Pižon o Petkoviću i rečima po kojima ga pamtimo: Otišao si, Petko moj, kod naših Miljana i Slobe!

Autor:

Sport

29.06.2020

03:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Borba sa koronom je kao bitka srpskog naroda na Kajmakčalanu u Prvom svetskom ratu. Ako je naša vojska mogla da ide na Krf, da gine da bi narod preživeo, šta je meni teško da sedim kući. Tako je govorio Ilija Petković za Srpski telegraf početkom boja sa koronavirusom u kojem je on, nažalost, preminuo.

RepublikaFoto: Starsport
Ilija Petković i Vladimir Petrović

VESELJAK ZA VIC VIŠE

Da je Ilija uvek umeo da izabere prave reči, u razgovoru za Srpski telegraf smatra i njegov veliki prijatelj, saradnik i saigrač Vladimir Petrović Pižon.

- E moj Ilija, otišao si kod naših Miljana (Miljanić), Slobe (Slobodan Santrač) i Radomira Antića. Kažu, igrate fudbal na nekom boljem mestu, ali ja bih voleo da ste ovde. Bila mi je čast, a ne sramota, biti ti zamena na Svetskom prvenstvu 1974. Bio si prijatelj za sve i veliki veseljak. Uvek si imao vic više od drugih. Umeo si da digneš igrače kad im je najteže - oprostio se Pižon od Petka.

RepublikaFoto: Starsport
LEGENDE: Miljan Miljanić i Slobodan Santrač

SUROVO ISKREN

O tome kako je umeo da digne ekipu, ali i koliko je surovo iskren bio, svedoče mnogobrojne Petkove izjave koje će dugo odzvanjati posle njegove smrti.

Najveće misli nekadašnji selektor Srbije i Crne Gore izgovorio je pre, tokom i posle Mundijala 2006.

- Ne mogu da vam obećam da ćemo biti svetski prvaci, ali vam mogu obećati da nećemo - rekao je Petko pred SP.

Usledili su porazi od Holandije (1:0), Argentine (6:0) i Obale Slonovače (3:2), ali i nove jake reči.

- Na svim fudbalskim terenima u zemlji tražio sam fudbalere koji bi pobedili Argentinu. Ovde takvih igrača nema. Da je na Mundijalu bilo takmičenje u taktici, mi bismo pobedili u svim utakmicama - govorio je Petković, koji je morao da se brani od kritika jer je sina Dušana uvrstio u nacionalni tim:

- Pogrešio sam što ga nisam poveo ili što se bar nisam s njim vratio. Pa kad već pucam, da puknem kako treba, ovako sam pukao ni tamo ni ovamo.

Više informacija o rubrici sport pročitajte OVDE.

Poslednji intervju za Srpski telegraf

Ilija Petković bio je veliki poznavalac fudbala i drag sagovornik srpskim medijima. Nema te teme o kojoj Petko nije želeo i rado govorio, a, igrom slučaja, poslednji veći razgovor vodio je sa našim kolegom 18. juna. Naime, na pomen mogućnosti da Dejan Stanković dovede sina Filipa u Crvenu zvezdu, Srpski telegraf je razgovarao sa Ilijom, kojeg su mnogi kritikovali 2006. kada je u reprezentaciju Srbije i Crne Gore uvrstio sina Dušana.

- Deki ima punu podršku da ga dovede ako to želi. Dosta priče o nepotizmu. Ako je neko dobar novinar ili doktor, zašto sin ne bi bio jednako uspešan.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading