PIKSI EKSKLUZIVNO ZA "SRPSKI TELEGRAF": Ovako MOĆNE "orlove" ne pamtim! A ON ga je ostavio bez DAHA...

Autor:

Sport

10.10.2020

12:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Legendarni as Crvene zvezde detaljno analizirao trijumf Srbije u Oslu.

RepublikaFoto: Starsport
Dragan Stojković Piksi

Srbija je velikom pobedom nad Norveškom od 2:1 posle produžetaka u polufinalu plej-ofa C divizije Lige nacija u četvrtak uveče došla na korak od plasmana na Evropsko prvenstvo, a poslednja prepreka na tom putu biće joj Škotska 12. novembra u Beogradu. Odlična igra "orlova" u Oslu nije ostavila ravnodušnim ni legendarnog fudbalera i trenera Dragana Stojkovića Piksija (55), koji iz Pariza ekskluzivno za Srpski telegraf poručuje da je oduševljen nastupom izabranika Ljubiše Tumbakovića protiv "vikinga".

- Zaista godinama unazad igra našeg navionalnog tima nije izgledala tako kvalitetno kao u Oslu. Gledao sam TV prenos sa sinom i već posle pet minuta meča sam mu rekao: "Mi ovo dobijamo"! Naravno, nikada se u fudbalu ne zna do kraja, ali već taj sam početak mi je ulio veru da će to biti veče naših "orlova" i da ćemo se trujumfalno vratiti sa severa Evrope. Tačno je da smo se, kada uzmemo u obzir produžetke, namučili da do pobede dođemo, ali smo je u potpunosti zaslužili igrom, za koju skidam kapu svima, od golmana do napadača i naravno, stručnog štaba. To je pravi recept kako bi "orlovi" trebalo da uvek igraju. Razlika u klasi je ogromna, to su momci pokazali dominirajući gotovo svih 120 minuta, uz jasnu tehničku superiornost, vrhunsku kontrolu lopte i mirnoću u igri. Kada analiziram utakmicu, to radim i iz ugla trenera i zaista se nama malo toga može zameriti, možda samo oni promašaji u velikim šansama. Ipak, nismo kažnjeni za te promašaje i potpuno zasluženo idemo u finale plej-ofa protiv Škotske. Svaka čast "orlovima" za meč sa Norvežanima, ali hoću da nastave sa gaze ovako rivale i ubuduće - započinje Piksi razgovor za Srpski telegraf i ističe da Srbija ne bi smela da dozvoli neizvesnost protiv Škota za manje od pet sedmica na stadionu "Rajko Mitić".

- Nikako ne smemo sada da stanemo, igra i taktička savršenost Ljubiše Tumbakovića trebalo bi da budu krunisani protiv Škotske, koju moramo da pregazimo kao plitak potok! Tumba je treneraki odradio meč za čistu desetku, svako od igrača je bio na visokom nivou protiv Norvežana i nema razloga da bilo šta menjamo u igri za Škotsku. Ubeđen sam da će Tumba doktorski da spremi i naredni meč, pa da onda konačno gledamo Srbiju na Evropskom prvenstvu. Imam 55 godina i još uvek nisam svoju zemlju bodrio na EURO. Stvsrno bi red bio da odemo tamo i da pokažemo u junu i julu da smo kadri da pobeđujemo najbolje u Evropi, odmosno daleko jače timove od Norveške i Škotske - ističe Piksi i još jednom se vraća na stručnu analizu igre Srbije od pre tri dana.

RepublikaFoto: Starsport
Selektor Srbije Ljubiša Tumbaković

- "Orlovi" su me u Oslu podsetili na moj bivši klub Gvangdžo Rič end fors, jer su igrali u formaciji 3-4-3, dakle vrlo ofanzivno. Dok sam vodio taj tim, bili smo i te kako efikasni, stalno napadali i baš tako, samo na višem nivou jer ima daleko bolje fudbalere, igrala je i Srbija protiv Norveške. Svi redom zaslužuju pohvale. Aleksandar Kolarov je odigrao kapitenski, Dušan Tadić je bio sjajan, posebno u prvih 45 minuta, a učestvovao je i u kacijama kod oba naša gola. Mihailo Ristić i Darko Lazović su odlično držali bokove, a defanzivna trojka je zaključala prostor ispred gola, dozvolivši sebi samo dva propusta, kod kornera Erlinga Halanda kada smo vadili loptu ispred gol-linije i kada su Norvržani izjednačili u 88. minutu. Defanzivni vezisti Nemanja Maksimović i Nemanja Gudelj su bili odlična podrška timu, mali Filip Đuričić je kreirao igru, a Aleksandar Mitrović radio sjajan posao, asistirao Sergeju Milinković-Saviću kod prvog gola, zatim dobio skoro sve vazdušne duele. Ma, nema šta, borilli su se svi do jednoga kao lavovi, videla se ogromna želja, srčanost i za sav trud smo nagrađeni pobedom - besedi Stojković i naglašava da je Srbija u Oslu konačno dobila i Sergeja Milinković-Savića, koji je u 17. nastupu za nacionalni tim postigao prve golove.

- Sergej ima kontinuitet dobrih igara u Seriji A, jednoj od najjačih ligs na svetu, ali smo uglavnom gledali neku drugu sliku kada igra za reprezentaciju. Nešto je tu nedostajalo, ali verujem da će meč sa Norvežanima da predstavlja svojevrsni okidač i prekretnicu za njega u dresu "orlova". Sergej je neko ko bi morao da bude nosilac igre Srbije, da bude jedan od vođa tima u narednim godinama i da svoj kvalitet demonstrira i protiv daleko jačih rivala od Norvrške, od koje smo, povaljam to, jači za nekoliko klasa. Drugi gol je pravo remek-delo, ozbiljna majstorija.

RepublikaFoto: Starsport
Vezista Lacija Sergej Milinković-Savić

Dragan Stojković je od 3. januara bez trenerskog angažmana, nakon što su mu se posle četiri godine i četiri meseca rada u Gvangžou Rič end forsu razišli putevi sa kineskim superligašem. Piksi za Srpski telegraf naglašava ima ponuda za nastavak karijere, ali da je u piziciji da bira.

- Bogu hvala, imam ponuda, ali ih za sada odbijam jer ne želim da radim samo da bih radio, već da treniram kvalitetan klub. Moraju da se poklope i dobar tim i dobar grad za život, pa kada se to bude desilo, eto mene opet ns klupi nekog kluba. Trenutno sam, da tako kažem, na plaćenom odmoru, gledam usled pandemije virusa korona veliki broj utakmica širom sveta preko televizije i interneta, jer ipak ne mogu bez fudbala. A za novi posao, kad bude - biće, strpljiv sam i ne žurim, neću bilo koga da treniram.

Piksi nam je rekao i da prati iz Pariza i utakmice Crvene zvezde, kluba čija je peta zvezda i u kom je bio predsednik od 1. jula 2005. do 12. oktobra 2007. godine.

Dragan Stojković Pilsi

- Gledao sam sve utakmice u kvalifikacijama za Ligu šampiona, odnosno Ligu Evrope. Šteta je zbog eliminacije od Omonije, to nije trebalo da nam se dogodi, ali siguran sam da će Dejan Stanković izvući pouke iz te utakmice, baš kao i ekipa. Baš šteta jer smo dosta kvalitetniji tim od Kiprana. Ipak, protiv Ararat-Jermenije je ostvaren plasman u Ligu Evrope i zadržan kontunuitet prolaska u grupnu fazu kontinentalnih kupova već četvrtu sezonu u nizu. To je važno i zbog jačanja kluba kako igrački tako i finansijski. Superligu Srbije slabije pratim, ali tu je Zvezda baš dominantna. Osam bodova prednosti nad drugoplasiranim Partizanom posle 10 kola je ozbiljna zaliha, mada ne treba prerano slaviti, ima još 28 kola do kraja. Ipak, nekako je prirodno da Zvezda dominira u domaćem prvenstvu sa ovakvim timom - rekao je Piksi i otkrio da mu je velika želja da sutra (15.00, RTS 1, Eurosport 1) sa tribina stadiona "Filip Šatrije" u Parizu bodri Novaka Đokovića protiv Rafaela Nadala u finalu Rolan Garosa.

- Uh, jedva čekam sutrašnji dvoboj Noleta i Rafe, pa jurim na sve strane da nabavim ulaznice za finale iako će to biti jako, jako teško. Baš bih voleo da bodrim Novaka sa tribina, ali ako i ne dođem do ulaznica, svakako ću svim srcem biti uz njega - zaključio je Piksi.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading