Ceo svet PLAČE ZA MARADONOM: Napustio nas je JEDAN OD NAJBOLJIH IKADA...

Autor:

Sport

25.11.2020

17:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Retka su imena koja su toliko usko povezana sa fudbalom da jednostavno ne možete da ga zamislite bez njih, ali eto, niko ne živi zauvek, pa nas je danas napustilo jedno od njih.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Napustio nas je veliki Dijego Armando Maradona...

"El Pibe del Oro", zlatni dečak, heroj Napulja i cele Argentine, legendarni Dijego Maradona, napustio je ovaj svet.

Rođen 30. oktobra 1960. godine kao siromah u Lanusu, Buenos Ajresu, ovaj omaleni srčani napadač koga je svojevremno dotakla "Ruka božija" primećen je u osmoj godini kako igra za tamošnju Crvenu zvezdu, pa ga je doveo u Argentinos juniors.

Tamo je kao 12-godišnjak toliko oduševljavao publiku trikovima na poluvremenu da je već u 16. debitovao za prvi tim, a sve posle toga je istorija.

On je ušao u igru kao najmlađi fudbaler u istoriji Argentinske Primere, a svega par minuta kasnije, probacio je loptu kroz noge golmana Taljeresa de Kordobe i postao legenda.

Za Argentinos je u sledećih pet sezona postigao 115 golova na 167 utakmica, što je bilo dovoljno da ga Boka juniors dovede za tada ogromnih 4 miliona dolara.

Imao je bolje ponude, ali je Maradona obožavao Boku i sanjao da zaigra za nju, pa ga to nije zanimalo.

Sa njima je osvojio svoju jedinu titulu u elitnom rangu argentinskog fudbala, a posle Mundijala 1982. godine bilo je vreme da "El Pibe" krene putem Evrope.

Na "stari kontinent" doveo ga je Sesar Luis Menoti dok je bio na čelu Barselone, plativši ga 7,6 miliona dolara.

Maradona se Menotiju na poverenju odužio osvajanjem Kopa del Reja i španskog Superkupa, ali je skandalozna tuča koju je započeo tokom sezone 1983-1984. skratila njegov boravak u Kataloniji.

Igralo se finale Kopa del Reja sa Bilbaom kada je Goikičea grubo uklizao i povredio nogu Argentinca, pa je Maradona eksplodirao posle utakmice na kojoj su sve vreme prozivali njegovo poreklo.

On je glavom najpre udario Solu, pa je krenuo da lomi sve pred sobom, laktajući i šutirajući svakog ko mu je prišao. 

Goikičei se osvetio karate udarcem nogom u grudi. 

Naravno, ovo je izazvalo masovnu tuču, a okidač za Maradonino proterivanje bila je činjenica da je na tribinama bio španski Kralj Huan Karlos.

Sledeća stanica za problematičnog fudbalera bila je Italija, tačnije Napulj.

Napoli je Maradonu učinio najplaćenijim igračem u istoriji, plativši ga 10.48 miliona, a on im se odužio sa sedam nezaboravnih sezona i 81 golom na 188 utakmica.

Sa novcem i svetskom slavom, došli su i problemi sa drogom, pa je Maradona upadao u sve veće probleme uprkos odličnoj igri na terenu.

Njegova zavisnost od kokaina otela se kontroli, pa je platio više od 70,000 dolara u kaznama zbog propuštanja utakmica i sličnog.

Iako je njegova desetka penzionisana kada je napustio Italiju, povezivanje sa Mafijom i sumnjivim likovima okaljali su mu ugled.

Stvari su se napokon raspale kada je dobio suspenziju od 15 meseci zbog pozitivnog testa na kokain, pa je Maradona prešao u Sevilju na godinu dana.

Tamo ništa specijalno nije postigao, pa se 1993. vratio u domovinu, gde je najpre zaigrao za Njuvels Old Bojse, a onda i ponovo za svoju Boku.

To je bilo to od njegove klupske karijere, pa posle svega može da se pohvali sa 491 nastupom i 259 golova u klupskom fudbalu.

Kada su nastupi za reprezentaciju u pitanju, tu legenda ovog čoveka još više raste.

Maradona je za Argentinu na 91. nastupu postigao 34 gola, a među njima bio je legendarni pogodak kada je Englezima rukom dao gol.

Za "Gaučose" je debitovao sa 16 godina protiv Mađarske, 27. februara davne 1977.

Uprkos tome, njegov budući trener u Barseloni Sesar Menoti nije ga poveo na Mundijal 1978. godine zato što je bio premlad, inače bi bio učesnik čak šest svetskih prvenstava. 

On je umesto toga igrao na juniorskom Mundijalu u Japanu, gde je postigao šest golova na šest utamica na putu ka tituli.

Tog nastupa prisetio se čak i Sep Blater 30 godina kasnije, kada je znao da je prisustvovao nečemu specijalnom.

- Svi imaju svoj stav kada je Maradona u pitanju, i tako je oduvek. Trenutak koj mi je ostao urezan u sećanju je to FIFA u-20 takmičenje u Japanu, kada nas je sve ostavio bez reči - istakao je on.

Maradona u dresu Argentine

On i Mesi jedini su fudbaleri koji su osvajali Zlatnu loptu i na juniorskom i na pravom Mundijalu.

Sledeće prvenstvo na kome je učestvovao bilo je Svetsko u Španiji 1982. godine, a tamo se Maradona nije proslavio, pa je postigao svega dva gola na putu ka eliminaciji od Italije u drugoj rundi, kada je čak i dobio crveni zbog frustriranog ponašanja.

Znatno bolje je izgledao "El Pibe" 1986. godine, kada je kao kapiten predvodio "Gaučose" do zlata na Mundijalu u Meksiku.

Odigrao je svaki minut svakog meča, postigao je pet golova i imao je pet asistencija, a upravo na ovom prvenstvu se umešala "božija ruka".

Igrala je Argentina četvrtfinale sa Englezima, i to dok je Folklandski rat i dalje bio aktuelna tema, pa je pobedila 2:1 posle dva potpuno drugačija gola legendarnog Dijega Armanda.

Prvi gol bio je veoma kontroverzan, uglavnom zato što je delovalo kao da je Maradona postigao gol rukom.

Avaj, tada nije bilo VAR-a, pa je sudija priznao gol i pretvorio Maradonu u polu-boga.

Pobedonosni je bio vele-slalom kroz ceo celcijati tim "Gordog Albijona" na kome su mu čestitali svi prisutni na stadionu, pa čak i navijači Engleske, pa je on gorepomenuti status zacementirao.

"Ruka božija" Dijega Maradone

Sledeće njegovo učešće bilo je na Mundijalu 1990. godine, kada je ponovo predvodio Argentinu do finala.

Znatno je teže išlo ovaj put nego prošli, pa je čak i Jugoslavija imala priliku da ih eliminiše u četvrtfinalu, ali su "Gaučosi" bili bolji na penale pa je na kraju Zapadna Nemačka osvojila Svetsko pobedom od 1:0 u finalu.

Prvenstvo sveta 1994. godine donelo je nove probleme za Maradonu, pa je ponovo optužen za doping i poslat kući posle samo dve utakmice.

On je tada za Argentinu postigao poslednji gol protiv Grčke, pa je posle ovog skandala konačno završio internacionalnu karijeru dugu sjajnih 17 godina.

Oprobao se Maradona i u trenerskim vodama, čak je bio i selektor nacionalnog tima od 2008. do 2010. godine, družio se sa mnogim zanimljivim likovima poput Emira Kusturice, a sada se nadamo da se nalazi na nekom boljem mestu gde konačno može da odmori.

 

 

 

"El Pibe", uvek ćeš ostati u našim srcima...

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading