RAVNO 30 GODINA OD BOLNOG PORAZA: Piksijeva prečka za kraj velike Juge!

Autor:

Sport

01.07.2020

03:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tog 30. juna 1990. godine strašna generacija Jugoslavije imala je u šaci Argentince, u tom trenutku aktuelne prvake sveta, predvođene Dijegom Armandom Maradonom. Izdržali su "gaučosi" sve nalete plavih, koji su 90 minuta (60 regularnih plus produžeci) igrali sa igračem manje zbog isključenja Refika Šabanadžovića, preživeli mrtvu šansu Dejana Savićevića i meč uveli u penal-seriju.

Dragan Stojković Piksi

Dragan Stojković Piksi pogodio je prečku već u prvoj seriji i nagovestio bolan poraz, koji je, po mnogima, stavio tačku na nekadašnju veliku Jugoslaviju. Nije pomoglo što je Ivković odbranio penal bogu fudbala Maradoni, boginja sreće Fortuna odlučila je te subote da stane na stranu Argentinaca.

Serizuela, Buručaga i Dezoti pogodili su za Južnoamerikance, a Prosinečki i Savićević za Jugoslovene. Pored Piksija, promašili su Brnović i Hadžibegić. Tako je raspršen san o finalu Mundijala, koji 30 godina kasnije i dalje boli mnoge ljubitelje fudbala u Srbiji.

RepublikaFoto: Starsport

- Video sam loptu u golu. Video sam Gojkočeu, koji leti u drugu stranu. Razmišljao sam kako ću i odlučio da fintiram golmana, da vidim na koju će stranu. Okrenuo sam stopalo, poslao loptu na drugu stranu. Nisam mogao da verujem da je dobila toliku uzlaznu putanju i udarila u prečku. Odmah posle toga bilo mi je lakše kad sam video da je Maradona promašio i verovao sam da ipak možemo do trijumfa - ispričao je svojevremeno Piksi.

Još se trese i Mijatova prečka

Istorija kao da je odlučila da se ozbiljno poigra sa srpskim fudbalskim navijačima. Pre 30 godina 30. juna 1990. Piksi je pogodio prečku protiv Argentine, a isto je učinio Predrag Mijatović 29. juna 1998. protiv Holandije (poraz 2:1) u osmini finala SP u Francuskoj. Tako se dve prečke koje su uništile mnoga detinjstva pamte i obeležavaju dan za danom.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading