ISTANBUL BAŠAKŠEHIR DOŠAO DO PRVE TITULE PRVAKA: Erdoganovo čedo na krovu Turske!

Autor:

Sport

21.07.2020

03:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Klub za koji nastupa naš Danijel Aleksić i koji je pod patronatom predsednika Turske osvojio prvi pehar u klupskoj istoriji

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Erdogan

Fudbaleri Istanbul Bašakšehira novi su šampioni Turske i tako su ušli u istorijski krug od samo šest ekipa koje su osvojile nacionalno prvenstvo u 62. dugoj istoriji lige.

Ovaj klub je osvojio prvi trofej u 30 godina dugoj istoriji, a mnogima u Turskoj je trn u oku jer je javna tajna da iza njega kao patron i glavni finansijer stoji predsednik države Redžep Tajip Erdogan (66). Mnogima nije bilo jasno zašto je Erdogan izabrao baš ovaj klub pošto je poznat kao veliki navijač Fenerbahčea, ali odgovor, naravno, stoji u politici.

Navijači najvećih klubova iz Istanbula nisu pristalice predsednika, čak su i mnogi učestvovali u pokušaju državnog udara protiv njega 2013. godine, a finansiranje i upravljanje Bašakšehirom bio je njegov svojevrstan odgovor na neprijateljske raspoložene navijačke grupe.

Bašakšehir 2014. povukao dres sa brojem 12 u čast Erdogana, koji je te godine postao 12. predsednik Turske

SPORNO VLASNIŠTVO

Prema zvaničnim podacima, vlasnik Bašakšehira od 2014. godine je ministarstvo omladine i sporta, a od tog perioda kreću velika ulaganja u ovaj klub. Istanbulski tim ima otvoren račun kod državnih firmi, odnosno kod kompanija koje su usko povezane sa vrhom vlasti, zbog čega više nije samo fudbalsko već i vruće političko pitanje. Kada je klub u leto 2014. godine dobio novi stadion, na otvaranju objekta zaigrao je i Erdogan. Bašakšehir je njemu u čast povukao dres s brojem 12, koji je tada nosio. Obično je taj broj rezervisan za navijače fudbalskog kluba, ali u ovom slučaju takođe je reč o političkoj konotaciji.

Naime, stadion Bašakšehira otvoren je u julu 2014, a Erdogan je u avgustu postao 12. predsednik Turske u istoriji. Zanimljivo da je 2015. godine glavni sponzor Bašakšehira postala zdravstvena grupacija "Medipol", čiji je vlasnik Fahretin Kodža, ministar zdravlja u vladi predsednika Erdogana.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Danijel Aleksić
30 godina postoji Istanbul Bašakšehir

Takođe, predsednik kluba je Goksel Gumusdag, koji je inače oženjen nećakinjom Erdoganove supruge.

PREKID VLADAVINE

Kada govorimo o čistim fudbalskim stvarima, titula Istanbul Bašakšehira dobija sve više na značaju jer je prekinuta decenijska dominacija najpoznatije velike trojke turskog fudbala. Prvi put posle 2010. godine i slavlja Bursaspora, trofej nacionalnog prvaka nije otišao u ruke kapitena Galatasaraja, Fenerbahčea ili Bešiktaša.

Dres Istanbul Bašakšehira od leta 2019. godine nosi Danijel Aleksić, a srpski internacionalac je u tekućoj sezoni odigrao 23 utakmice i postigao šest golova.

ZA KOGA NAVIJAJU EVROPSKI LIDERI

Redžep Tajip Erdogan (Turska)

Fenerbahče, Bašakšehir

Viktor Orban (Mađarska)

Videoton, Puškaš akademija

Vladimir Putin (Rusija)

Zenit

Aleksandar Vučić (Srbija)

Crvena zvezda

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading