Fudbaleri mogu da odu ako ih ne plaćaju!

Autor:

Sport

08.11.2017

18:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

FIFA i Sindikat profesionalnih fudbalera (FIFPro) potpisali su sporazum koji će štititi igrače od samovolje klubova i povećati njihova lična prava.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Fifa

Najvažniji sporazum za fudbalere još od čuvenog Bosmanovog pravila iz 1995. promeniće sistem transfera igrača, te rešiti probleme sa kašnjenjem plata i maltratiranja igrača.

FIFPro je godinama vodio borbu za veća prava igrača, čak je tužio FIFA Savetu Evrope jer igrači iako zvanično zaposleni nisu imali ista prava kao i ostali radnici u Evropskoj uniji.

Sindikat nije izgurao do kraja sve svoje zahteve, ali se zadovoljio određenim promenama koje su dogovorene sa FIFA i UEFA pa je postignut šestogodišnji sporazum. 

 

Najvažnija stvar za fudbalere je da će imati pravo da raskinu ugovor sa klubom ako im plata kasni više od dva meseca i ako su žrtva uvredljivog ponašanja. 

Dok to nije preterano velika vest za bogate i velike lige, izuzetno će obradovati igrače u zemljama poput Srbije, gde klubovi često ne isplaćuju zarade fudbalerima i po nekoliko meseci.

 

 

 

- Za naše klubove ugovor je važan. Imaće obavezu više u ispunjavanju prava igrača, ali će im ostati najvažniji izvor prihoda, zarada od transfera. Sledeće promene biće vezane za format evropskih takmičenja i pokušaj smanjivanja jaza između najbogatijih klubova i svih ostalih. Ovaj pokušaj fudbalske revolucije nije bio uspešan - kaže Nenad Danilović. 

Igrači će imati pravo na odštetu ako se budu kršila njihova prava, a ukoliko se klubovi tome ne povinuju, FIFA ima pravo da im uvede zabranu transfera. 

- Sporazum će doneti novu eru u razvoju fudbala širom sveta, učestvovao sam u ovin komplikovanim pregovorima, u kojima su sve strane napravile ustupke, da bi na kraju došli do ovog dokumenta koji će, siguran sam, doneti dobre stvari fudbalu - rekao je predsednik FIFA Đani Infantino. 

Prve promene bi trebalo da budu samo početak procesa koji bi vremenom mogao da donese revoluciju u svet fudbala poput Bosmanovog pravila. 

- Ovaj ugovor pokazuje međusobno razumevanje dve organizacije i predstavlja veliki korak napred, najveći od 2001. godine. Ubeđen sam da će doneti velike i pozitivne promene u fudbalu. Moram da podsetim da dok veliki i bogati klubovi vode brigu u igračima, postoji mnogo malih klubova koji ne poštuju radna i sindikalna prava igrača i to se mora promeniti. Ovaj ugovor će zaštititi fudbalere širom sveta i radujem se našoj budućoj saradnji - rekao je predsednik FIFPro Filip Pjat.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading