača za prve tri utakmice, koje će Srbija u kvalifikacijama za Mondijal u Kataru 2022. igrati u poslednjoj nedelji marta protiv Republike Irske i Portugala u Beogradu, odnosno Azerbejdžana u Bakuu. Na njemu nema Aleksandra Kolarova, Nikole Maksimovića, Luke Milivojevića i Adema Ljajića, dok su debitanti Uroš Račić, Milan Gajić i Ivan Ilić, a povratnici Andrija Živković, Marko Petković i Nenad Krstičić.

RepublikaFoto: Starsport
Bivši vezista Crvene zvezde Uroš Račić

- Ovo je proširena lista, koju sam sastavio sa saradnicima posle ozbiljne i temeljne analize, na osnovu kriterijuma koji su za nas važni i relevantni. Hoću da naglasim da se nisam odrekao niti jednog igrača, da postoji jedna veća grupa potencijalnih reprezentativaca koje pratimo i svima su vrata otvorena, uz napomenu da su Matija Nastasić i Mijat Gaćinović u fazi oporavka od povrede - naglasio je Stojković.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading