VIDEO-TEHNOLOGIJA OBUSTAVLJA RATOVE ZVEZDE I PARTIZANA: VAR menja derbije, kraj kukanja večitih!

Autor:

Sport

10.09.2020

03:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Definitivno uvođenje video-tehnologije u srpski klupski fudbal već od naredne sezone konačno će razrešiti sve dileme oko spornih situacija na koje se često žale sve naše ekipe, a pre svega večiti rivali. Crvena zvezda i Partizan su, po pravilu, najbučniji kada je reč o, po sudu njihovih čelnika, greškama arbitara na njihovu štetu, pa su saopštenja u kojima bacaju drvlje i kamenje na ljude sa pištaljkom postala redovna pojava, posebno nakon međusobnih utakmica.

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Ruiz iz gol-auta asistira Kangi

Srpski telegraf zato donosi analizu pet najspornijih večitih derbija u poslednjih pet godina u kojima bi VAR, da je postojao, uticao na ispravljanje grešaka u spornim situacijama i promenio istoriju utakmice svih utakmica. Uz nadu da će u budućnosti tako i biti.

Najsvežiji primer sudijske nenamerne greške u večitom derbiju je iz 161. duela naša dva najveća kluba od pre godinu dana. Tada je pri rezultatu 0:0 Zvezdi poništen gol Nemanje Milunovića u 70. minutu zbog nepostojećeg faula Žandera Santana nad golmanom Partizana Vladimirom Stojkovićem. Crno-beli su nakon toga dali dva gola i pobedili (2:0).

U martu iste godine na Marakani ponovo bivaju oštećeni crveno-beli. Tada je u 159. derbiju, kod rezultata 0:0, poništen gol El Fardu Benu zbog ofsajda, iako se Komoranin nije nalazio u nedozvoljenoj situaciji. Na kraju remi (1:1).

Derbi broj 158 ostaće upamćen po, i dan-danas, spornoj situaciji kod izjednačujućeg gola Zvezde, budući da je ostala dilema da li je kod pogotka Boaćija za 1:1 u 73. minutu lopta zaista celim obimom prešla gol-liniju. VAR bi to lako razrešio.

Partizan je definitivno oštećen u 153. i 150. derbiju. U martu 2017. Zvezda je na Marakani, u remiju 1:1, povela golom Gelora Kange iz akcije u kojoj je lopta celim obimom napustila granice terena, a sudije to videle nisu.

Buran derbi iz februara 2016. godine na JNA doneo je poništen gol Nemanji Mihajloviću zbog nepostojećeg ofsajda kod, ispostaviće se, konačnih 1:2.

NAJSPORNIJI DERBIJI U POSLEDNJIH PET GODINA

150. derbi, Partizan - C. zvezda 1:2 Partizanu poništen gol zbog nepostojećeg ofsajda

153. derbi, C. zvezda - Partizan 1:1 Zvezda povela nakon što je u akciji kod gola lopta napustila teren

158. derbi, C. zvezda - Partizan 1:1 Dilema da li je kod izjednačujućeg gola Zvezde lopta prešla gol-liniju celim obimom

159. derbi, C. zvezda - Partizan 1:1 Poništen gol Zvezdi zbog nepostojećeg ofsajda

161. derbi, Partizan - C. zvezda 2:0 Poništen gol Zvezdi zbog nepostojećeg faula nad golmanom

 

RepublikaFoto: Starsport

Đurović: Biće i dalje posla za mene!

Bivši fudbalski sudija i ekspert za analizu deljenja pravde Radivoje Raka Đurović za Srpski telegraf kaže da u potpunosti podržava uvođenje VAR u srpski fudbal, ali i da veruje da će i dalje imati posla.

- VAR je odličan potez FS Srbije i pomoći će dosta u otklanjanju dilema kod spornih situacija. Pre svega kada je reč o faulovima za penal i slično. Međutim, ljudski faktor neće biti isključen kod odlučivanja o raznim detaljima gde se neće konsultovati VAR-soba, što znači da ću i dalje moći da komentarišem suđenje - rekao je Đurović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading