Novozelanđani pre tačno pet godina uzeli zlato na SP - Paun: Zaplačem svakog 20. juna!

Autor: R. V. Bibić - D. Kokanović

Sport

20.06.2020

03:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pre pet godina Srbija je postala prvak sveta u fudbalu! Tog 20. juna 2015. cela zemlja ustala je rano da gleda kako "orlići" Veljka Paunovića na Novom Zelandu pobeđuju Brazil posle produžetaka sa 2:1 i ispisuju svoja imena u istoriju svetskog i srpskog fudbala. Pet godina kasnije emocije su još uvek jake kod Pauna, koji se u razgovoru za Srpski telegraf prisetio svakog detalja.

RepublikaFoto: Starsport
Veljko Paunović

NEZABORAVNI TRENUCI

- Dirne me svaki put kad se setim Novog Zelanda. Pođu mi suze na oči kada se prisetim kroz šta smo sve prošli i kako smo osvojili titulu za našu zemlju i naš narod. Napravio sam video-klip koji gledam uvek na dan osvajanja titule. Gledam ga i ove subote i plačem od sreće. Tako je jer iza svega stoji neverovatna priča o zajedništvu, posvećenosti, veri, padovima i preporodu, od prvog trenutka do dana kada smo ušli u istoriju našeg i svetskog fudbala. To je naša zasluga, ali i svih ljudi oko nas, Tomislava Karadžića, Zorana Lakovića, Nebojše Ivkovića i mnogih drugih - istakao je Paunović, a onda se prisetio tih zlatnih dana od pre pet godina.

RepublikaFoto: Starsport
Veljko Paunović

- Nikada neću zaboraviti momenat kada sudija svira kraj produžetaka i kada postajemo svetski šampioni. Zatim proslavu u hotelu i svaki zagrljaj. Večno ću pamtiti sletanje na aerodrom u Beogradu, prolazak ispod vodenih topova i doček na terminalu. Zatim slavlje u Staroj Pazovi, vožnju do Skupštine i doček na terasi pred hiljadama ljudi. Taj dolazak kući nema cenu, zagrljaj sa majkom, braćom i sestrom, mojom suprugom i decom... Neverovatne uspomene - dodao je tadašnji selektor "orlića".

RepublikaFoto: Starsport

DOŠLO NJIHOVO VREME

Da je osvajanje titule na Novom Zelandu nezaboravan trenutak koji im je promenio živote smatra i Nemanja Maksimović (25). Strelac pobedonosnog gola u 118. minutu utakmice je već sa 20 godina ostvario svoje snove.

- Disali smo i igrali kao jedan, bez ijedne čarke ili svađe. Pa pobedama su se najviše radovali Vanja Milinković-Savić i Radovan Pankov, iako na Mundijalitu nisu odigrali ni minut. Bogu hvala, bili smo i ostali složna družina. Čujemo se telefonom, a evo baš skoro sam se video u Madridu sa Veljkom i Šaponjićem, lepo smo se ispričali - kaže vezista Hetafea uz želju da se njegova generacija dokaže u A reprezentaciji Srbije:

- Došlo je naše vreme, da preuzmemo važne uloge u nacionalnom timu. Puno nas sa Novog Zelanda danas igra u nekoj od pet najjačih liga Evrope i prirodno je da budemo reprezentativci.

Sveti Nemanja ukrotio Turke

Četa Veljka Paunovića prošla je dug put i savladala puno prepreka na Novom Zelandu. Međutim, najtežu su preskočili u evropskim kvalifikacijama na putu do Mundijalita.

Nemanja Maksimović

- Nikada nismo gubili nadu u uspeh, čak ni na 20 sekundi do kraja protiv Turske u kvalifikacijama za EP. U 96. minutu, pri 0:1, smo verovali da ćemo se izvući. Usledio je perfektno izveden slobodni udarac Mihajla Ristića, koji asistira "svetom" Nemanji Maksimoviću za gol, koji nas remijem vodi u sledeću rundu sa šansom da se plasiramo na Novi Zeland. Ostalo je istorija - prisetio se Paunović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading