NA DANAŠNJI DAN: Fudbalska reprezentacija Jugoslavije je živela SVOJ SAN u Montevideu!

Autor:

Sport

13.07.2020

09:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na današnji dan je 1930. godine počelo prvo zvanično Svetsko prvenstvo u fudbalu.

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Reprezentacija Jugoslavije

Održano je u glavnom gradu Urugvaja, Montevideu. Na ovom svetskom prvenstvu je reprezentacija Jugoslavije, koju su sticajem okolnosti činili igrači iz srpskih timova, podelila 3. i 4. mesto. Malo finale nije igrano.

Nije baš sve tako bilo kako je u svom rediteljskom prvencu snimio Dragan Bjelogrlić. Film iz 2010. godine „Montevideo Bog te video“ je, naravno, romansirana priča. Scenario su napisali Srđan Dragojević i Ranko Božić po knjizi sportskog novinara Vladimira Stankovića. Televizijska serija snimana po filmu je prikazivana 2012. godine. Druga sezona se zvala „Na putu za Montevideo“ a treća „Montevideo vidimo se“.

Na Svetskom prvenstvu u Urugvaju je učestvovalo samo 4 evropske ekipe. Zbog dugog i skupog putovanja, Engleska fudbalska federacija je odbila da pošalje svoju reprezentaciju. Kraljevina Jugoslavija je dobila poziv i prihvatila. Međutim, pošto je neposredno pre toga sedište Saveza preseljeno iz Zagreba u Beograd, klubovi iz Hrvatske su odbili da pošalju svoje igrače. I svih 21 igrač su bili iz Srbije. Putovali su poštanskim brodom, bez nekog luksuza. Tako je bilo jeftinije.

Foto: youtube.com/printscreen
Fudbalska reprezentacjia Jugoslavije

Putovali su 22 dana, 7 dana duđe nego francuska reprezentacija koja je na brodu imala sav komfor. Dočekalo ih je, iako je u filmu i seriji drugačije predstavljeno, mnogo Francuza, čak se spoimnje i cifra od 10.000. Naime, većina francuskih doseljenika u Urugvaj je učestvovala ili bila potomak vojnika koji su se rame uz rame borili sa srpskim na Solunskom frontu. Želeli su da odaju počast svojim ratnim drugovima, prenosi portal Šajkača. 

Utakmice, same po sebi, bile su sudar dva stila fudbala. Evropskog, koje su donele Kraljevina Jugoslavija, Francuska, Rumunija i Rumunija. Jugoslavija je igrala sa Brazilom i Bolivijom u grupi. Sa dve pobede se plasirala u polufinale (2:1 protiv Brzila i 4:0 protiv Bolivije). U polufinalu su igrali protiv domaćina Urugvaja i izgubili sa 6:1.

Malo finale se nije igralo. U istoriji FIFA je zabeleženo da je SAD, zbog bolje gol razlike, zauzeo 3. mesto, a Kraljevina Jugoslavija 4.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading