Dekijevo podsećanje: Dan kada je moj život dobio apsolutni smisao!

Autor: Tanjug

Sport

22.05.2020

09:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Trofej Lige šampiona osvojen sa Interom ukrasio je moju karijeru i dao smisao mom profesionalnom putu, kaže Dejan Stanković, tačno 10 godina nakon čuvenog trijumfa u finalu protiv Bajerna u Madridu (2:0).

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Dejan Stanković sa peharom LŠ

Jedan od najboljih srpskih fudbalera u poslednje dve decenije, od zimus trener Crvene zvezde, ističe da je te večeri u Madridu, u toku slavlja i euforije imao isti stav kao danas, 10 godina kasnije - to je trenutak koji je čekao ceo život.

- Tog dana je svaki trening, svaka utakmica, sva odricanja, sve je dobilo potpuno novu dimenziju. Do tada sam već osvojio mnogo trofeja, titula, odigrao mnogo značajnih i velikih utakmica. Ali, posle finala Lige šampiona i osvajanja pehara, mogao sam sebi da priznam da je moj životni put i profesionalni izbor dobio apsolutni smisao- rekao je Stanković.

Stanković dodaje da je osvajanjem Lige šampiona ispunio san i ostvario svoj najvažniji profesionalni cilj.


- Godinama sam maštao, radio, trenirao, da bih to doživeo. Želeo sam, baš onako srcem I dušom da mi se to dogodi. Naravno da me je samim tim i postignuti uspeh promenio, kao da sam shvatio da svako odricanje ima svrhu i koliko je fudbal lep.

Na pitanje čega se se prvo seti kada se spomene čuvena sezona i osvajanje "triplete" Stanković kaže:
RepublikaFoto: Starsport

- Prva pomisao kad se pomene tripleta je ekipa čiji sam bio član. Pomislim na sve te momke s kojima sam živeo i radio u to vreme. Koliko dobrih karaktera na jednom mestu. I svi sa istim ciljem, identičnim žarom i posvećenošću išli smo korak po korak ka trofejima. Ispostavilo se da smo, zapravo, zakoračili u istoriju. Pomislite samo koliko je legendarnih igrača i timova prošlo kroz Kalčo. A samo je moja generacija uspela da osvoji sva tri trofeja u sezoni. I da zaključim odgovor na ovo pitanje, kad se priča o toj sezoni obavezno pomislim i na neponovljivog trenera, lidera kakav je Žoze Murinjo.


Stanković nije mogao da izdvoji jedan momenat koji je bio prekretnica, odnosno prelomio tu sezonu u korist Intera.
RepublikaFoto: Starsport

- Teško je govoriti da je u pitanju momenat ili događaj jer sezona je duga i puna izazova . Teško je bilo u grupi sa Dinamom, u Kijevu. Gubili smo do 86.minuta, ali su Milito i Snajder postigli golove za tri boda, koja su kasnije bila ključna za plasman u nokaut fazu. Dvomeč sa Barsom u polufinalu je posebna priča. Pred prvu utakmicu u Milanu, Murinjo je od nas tražio samo da u Barselonu "ponesemo" bilo kakvu prednost. Ispunili smo mu želju sa 3:1 a onda je on napravio taktiku koja je garantovala finale- priseća se trener crveno-belih.

Stanković je sada u Murinjovoj ulozi, trenira Crvenu zvezdu i kaže da je u tom poslu najvažnije imati poštovanje za sve igrače, saradnike, ali i protivnike.

- Druga stvar su jasni i konkretni zadaci koje postavljam pred stručni štab odnosno igrače. I, konačno, odlučnost u sprovođenju ideja odnosno filozofije igre za koju smatram da je adekvatna- rekao je proslavljeni fudbaler.

Zvezda je nadomak titule, cilj je dupla kruna, koja bi sigurno mnogo značila Stankoviću na početku trenerske karijere.

- Zvezda me naučila kao dete da su trofeji njena obaveza. To sam ovde, na Marakani, jako dobro naučio. S tim saznanjem krenuo sam u Italiju. Imao sam sreću da se i u Laciju odnosno Interu uvek borim za najviše ciljeve. S tim u vezi, verujem i dajem sve od sebe da stignem do prvih trenerskih trofeja. Ako uspem u tome, imaće posebno mesto u mojim uspomenama. Jer, pošteno rečeno, početak novog poglavlja u životu sa titulama u mojoj Zvezdi je nešto najlepše što bih mogao da poželim- rekao je Stanković.

Uporedo sa obavezama koje ćete imati u Crvenoj zvezdi, ovog leta biće održana i treća sezona Kampa Deki 5.

"Više puta rekao sam da je i taj rad sa decom tokom dve sezone kampa doprineo mojoj odluci da uđem u trenerski posao. Boravak sa kamperima na terenu nekako je rasplamsao u meni želju da ponovo svakodnevno budem deo fudbalske igre. Napravili smo odličan sistem koji uspešno funkcioniše. Cilj apsolutno ostaje isti - dečji osmeh! Igra, zabava, druženje u vrhunskim uslovima, po detaljno isplaniranom programu treninga", istakao je Stanković.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading