KOLIKO MOŽE SRBIJA U KVALIFIKACIJAMA? Podsećanje na stara vojevanja - ovako je Srbija prolazila protiv rivala koji joj stoje na putu do Mundijala!

Autor:

Sport

07.12.2020

18:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Fudbalska reprezentacija Srbije igraće u grupi A zajedno sa Portugalijom, Republikom Irskom, Luksemburgom i Azerbejždanom u kvalifikacijama za Mundijal 2022. u Kataru, odlučeno je žrebom u Cirihu.

RepublikaFoto: FSS
Fudbaleri Srbije

Žreb nas je smestio u grupu A zajedno sa aktuelnim prvacima Evrope, Portugalijom. Biće to nastavak tradicionalnih duela u novijoj istoriji. Ovo je četvrti put da smo sa njima u grupi, i do sada nemamo trijumf.

Portugalija nam je bila rival i u kvalifikacijama za naredno Prvenstvo Evrope. U Lisabonu je bilo 1:1, dok su nas u Beogradu savladali sa 4:2. Nismo se dobro proveli u duelima sa njima ni tokom mandata Radovana Ćurčića, kada je ulog bilo Prvenstvo Evrope 2016. godine.  A sećamo ih se i iz prvih kvalifikacija samostalne Srbije.

Drugi rival je Republika Irska sa kojom smo bili u grupi u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2000. godine, kada smo na Maksimiru overili prolaz. Takođe, preko njih smo stigli do Mundijala u Rusiji pre dva leta.

Rivali će nam biti još Luksemburg i Azerbejdžan. Sa selekcijom Luksemburga smo vojevali dva puta u eri Mladena Krstajića i ostvarili oba trijumfa.

 

Selekcija Azerbejdžana nas je nadigrala tokom zajedničke države sa Crnom Gorom. U Podogorici je bilo šokantnih 2:2, ali je u Bakuu bilo još gore kada su trijumfovali 2:1, a našu reprezentaciju je predvodio Dejan Savićević.

Kvalifikacije počinju u martu, a završavaju se u novembru 2021, dok je baraž u martu 2022. godine. Direktan plasman na Svetsko prvenstvo obezbediće sve prvoplasirane selekcije u grupama, dok će drugoplasirane, uz dve najbolje rangirane u Ligi nacija, a koje nisu prethodno izborile plasman, igrati baraž. Od tih 12 reprezentacija, tri će se kvalifikovati na završni turnir.

Mundijal u Kataru biće prvi koji se igra u zimskom terminu, od 21. novembra do 18. decembra 2022. Na njemu će se takmičiti 32 reprezentacije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading