DRIM TIM PARTIZANOVIH STRANACA: Grobarima zaigraju srca kad čuju njihova imena, ovo su 11 najboljih u istoriji crno-belih!

Autor:

Sport

16.02.2021

16:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Da li se slažete sa našim izborom?

RepublikaFoto: Starsport
Ilustracija

Tokom istorije kroz Partizan je prošlo dosta stranih fudbalera. Neki su ušli u srca navijača crno belih, dok su neki ostali u zaboravu.

Mi smo odlučili da izaberemo drim tim Partizanovih stranaca, a izbor nam nije bio nimalo lak.

 

 

 

Napomena, u inostrane fudbalere neće biti uračunati oni koji su nastupali za reprezentaciju SFRJ, ili pak za države koje su nastale njenim raspadom 90-ih godina prošlog veka.

Nikolas Asprogenis

Kiparski golman je profesionalnu karijeru krenuo u Partizanu, u redove crno-belih stigao je iz omladinskog tima limasolskog Apolona.

RepublikaFoto: Starsport
Nikolas Asprogenis

Sa crno-belima potpisao je četvorogodišnji ugovor. Ipak, za četiri sezone u Humskoj odigrao je svega 12 mečeva, imao je nekoliko veoma dobrih partija, ali nije uspeo da se više nametne.

Po odlasku iz Partizana nekoliko puta je uputio oštre reči o crno-belima, što su mu Grobari zapamtili.

Asprogenis je jedini strani golman u istoriji Partizana, pa je zbog toga i dobio mesto u našem timu.

Posle Partizana vratio se u domovinu gde je nosio dresove brojnih klubova, a 2013. godine je završio karijeru.

Ifeani Emeghara

Još jedan stranac koji je karijeru započeo u Humskoj 1. Nigerijac je 2003. godine stigao na pozajmicu u Teleoptik.

RepublikaFoto: Starsport
Ifeani Emeghara

U filijali crno-belih proveo je godinu i po dana, posle čega je zadužio dres Partizana.

Odigrao je sezonu za crno-bele i svojim partijama pomogao je Partizanu da osvoji šampionsku titulu, kao i da stigne do osmine finala Lige Evrope.

Nekoliko puta posle odlaska iz Humske se pričalo o njegovom povratku u Partizan, ali se taj ponovni dolazak nije dogodio.

Igrao je sa uspehom u Rumuniji za Temišvar i Steauu, a poslednji klub u karijeri bila mu je azerbejdžanska Gabala.

Taribo Vest

Emeghara nije jedini Nigerijac u našem timu. Tu je mesto pronašao i kultni Taribo Vest.

RepublikaFoto: Starsport
Taribo Vest

Vest je zasigurno najzvučnije strano pojačanje u istoriji srpskog fudbala. Pre dolaska u Humsku nosio je dresove Oksera, Intera, Milana, Derbi Kauntija i Kajzerslauterna.

Mateus ga je doveo kao najbitnije pojačanje za Ligu šampiona, a ugovor je potpisao na 18 meseci.

U dresu Partizana odigrao je nekoliko sjajnih utakmica, a posebno se ističu one protiv Njukasla Sera Bobija Robsona u poslednjem kolu kvalifikacija za LŠ.

U grupnoj fazi odigrao je tri meča, a kasnije je imao velikih problema sa povredama, zbog čega je sporazumno raskinuo ugovor sa srpskim velikanom. 

Naredni klub bio mu je katarski Al Arabi, a karijeru je završio u iranskom Pajkanu. Trenutno je daleko od fudbala i bavi se svešteničkim pozivom u rodnoj Nigeriji.

Ivan Ivanov

Bugarski štoper je jedan od najomiljenijih stranaca koji su nosili dres Partizana.

RepublikaFoto: Starsport
Ivan Ivanov

U Humskoj je proveo dve godine, a stigao je iz turske Alanje. Njegovim golom u završnici meča protiv Tromsoa, Partizan je završio u grupnoj fazi Lige Evrope. Bio je veoma opasan tokom prekida, zbog čega je na 56 utakmica postigao osam golova za crno-bele.

Sa Partizanom osvojio je dve šampionske titule. Posle Humske karijeru je nastavio u Bazelu. Penzionisao se u dresu bugarskog Etara početkom 2020. godine.

Tomaš Žonsa

Poljak je još jedno pojačanje Lotara Mateusa.

RepublikaFoto: Starsport
Tomaš Žonsa

U redove Partizana stigao je iz holandskog giganta, Fejnorda. Proveo je jednu sezonu u Humskoj, a Grobari ga pamte po izuzetno sigurnim i dobrim partijama.

Odigrao je četiri meča u grupnoj fazi Lige šampiona, a posle Partizana otišao je u Herenven.

Bio je standardni reprezentativac Poljske. Žonsa je trenutno sportski direktor Leha iz Poznanja.

Sa holandskim Fejnordom osvojio je Kup Uefa pobedom nad Borusijom iz Dortmunda u velikom finalu.

Žuka

Jedan od začetnika ogromne dominacije Partizana srpskim fudbalom. U Humskoj je proveo dve godine (2007-2009) i osvojio je dve duple krune sa crno-belima.

RepublikaFoto: Starsport
Žuka

Svojim požrtvovanjem i sjajnim partijama brzo i lako je ušao u srca navijača, a toliko mu je bilo stalo do Partizana da je igrao utakmice i sa polomljenom rukom.

U tandemu sa Moreirom predstavljao je strah i trepet za protivničke timove.

Za Partizan je nastupio ukupno 43 puta, a uspeo je da postigne sedam pogodaka.

Dobre partije u Humskoj donele su mu prelazak u Deportivo iz La Korunje. Karijeru je završio u domovini 2014. godine.

Bibras Natho

Izraelac je jedini igrač u našem timu koji trenutno nastupa za Partizan. 

RepublikaFoto: Starsport
Bibras Natho

Svoje ime izgradio je u CSKA iz Moskve u kojem je godinama bio jedan od najstandardnijih fudbalera. U Humsku je stigao iz Olimpijakosa. 

Grobari su bili iznenađeni što je Partizan uspeo da dovede takvog fudbalera, a Natho se od samog početka nametnuo kao nosilac u igri crno-belih. 

Kod svakog njegovog poteza moglo je da se vidi o kakvom se majstoru radi. Bio je jedan od glavnih igrača Partizana u nesrećnoj eliminaciji iz Lige Evrope. 

Postigao je i gol u večitom derbiju u polufinalu Kupa Srbije, posle neverovatnog poteza Umara Sadika, koji je obrukao Degeneka, a zatim uposlio Izraelca. 

Prošao je kroz turbulentan period na početku sezone, ali se vrlo brzo vratio u prepoznatljivu formu kod novog trenera Aleksandra Stanojevića. 

Od dolaska u Partizan šutnuo je dvocifreni broj penala, i nijedan nije promašio. 

Almami Moreira

Doktor Mo, čovek kojeg obožava svaki navijač Partizana. U Humskoj je proveo čak četiri godine, tokom kojih su crno-beli suvereno vladali srpskim fudbalom.

RepublikaFoto: Starsport
Almami Moreira

Za Partizan je odigrao 88 mečeva u postigao je 23 gola i upisao 20 asistencija. Grobari najviše pamte onaj izjednaćujući gol u dubokoj nadoknadi protiv Crvene zvezde. 

Moreira je disao za Partizan o čemu dovoljno govori da je igrao revanš meč kvalifikacija za LŠ protiv Apoela, iako je samo dan ranije doživeo porodičnu tragediju, pošto mu je preminula majka. Postigao je jedini gol za crno-bele na tom meču, ali to nije bilo dovoljno za prolazak dalje. Ipak, tim gestom zauvek je ušao u srca svih navijača, koji mu to i dan danas nisu zaboravili. 

Zanimljivo je da je Doktor Mo pored Partizana u Srbiji igrao i za Vojvodinu, i to u samoj završnici svoje karijere.

Leonardo

Brazilski mađioničar je sa Urošem Đurđevićem postao najefikasniji tandem u istoriji Partizana. 

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Leonardo

Pre dolaska u Humsku bio je nekoliko meseci slobodan fudbaler posle odlaska iz Anžija. Nije blistao na startu karijere u Partizanu, ali kako je odmicalo vreme njegov teror na terenima Superlige Srbije postajao je sve veći. 

Sve je krenulo od pobedonosnog gola protiv Crvene zvezde u večitom derbiju u Humskoj. Brazilac je bio nezaustavljiv i do kraja sezone se takmičio sa kolegom iz tima Urošem Đurđevićem, ko će postići više golova. 

Vukao je crno-bele tokom cele sezone, i na kraju je iz Đurđevića bio najzaslužniji za čudesnu i najomiljeniju duplu krunu u istoriji Partizana. 

Partizan je napustio početkom naredne sezone, posle mečeva sa Olimpijakosom u kvalifikacijama za LŠ.... Grobari se od tada tokom svakog prelaznog roka nadaju njegovom povratku u Humsku, ali je sve ostalo u domenu spekulacija. 

U dresu Partizana imao je neverovatnu statistiku pošto je odigrao 41 utakmicu, postigao 27 golova i na to dodao još osam asistencija. Trenutno brani boje Šababa iz Dubaija.

Kleo

Kleverson Gabrijel Kordova, ili prosto, Kleo, Brazilac je koji je zlatnim slovima upisan u istoriji Partizana. 

RepublikaFoto: Starsport
Kleo

Pre dolaska u Humsku proveo je jednu sezonu u Crvenoj zvezdi. Ipak, na Marakani su smatrali da im nije potreban, što je znalački iskoristio Partizan. Kleo je potpisao ugovor na četiri godine sa crno-belima, a ostalo je istorija. 

Već u prvoj sezoni u dresu Partizana pokazao je o kakvom se majstoru radi, postizao je golove kao od šale, i u domaćem prvenstvu, ali i u evropskim mečevima. 

Ipak, najviše se pamti njegov doprinos u narednoj sezoni. Kleo je maltene sam uveo Partizan u Ligu šampiona, a svi se sećaju njegovih golova u dvomeču sa Anderlehtom. U grupnoj fazi postigao je još dva gola, i to oba protiv Arsenala. 

U Humskoj je osvojio dve duple krune, a karijeru je nastavio u kineskom Gvagžuu. 

Kleo je najbolji strelac u istoriji Partizana u evropskim takmičenjima, a greh je ne spomenuti i one njegove makazice protiv velškog Rila. 

Lamin Dijara

Senegalski napadač je u Partizan stigao iz Zrinjskog 2007. godine. U Humskoj je proveo pet godina i bio je deo magičnog trija sa Žukom i Moreirom. 

RepublikaFoto: Starsport
Lamin Dijara

Dijara se posebno isticao u večitim derbijima, pa ga navijači Crvene zvezde uopšte ne pamte po dobrom. Senegalac je protiv ljutog rivala postigao pet golova, zbog čega su mu navijači Partizana posvetili kultnu pesmu koja se godinama orila na stadionu u Humskoj. 

Dijara je tokom perioda provedenog u Partizanu osvojio četiri titule, i dva Kupa. Postigap je 56 golova na 112 mečeva, a dva puta je bio i najbolji strelac Superlige Srbije. 

Posle Partizana ljubimac Grobara obreo se u Turskoj u kojoj je igrao za nekoliko klubova, od kojih je poslednji bio Elazigspor. Iako još uvek nije zvanično završio profesionalnu karijeru, bez kluba je već dve godine.

U formaciji 4-1-2-2-1, idealni tim Partizana, sačinjen od stranaca, izgleda ovako.

Asprogenis - Emeghara, Vest, Ivanov, Žonsa - Žuka - Natho, Moreira - Leonardo, Kleo - Dijara

Pored pobrojanih 11 igrača postoje mnogi koji su ostavili veliki trag u Partizanu, poput Tavambe, Umara Sadika, Sejdube Sume, Pjera Boje, Odite i mnogih drugih.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading