PROJEKTI PREMIJERA MAĐARSKE NAPRAVILI OGROMAN BUM: Orbanova vojska maršira Evropom!

Autor:

Sport

28.07.2020

03:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Veliko interesovanje moćnika, finansijska podrška i odlični uslovi mogu da naprave čudo u fudbalu, a premijer Mađarske Viktor Orban (57) to je dokazao u čak četiri zemlje istovremeno. TSC u Srbiji, mađarska Puškaš akademija, hrvatski Osijek i slovačka Dunajska streda su dobrim partijama u sezoni na izmaku zauzeli visoke pozicije i igraće kvalifikacije za Ligu Evrope, a sve zahvaljujući direktnom uticaju prvog čoveka našeg severnog suseda.

RepublikaFoto: Starsport
Fudbaleri TSC-a

Da mu je cilj razvoj talenata, klubova i stvaranje rezultata u domovini, ali i komšiluku, gde je jaka mađarska dijaspora, Orban ne krije, a čak je u više navrata isticao koliko novca je upumpano u klubove. Konkretno, finansijska injekcija u TSC 2018, kada je otvorena fudbalska akademija u Bačkoj Topoli, kakve imaju i ostali Orbanovi klubovi, iznosila je 9,5 miliona evra, a novac je nastavio da stiže.

UMALO LIGA ŠAMPIONA

- Ovde živi mnogo Mađara i naša domovina je zainteresovana za njihove uspehe. Prirodno je da sport spaja ljude - poručio je Orban na otvaranju TSC akademije pre dve godine i, ispostaviće se, bio u pravu.

Za razliku od TSC koji, bar za sada, nije ugrozio šampionsku trku Crvene zvezde i Partizana, Osijek je u Hrvatskoj izazvao tektonske poremećaje. Oni su u poslednjem kolu ispustili Ligu šampiona u direktnom okršaju sa Lokomotivom, a iza sebe ostavili slavni Hajduk. To se mnogima nije svidelo i tvrde da Mađarska od početka pomaganja Osijeku pre četiri godine i upumpavanjem 15 miliona evra previše gura nos u njihov fudbal.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ

ŠAMPIONSKE AMBICIJE

- Sa ovim novcem nije realno biti prvak Hrvatske, Međutim, kroz dve-tri godine Osijek bi mogao da mnogima pomrsi račune - rekao je Orban u novembru.

S druge strane, slovačka Dunajska streda od 1994. nije znala za Evropu, a onda je došao mađarski kapital. Ime stadiona MOL arena dovoljno svedoči o poreklu novca, a ove godine zauzeli su treće mesto, koje vodi na međunarodnu scenu. Na kraju, odnosno za Mađare na početku, prvi klub u koji su uložili bila je njihova Puškaš akademija. Izvorna ideja, kao i u ostalim Orbanovim klubovima, bila je da se razvijaju mladi talenti, ali je klub iz Felšuta premašio sva očekivanja, zauzeo treće mesto i prolaz u kvalifikacije Lige Evrope.

 

Uspesi Orbanovih klubova

TSC (Srbija)  4. mesto, Liga Evrope

Osijek (Hrvatska)  4. mesto, Liga Evrope

Puškaš akademija (Mađarska)  3. mesto, Liga Evrope

Dunajska streda (Slovačka)  3. mesto, Liga Evrope

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ

Ekspanzija tek predstoji

Pored pomenuta četiri kluba u četiri države, Orban i Mađarska investirali su u još nekoliko klubova gde je jaka dijaspora, a rezultati se tek očekuju. Sepši je perspektivni prvoligaš u Rumuniji, a u toj zemlji imaju i obećavajuću Mjerkureu, odnosno Čikšeredu, kako klub zovu Mađari, koja je upumpavanjem četiri miliona evra uspela da iz treće uđe u drugu ligu, sa elitom kao jasnim ciljem. Takođe, Orban je pod svoj patronat stavio i ekipe Komarno (Slovačka, druga liga) i Rimanska sobota (Slovačka, treća liga), kao i fudbalsku akademiju u Mukačevu u Ukrajini.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading