NEKAD U BEDI UMIRALI OD GLADI, DANAS PLIVAJU U LOVI: Milioneri iz blata haraju fudbalom!

Autor:

Sport

31.07.2020

03:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Put od siromaha do zvezda, osim čuvenih Brazilaca, prošli brojni asovi poput Van Dajka, Lukakua, Riberija i Nanija

Romelo Lukaku

Iz favela do krova sveta put je koji su prošli brojni fudbalski asovi.

Jedna od najdirljivijih životnih priča ispričana je u slučaju Gabrijela Žezusa (23), koji je kao 17-godišnjak 2014. u dresu svog prvog kluba Anhanguere farbao ivičnjake u rodnom kraju Sao Paula kako bi ga ušminkao za Mundijal. Tri godine kasnije potpisao je za Mančester siti, dobio višemilionsku godišnju platu, a 2018. nastupio na Svetskom prvenstvu u Rusiji i to u grupi protiv Srbije.

Međutim, autorska prava na životne romane u stilu Pepeljuge ne polažu samo Brazilci. Najbolji defanzivac planete i aktuelni osvajač Lige šampiona i Premijer lige Virdžil van Dajk (29) danas u Liverpulu vredi 80 miliona evra, ali nije uvek bilo tako.

Nani živeo sa gušterima i pacovima, Lukakuu majka mešala mleko s vodom

ŠEF KUHINJE

Kao mladić u rodnoj Bredi, paralelno sa treninzima, Holanđanin je prao sudove u jednom restoranu da zaradi koji evro. Koliko je bio dobar u ribanju šerpi, vlasnik restorana je po svaku cenu želeo da ga odvrati od lopte i prognozirao mu je da će jednog dana dogurati čak do šefa kuhinje.

Nani

Teško detinjstvo imao je i Belgijanac Romelu Lukaku (27). Gladni momak je od prvog profesionalnog ugovora sa Anderlehtom 2009. stigao do dresova Čelsija, Mančester junajteda i danas Intera.

Mitrović: Da nisam fudbaler, bio bih kriminalac

Naš golgeter Aleksandar Mitrović (25) nije imao toliko trnovit put, ali je na zanimljiv način opisao šta bi bilo sa njim da nije kao dečak zavoleo fudbal.

- Bio sam problem roditeljima, otac mi je rekao da bih bio kriminalac ili kik-bokser da nisam fudbaler. Možda bih radio nešto u čemu bih mogao da iskoristim adrenalin. Možda nešto kao boks. Oduvek sam imao nenormalno energije - rekao je nedavno najbolji strelac Fulama i Ostrva.

- Svaki dan smo jeli hleb i mleko, a onda sam sa šest godina video majku kako mleko meša s vodom. Nismo imali za struju, pa su nam je sekli na po dve-tri nedelje. Nismo imali toplu vodu za kupanje. Sa ocem sam delio kopačke dok smo nosili isti broj - otkrio je svojevremeno Lukaku.

BOŽJA VOLJA

Od praznog trbuha do milionskog ugovora i svetske slave stigao je i Nani (33). Nekadašnji šampion Evrope sa Portugalom i osvajač Lige šampiona sa Mančester junajtedom nedavno je otkrio kako je bilo odrastati u siromašnoj četvrti.

- Živeo sam sa majkom i osmoro braće i sestara u kući koja je prokišnjavala i kroz čije su rupe prolazili pacovi i gušteri. Na sve sam mogao da se naviknem, sem na glad. Imao sam deset godina kada smo brat i ja otišli u bogati deo Lisabona da iskukamo malo hrane. Jedna žena nam je dala picu kad je videla kako igramo fudbal, ali i spojila sa svojim prijateljem fudbalerom Sportinga Markom Aurelijem. Bog je hteo da budem fudbaler - otkrio je Nani.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Gabrijel Žezus

80 miliona evra Liverpul platio Van Dajka Sautemptonu, Real mu zimus nudio 180 miliona

Da nije postao fudbaler, prema ličnom priznanju, siromah bez posla bio bi i Frank Riberi (37). Krenuo je iz francuskog geta, tamo je ojačao, a onda sa Bajernom osvojio sve što se osvojiti može, a sa "trikolorima" igrao finale Mundijala 2006. godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading