HEROJ MURINJO: Izvukao je saigrača iz automobila koji je GOREO!

Autor:

Sport

20.07.2020

17:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Neki misle da je arogantan, egoističan i bezobrazan, a neki kažu da je jedan od najboljih trenera današnjice i jednostavno - svoj. Voleli ga ili ne, treba priznati da bi fudbal bez njega bio dosadan.

RepublikaFoto: AP/Tanjug/Tim Ireland
Žoze Murinjo

Zašto Žoze Murinja (57) zovu Poseban? Zapravo, on je sam sebi dao taj nadimak.

- Molim vas, nemojte govoriti da sam arogantan. Ja sam evropski prvak - i mislim da sam poseban - rekao je portugalski trener 2004. godine po dolasku u Čelzi.

Odveo je 2004. godine tada nepoznati Porto do trofeja Lige šampiona, a to je bila senzacija nad senzacijama. Osim što je već godinama uspešan na trenerskom planu, Murinjo je i ljudina. Većini ljudi poznato je da je Žoze bio prosečan fudbaler i vrlo rano je postao prevodilac, a onda i pomoćni trener. U svom klubu ostavio je veliki trag tako što je spasio saigračev život. To je otkriveno u knjizi 'Mourinho: Behind the Special One, from the origin to the glory' koja je nedavno ugledala svetlo dana, a mesto radnje je Setubal. Bilo je to 1986. godine, a tada 23-godišnji Žoze igrao je za portugalskog niželigaša Komersio e Industria. 

Fudbaler neobičnog imena Di stigao je u klub kako bi pomogao klubu ka promociji u višu ligu, ali već po dolasku dogodila mu se nesreća. Nakon jednog treninga ušao je u automobil, čim je stavio ključ, njegov auto se zapalio. U tome trenutku je stigao Murinjo koji ga je u poslednji tren izvadio iz automobila i tako mu spasio život. 

RepublikaFoto: Tanjug/AP

- Pa spasio mi je život, on je junak - rekao je Di autoru knjige. 

Murinjo je godinu kasnije otišao u igračku penziju, kada je shvatio da će teško napredovati kao fudbaler. Prvo je bio trener u mlađim kategorijama Vitorije Setubal, a zatim prevodilac Bobiju Robsonu u Sporting Lisabonu, Portu i Barseloni. Dugo se probijao, a onda je konačno 2000. godine dobio priliku da se okušao u samostalnom trenerskom poslu. Kratko vreme bio je trener Benfike, godinu dana proveo je u Uniao de Leiriji, a onda je 2002. došao u Porto gde je započela njegova trenerska renesansa. 

Osvojio je dva Kupa, dva prvenstva i Ligu šampiona. To mu je donelo veliki transfer u Čelzi, gde se zadržao do 2007. godine, a onda u drugom mandatu proveo dve godine (2013.-2015.). Sa 'plavcima' je osvojio tri Premijer lige i FA Kup, a najuspešniju sezonu imao je u Interu (2008.-2010) gde je osvojio trostruku krunu u jednoj sezoni.

Od njega se najviše očekivalo u Real Madridu gde nije opravdao očekivanja. Osvojio je Kup i prvenstvo u tri godine (2010.- 2013.). U Mančester junajtedu (2016.-2018.) je osvojio Evropsku ligu i Liga kup, što je ipak premalo za klub takve veličine. Od oktobra 2019. godine Portugalac je trener Totenhema.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading