TERZIĆ PREDVIĐA DA ĆE OVA SEZONA BITI ISTORIJSKA: Uveren sam da ćemo osvojiti četvrtu šampionsku titulu zaredom!

Autor:

Sport

12.09.2020

16:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U medija centru stadiona "Rajko Mitić" održana je redovna šesta sednica Skupštine kluba, a na "meniju" su bili sportski rezultati, finansijska situacija, infrastruktura kluba i omladinska škola.

RepublikaFoto: FK Crvena zvezda
Zvezdan Terzić

Prisutnima se obratio generalni direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić, čiji govor Vam prenosimo u celosti.

Poštovani članovi Skupštine, dragi prijatelji,

dozvolite mi pre svega da vas pozdravim i da vam poželim uspešan rad na današnjoj sednici.

Počeću kao i uvek, sa zacrtanim ciljevima koje je ova skupština davno usvojila kao prioritete, i sa zadovoljstvom mogu da kažem da ih u kontinuitetu ispunjavamo.

1. Sportski rezultati (šampionska titula i grupna faza UEFA takmičenja)

2. Finansijska stabilizacija

3. Infrastruktura

4. Omladinska škola

Da bi skupština bila uspešnija, na današnjoj sednici imamo i jednu novinu, a to je da će i moji saradnici koji su direktori sektora podneti detaljnije izveštaje iz svojih sektora.

Dozvolite mi da Vas ukratko informišem o urađenom u prethodnom periodu.

 

 

 

1. SPORTSKI REZULTATI:

- Crvena zvezda je i prošle sezone po treći put zaredom igrala grupnu fazu UEFA takmičenja, od toga dva puta zaredom Ligu šampiona.

- Osvojili smo u junu 2020. godine šampionsku titulu na veoma ubedljiv način. Bili smo lideri na tabeli od prvog do poslednjeg kola i titula nijednog trenutka nije dovođena u pitanje.

- Sada smo u prvenstvu prvi na tabeli sa šest bodova više od najvećeg rivala i uveren sam da ćemo osvojiti četvrtu šampionsku titulu zaredom. To do sada naš klub nijednom u istoriji nije uspeo.

- Igramo u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona i nadam se da ćemo se i ove godine, po četvrti put zaredom plasirati u grupnu fazu UEFA takmičenja.

- O napretku kluba govori UEFA rang lista i koeficijenti koje smo osvojili. Bili smo na 209. mestu 2015. godine, a sada smo na 55. mestu u Evropi.

- Oformili smo izuzetno konkuretan tim za ovu sezonu i time stvorili sve preduslove za ispunjenje zacrtanih sportskih ciljeva. Verujemo u Dejana Stankovića i njegov rad. Zbog specifičnosti organizacije ove sezone od strane UEFA, nema revanš mečeva što nam izaziva dodatni pritisak pred utakmicu sa Omonijom. Ipak, mi smo Crvena zvezda i moramo biti najbolji kad je najteže.

- Kao rezultat rada sportskog sektora i investicija u ekipu koje su prošle godine bile rekordne, vrednost tima je dostigla maksimum u novijoj istoriji kluba. Nažalost trenutne okolnosti će nas mozda sprečiti da se izvršene investicije materijalizuju prema punom planu i po pitanju prodaje igrača.

- U ovoj sezoni očekujem punu afirmaciju šestorice Zvezdinih bisera. To su Nikolić, Gavrić, Petrović, Eraković, Krstović i Radulović i nadam se da će kod Dejana Stankovića imati minutažu koju zaslužuju.

Detalniji izveštaj o sportskim rezultatima će podneti sportski direktor Mitar Mrkela.

RepublikaFoto: crvenazvezdafk.com

2. FINANSIJSKA STABILIZACIJA:

- Pored sportskih uspeha, uspevamo da realizujemo i zacrtane poslovne ciljeve. Zbog epidemije korona virusa, ova godina je izuzetno teška i komplikovana, ne samo u fudbalu, nego i u svetskoj ekonomiji. Ceo svet je stao, a sa njim i fudbalsko tržište. Konkretno, mi smo propustili februarski prelazni rok u Kini i Saudijskoj Arabiji gde smo svake godine ostvarivali značajne prihode. Letnji prelazni rok se tek zahuhtava i nadam se da ćemo do početka oktobra ostvariti značajne prihode.

- Uprkos svim navedenim problemima, nastavili smo sa daljom finansijskom stablizacijom kluba. Redovno u roku, tačnije u prvom krugu, dobijamo UEFA licencu što je osnovni parametar da redovno izmirujemo naše obaveze. Organizovali smo se tako da sami obezbeđujemo sredstva za funkcionisanje kluba.

- Finansijski rezultati su na nivou nikada ranije ostvarenih u našem klubu - na osnovu iznosa profita, umanjenja obaveza i paralelnih investicija u tim i Omladinsku školu.  

- Ono što je najbitnije je da petu godinu zaredom poslujemo finansijski pozitivno, a to znači da smo svake godine do sada više zarađivali nego što smo trošili. To mora biti naš cilj i u narednom periodu kako bi klub bio finansijski samoodrživ.

- Epidemija korona virusa je žestoko uzdrmala fudbal u svetu. Mnogi klubovi su proglasili bankrot jer nisu mogli da se izbore sa novonastalom situacijom. Nije ni nama lako, ali se borimo i  izborićemo se. Uspeli smo da zadržimo najvažnije igrače, pojačali smo se, servisiramo plate i igrački smo više nego konkurentni na evropskom nivou.

- Ako hoćemo dobar sportski rezultat, da zadovoljimo zahteve ogromnog broja Zvezdinih navijača i ukupne zvezdaške javnosti, potrebno nam je između 25 i 30 miliona evra. Od sigurnih prihoda imamo samo 5,2 miliona evra i to je dobro poznato. Imamo 4 miliona evra od sponzorskog ugovora sa Gaspromom i 1,2 miliona evra u vidu sponzorskog ugovora sa Telekomom. Razliku moramo sami da obezbedimo iz veoma nesigurnih izvora prihoda, kao što su transferi igrača i UEFA takmičenja.

- Već šest godina smo uspešni u tome i dokazali smo da ova uprava ima kapacitet da tako nastavi i u narednom periodu. Skoro 90% naših prihoda ostvarujemo iz inostranstva, nismo na teretu države, nismo na teretu poreskih obveznika. Funkcionšemo isključivo preko računa, bez sive zone i sa zadovoljstvom plaćamo porez u budžet Republike Srbije.

- Svesni smo velikih očekivanja naših navijača, kako na sportskom, tako i na poslovnom planu. Moramo da vodimo balansiranu sportsko-finansijsku politiku jer je često jedno u koliziji sa drugim. Možemo i da rasprodamo igrače i da povećamo prihod, možemo i da smanjimo plate i bonuse igračima i da smanjimo rashode, i da tako poslujemo finansijski mnogo bolje. Međutim, postavlja se pitanje da li bi takvom politikom mogli da ostvarujemo ovakve sportske rezultate. Ne treba zaboraviti ni to da mi u trećem, a posebno u četvrtom kolu evropskih kvalifikacija igramo protiv klubova sa godišnjim budžetom između 80 i 120 miliona evra. S obzirom na to da ih pobeđujemo, možemo samo da zamislimo kako njihovi akcionari ocenjuju te sportsko-poslovne rezultate. Ovo je sport, igra gde moraš da ulažeš, ako želiš da pobeđuješ.

- Postojećim sportskim rezultatima, Crvena zvezda već premašuje svoju finansijsku poziciju među evropskom klupskom elitom. U budućnosti očekujemo da finansijska razlika nastavi sa progresijom, nažalost, na štetu klubova poput našeg. Iz tog razloga moramo aktivno da radimo na planiranju budućnosti i dalje konkurentnosti kluba na evropskom tržištu. Stadion i lokacija su potencijal budućeg razvoja i trajnog izvora finansiranja kluba. Nova UEFA Konferens liga je velika šansa za klubove sa srednjim budžetima na bazi koje možemo smanjiti postojeće finansijske ne-fer uslove u odnosu na konkurenciju.

Do kraja godine planiramo usvajanje novog petogodišnjeg strateškog plana Crvene zvezde. 

Detaljniji izveštaj o finansijama će podneti poslovni direktor Marko Petrović.

3. INFRASTRUKTURA:

- Preko sedam miliona evra je do sada uloženo u stadion i objekte oko stadiona. Sve iz tekućeg poslovanja, bez dinara zaduživanja. Posle velikih ulaganja u infrastrukturu Omladinske škole, renovirali smo i zapadnu tribinu sa svim pratećim sadržajima, a završićemo i novu zgradu za teretanu, mediko blok i dnevni odmor igrača.

4. OMLADINSKA ŠKOLA:

RepublikaFoto: Tanjug/AP

- Omladinska škola je naš veliki ponos i nastavićemo i dalje da ulažemo u nju. U kvalitetnoj ligi Srbije i omladinci i kadeti su šampioni, a u svim mlađim selekcijama imamo rekordan broj reprezentativaca. Osim investicija u izgradnju trening kampa za mlađe selekcije, mi svake godine uložimo oko tri miliona evra u funkcionisanje i rad Omladinske škole Crvene zvezde.

- Planiramo da u narednom periodu uložimo još više, jer smo sigurni da je to investiranje koje će se višestruko vratiti.

- Znamo da igrači koji izađu iz Omladinske škole možda u ovom trenutku nisu spremni za visoke zahteve prvog tima Crvene zvezde, zbog toga najtalentovanije fudbalere šaljemo u našu filijalu FK Grafičar. Naš razvojni tim je osvojio titulu šampiona Prve lige Srbije i još jednom potvrdio da radimo kvalitetno. Iako je na terenu FK Grafičar dokazao da je najbolji tim u prvenstvu, naša filijala je odustala od takmičenja u Superligi da bi dokazali etičke vrednosti koje neguje Crvena zvezda i to da šampionske titule osvajamo časno i u duhu fer-pleja. Zbog toga im se ovom prilikom posebno zahvaljujem. Najveći benefit za naš klub je to što mladi igrači, preko Grafičara, dolaze spremni za prvi tim Crvene zvezde. Najbolji dokaz za to su Veljko Nikolić, Željko Gavrić, Strahinja Eraković i Nikola Krstović, koji su nosili dres našeg razvojnog tima, a sada očekujemo mnogo od njih u Crvenoj zvezdi.

- Prvi smo fudbalski klub na ovim prostorima koji je osnovao svoju televiziju. Zvezda TV je u domu svakog zvezdaša koji će svakodnevno moći da prate dešavanja u našem klubu.

- Bili smo društveno odgovoran klub koji je učestvovao u mnogim humanitarnim akcijama, i donirali smo značajna finansijska sredstva za bolnice u Srbiji.

Nastavićemo vredno da radimo, svesni smo da u Crvenoj zvezdi nema minulog rada ni stare slave. Svaki dan je novo dokazivanje. Ciljevi su jasni: šampionske titule i stalno igranje u grupnim fazama UEFA takmičenja - evropske utakmice moraju biti naša obaveza.

Hvala Vam.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading