IVAN GOLAC ANALIZIRA KRAH "ORLOVA" U ZAVRŠENOM CIKLUSU: Tumbin eksperiment nas bacio u provaliju!

Autor:

Sport

20.11.2020

04:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od velikih očekivanja do kraha i razočarenja, glasi opis puta Srbije u završenom ciklusu Lige nacija i baražu za plasman na Evropsko prvenstvo, koje će nacija čekati još dugo, a ne samo trenutnih 20 godina. Pirova pobeda protiv Rusije (5:0) pokazala je da je pred "orlovima" svetla budućnost, da može da se igra i ofanzivno i da je to moglo da se pokaže i protiv Škotske u meču decenije, ali tako nije mislio i selektor Ljubiša Tumbaković.

RepublikaFoto: Starsport
Ljubiša Tumbaković

Da su njegovi eksperimenti i promašene taktičke zamisli koštale nacionalni tim plasmana na kontinentalno takmičenje, u analizi za Srpski telegraf smatra i legendarni Ivan Golac (70).

POGREŠNI STARTERI

- Kao selektor treba da izađe i da objašnjenje naciji jer smo s njim živeli u laži, a Škotska nam je s gorkim ukusom sasula istinu u lice. Tumba to nije uradio, već je samo rekao: "Idemo dalje." Mi nemamo gde da idemo, na kraju smo i odavno u provaliji, iz koje ćemo teško izaći. Tumbakovića poznajem dugo, on je sigurno razmišljao o igri, ali smatram da je pogrešio i za startnih 11 iako je sigurno analizirao Škotsku, a imao je dosta vremena za to - rekao je bivši fudbaler Sautemptona.

Naš sagovornik smatra da svaka ozbiljna reprezentacija treba da igra sa dva napadača, kao i da ima ozbiljnu podršku sa bekovskih pozicija. Tako je bilo protiv "baćuški", što je pokazao levi bek Filip Mladenović s golom i dve asistencije.

RepublikaFoto: Starsport
Ivan Golac

- Ja sam za zdravu ofanzivnu taktiku, s dva napadača, kao što su to bili Mitrović i Jović, plus pratnjom s bokova jer igra bez špica ili samo sa jednim više ne prolazi. Protiv Škota nam je bio potreban jedan igrač poput Filipa Mladenovića, koji se dokazao protiv Rusa. S druge strane, protiv Robertsona je mogla samo brzina da prođe, a nju bi nam doneo mali Nemanja Radonjić, koji je dao dva gola na prethodne dve utakmice - istakao je proslavljeni defanzivac.

LAŽNI LIDERI

Razlog zbog kog Mladenović, Radonjić i Jović ne igraju leži u tome što su prednost dobili iskusni igrači, koji više igraju zbog svog imena nego što su kvalitetni. Među njima se izdvajaju kapiten Aleksandar Kolarov, Filip Kostić i Aleksandar Mitrović, a Golac u tu grupu svrstava i Sergeja Milinković-Savića i Dušana Tadića.

- Oni su velike zvezde u svojim klubovima i tamo pokazuju kvalitet i za reprezentaciju igraju dobro u nebitnim mečevima. Mi smo svetski prvaci u tome, a kada dođe do utakmice koja je biti ili ne biti, kao što je Škotska, njihov kvalitet, vođstvo i liderstvo odjednom nestanu i oni ne postoje na terenu - zaključio je legendarni as.

RepublikaFoto: Starsport

Ivan: Za uspeh potrebna mladost i karakter!

Videlo se u ovom ciklusu da je vreme starijih i iskusnijih igrača prošlo i da je reprezentaciji potrebna mladost, koju naš nacionalni tim ima. Među njima izdvaja se dvojac Fjorentine Nikola Milenković i Dušan Vlahović, a tu su i Luka Jović i Nemanja Radonjić.

- Ponekad nije presudan samo kvalitet za uspeh, već i karakter. Trebaju nam mlade snage, kojima će biti čast da nose dres reprezentacije, da osećaju pripadnost grbu na grudima i da se bore za državu - jasan je Golac.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading