(VIDEO) POJAVIO SE STARI ARHIVSKI SNIMAK: Tito je navijao za Partizan!

Autor:

Sport

21.07.2020

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stjepan Bobek je jedna od najvećih legendi Partizana.

Josip Broz Tito

On je svedočio o tome da je Josip Broz Tito bio inicijator osnivanja Partizana uz Otmara Kreačića i Svetozara Vukmanovića Tempa, ali se tada podrazumevalo da su svi imali velike simpatije prvo prema Hajduku, koji je ipak osnovan pre rata.

Dodatn razlog je bio taj što je Hajduk je tokom samog Drugog svetskog rata j igrao prijateljske mečeve promovišući Jugoslaviju.

- On kaže, ja sam bio simpatizer Partizana, a normalno da je bio simpatizer Hajduka, jer su oni bili u ratu, oni su tada otišli tamo, ali posle toga, on je bio simpatizer Partizana, sigurno na ideju raznih generala koji su uticali na njega, pa je postao partizanovac - rekao je Bobek u arhivskom snimku koji je sada isplivao, pritom aludirajući na turneju koju je Hajduk imao u Italiji igrajući protiv saveznika.

Tada se posebno izdvajala utakmica u Bariju protiv vojničke reprezentacije Velike Britanije pred 50.000 gledalaca, a tada se na jarbolu igrališta prvi put vijorila zastava nove Jugoslavije.

Hajduk je imao jugoslovensku propagandnu misiju po Malti, Egiptu, Siriji, Libanu i Palestini, kasnjie je ekipu primio Tito uz odlikovanja, ali je kasnije ipak primat preuzeo tandem večitih iz Beograda, u Titovom slučaju, Partizan

- On je došao na jednu utakmicu sa Crvenom zvezdom, ja sam bio rezerva, bio sam iza njega. Utakmica je završena 3:0 za Crvenu zvezdu. Kada je Zvezda dala prvi gol, ceo stadion je aplaudirao i gledao prema Titu. Drugi gol, aplauz, opet prema Titu. Treći gol, opet prema Titu. Kaže meni Tito, kad sam video takvu situaciju, onda sam rešio da ne dolazim više na utakmice. Njemu je bilo neprijatno, kao predsedniku, a ja sam inače, veli, partizanovac.

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Legendarni Stjepan Bobek

Tu priču je potvrdio i Titov unuk Josipa Joška Broz

- Deda je, šokiraće vas, navijao za Partizan, a ne za Dinamo, Osijek ili Hajduk, kako mnogi misle. Voleo je fudbal, a najviše se divio crno-belima - govorio je je svojemreno Joška uz anegdote s Tare 1979. godine, samo godinu dana pre smrti dete.

- Te godine Broz je imao sastanak na Tari s rukovodstvom SUP-a. Čim je saznao da su tu i fudbaleri Partizana organizovan je sastanak, na kojem su mu ljudi iz kluba poklonili poklone, a on je tada izjavio: "Svi kažu da ja navijam za Hajduk, a ja navijam za Partizan" - rekao je Titov unuk.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading