KLIMATIZOVANI STADIONI U KATARU: Vrućine su paklene, ali za fudbal nema prepreka!

Autor: Vijesti/Republika

Sport

27.07.2020

03:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šampionat Katara nastavljen nakon četiri i po meseca, u neobičnim uslovima - prvi put u istoriji igra se u “paklenom” julu i avgustu.

RepublikaFoto: printskrin
Katar zlatni stadion

I dok se temperature u Dohi retko spuštaju ispod 40 stepeni Celzijusa, fudbaleri na terenu imaće sve uslove da pokažu šta znaju, kao da su negde na severu Evrope, a ne u vrelom Persijskom zalivu.

Dva stadiona na kojima će se igrati sve utakmice do kraja prvenstva - “Al Džanub” i “Bin Hamad”, opremljeni su gigantskim klima-uređajima, koji temperaturu na terenu drže na oko 22-23 stepena.

Klimatizovani stadioni u Kataru projektovani su za Svjetsko prvenstvo 2022, odnosno za prvu verziju igranja u letnjim mesecima, ali neće biti potrebe da se koriste nakon što je Fifa donela istorijsku odluku da premesti Mundijal u zimski period.

Klima uređaji na stadionima u Dohi su, ipak, došli kao poručeni za nastavak “Stars lige”, prekinute u martu zbog pandemije koronavirusa.

 - Nikada se fudbal u Kataru nije igrao u julu i avgustu, ovo je vreme kada su ekipe obično negde na pripremama - kaže Nebojša Jovović, trener Al Ahlija iz Dohe.

Njegova ekipa, koja je pauzu dočekala na 8. mestu, startuje večeras, duelom protiv 12-plasirane Šahanije.

RepublikaFoto: printskrin

 - Nova i neobična situacija za sve nas, biće ključno što pre se adaptirati - ko uspe, biće u boljoj situaciji. Sve utakmice igraju se na dva stadiona, nema domaćina ili gosta. Najvažnije je, ipak, da se fudbal vratio, nakon četiri i po meseci pauze, Katar je prva zemlja arapskog sveta koja vraća fudbal - dodaje crnogorski trener.

Jovović i njegovi fudbaleri već su isprobali “mikroklimu” stvorenu za odigravanje utakmica.

 - Igrali smo pripremne mečeve. Drugačiji je osećaj, tereni su otvoreni, a iako znate da je okolo ‘pakao’ od vrućine, ambijent je prijatan, oko 22 ili 23 stepana. Čak je nama trenerima i malo prohladno pored klupe - našalio se Jovović.

Katar se, inače, uveliko sprema za organizaciju Svetskog prvenstva 2022, a povratak klupskog fudbala nakon četiri i po meseca pauze je još jedna vrsta testa.

Slaviša Jokanović

 - Toliko je sada stadiona izgrađeno, da više ne znam koji su za potrebe Mundijala, koji će služiti za treninge i pripreme. Doha je, u svakom slučaju, veliko gradilište, a povratak fudbala nakon tolike pauze ima višestruki značaj - naglašava crnogorski trener.

Slaviša Jokanović, na klupi Al Garafe, krenuo je juče pobedom protiv Al Arabija (1:0), dok španska legenda na klupi Al Sada, Ćavi, nije sinoć vodio meč protiv Al Kora, nakon pozitivnog testa na koronavirus. Uprkos tome, fudbal se nastavlja - pauza je bila duga, a sada kreće maraton.

 - Ostalo je još pet kola, kada se odigraju, pauza će trajati samo sedam dana, a onda kreće novo prvenstvo - zaključio je Nebojša Jovović, koji je nedavno produžio ugovor sa Al Ahlijem i za narednu sezonu.

RepublikaFoto: youtube.com/Lusail Stadium

Osim obaveza u prvenstvu, njegov tim čeka i polufinale Kupa. Rival je, još jednom - Ćavijev Al Sad.

Nebojša Jovović, koji je dio trenerskog krema u Kataru, kaže da su sve ekipe u pripremnom periodu bile bukvalno pod “staklenim zvonom”, ali je tener Al Sada, legendarni Ćavi, imao nesreću da se zarazi koronavirusom.

 - Bili smo maltene ‘u mehuru’, u katantinima, boravili u hotelu i išli samo na treninge, a mislim da smo pre neki dan odradili čak osmi test na covid-19. Mnogo vode računa o tome, ali je ipak stigla vest da je Ćavi pozitivan. Žao mi je zbog toga, on je zaštitni znak svetskog fudbala, sa njim i bez njega fudbal u Kataru nije isti. Nadam se da će se brzo oporaviti i da ćemo se videti za dva kola, kada igramo protiv Al Sada - kazao je Jovović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading