VREMEPLOV: Pre 30 godina zlatna generacija fudbalera Jugoslavije pokorila svet

Autor:

Sport

25.10.2017

08:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pre 30 godina, na današnji dan, 25.oktobra, fudbalska reprezentacija Jugoslavije do 20 godina postala je prvak sveta.

RepublikaFoto: youtube.com/Iggy Speed
Složno do titule


"Plavi" su poveli preko Bobana u 85. minutu, a izjednačio je Viteček dva minuta kasnije iz jedanaesterca.Tog 25. oktobra 1987. godine u Santjagu, finale su igrale Zapadna Nemačka i Jugoslavija, a u regularnom toku bilo je 1:1.

Upravo je Viteček u penal seriji promašio prvi penal i omogućio Jugoslaviji da postane šampion sveta. Svih pet izvođača su bili sigurni Pavličić, Šuker, Brnović, Zirojević i Boban.

Robert Prosinečki je proglašen za najboljeg igrača turnira. Najviše golova za reprezentaciju Jugoslavije dao je Davor Šuker - 6. Jugoslavija je u roku od 15 dana nanizala pet pobeda, a posle penala u finalu je ponela titulu.

- U Čile nas je ispratio samo jedan čovek, Miljan Miljanić. Kad smo se vratili čekala nas je masa ljudi, prvo u Beogradu, a onda i nas u Podgorici. Nas je spajao jedan jezik – fudbalski. Krasila nas je sjajna atmosfera na treninzima, u hotelu, avionu … Sve smo to uspeli da prenesemo na teren i bili smo stvarno "paklena" ekipa - prisetio se tih trenutaka Ranko Zirojević.

Te 1987. ugledni sportski analitičari su prognozirali da će ovi momci u narednih 10-tak godina postati dominantna sila u svetskom fudbalu. Nažalost, nisu imali priliku da to i pokažu zajedno u reprezentativnom dresu, mada je većina njih napravila odlične klupske karijere.

Jugoslovensku reprezentaciju su sačinjavali

Dragoje Leković

Dragoje Leković Dragoje Leković Robert Jarni
Dubravko Pavličić Slavoljub Janković Igor Štimac Zoran Mijucić
Zvonimir Boban Robert Prosinečki Milan Pavlović (kapiten) Predrag Mijatović
Tomislav Piplica Davor Šuker Gordan Petrić Pero Škorić
Dejan Antonić Slaviša Đurković Ranko Zirojević Trener ekipe bio je Mirko Jozić

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading