Fudbaleri masovno stradaju od korone!

Autor: PREDRAG VUKOVIĆ

Sport

19.05.2020

03:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Koronavirus je odneo mnogo života, a samo je puka sreća da među fudbalerima nije bilo žrtava te opake bolesti. Međutim, povrede uzimaju danak kao posledica mirovanja, a tek će ih biti kad Španci, Englezi i Italijani, a i ostale lige koje su najavile povratak na igrališta, pojačaju tempo treninga. Tako su se u vrlo kratkom vremenskom periodu povredili fudbaler Barselone Samjuel Umtiti, Paolo Lopez (Roma), Kostas Manolas (Napoli), Aleksandar Lutovac (Partizan) i Đovani Rejna, koji je stradao na zagrevanju pred subotnji meč Dortmunda protiv Šalkea.

SAMO POSTEPENO

Da povrede polako postaju "virus" među fudbalerima, potvrđuje i doktor Miljko Ristić (71), predsednik medicinske komisije Fudbalskog saveza Srbije, koji za Srpski telegraf otkriva šta je konkretan problem, zbog čega ima ovoliko povreda za kratko vreme.

- Do povreda dolazi kada se napravi pauza između prvenstava ili tokom zimske pauze, odnosno prilikom povratka u trenažni proces. Nekada je taj broj povreda veći nego inače. Zato kondicioni treneri moraju da preventivno odigraju vrlo važnu ulogu i da spreče da do toga ne dođe - istakao je doktor Ristić i objasnio kako kondicioni treneri sada mogu da sačuvaju igrače ako već to do sada nisu uradili:

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Miljko Ristić

- Oni moraju da pripreme intenzitet treninga prema stručnim znanjima i postepenim povećanjem stepena opterećenja da značajno smanje rizik od povreda. Ne bih mogao da pričam pojedinačno o povredama koje su se desile jer ne znam kako se radilo u tim klubovima, da li se sve pravilno sprovelo. 

Činjenica je da stepen opterećenja mora da raste postepeno

SAVO JE U PRAVU

Iskusni doktor objašnjava na koji način je duga pauza odnela danak.

- Problem je što je bio dosta dug prekid, sada se možda forsiraju igrači da uđu u formu da bi što pre krenuli u prvenstvo, ali potrebno je strpljenje, duži period. Trener Partizana Savo Milošević je lepo rekao: "Najmanje mesec dana treba za pripremu fudbalera, da ne dođe do ikakve povrede." To je neki period kada igrač može da se dovede u punu fizičku kondiciju - zaključio je Ristić.

ONI SU POVREĐENI:

Kostas Manolas (Napoli) - BUTNI MIŠIĆ

Kostas Manolas

Aleksandar Lutovac (Partizan) - ZADNJA LOŽA

RepublikaFoto: Starsport
Aleksandar Lutovac

Paolo Lopez (Roma) - NAPRSNUĆE ZGLOBA

Paolo Lopez

Đovani Rejna (Dortmund) - POVREDA LOŽE

Đovani Rejna (desno)

Samjuel Umtiti (Barselona) - LIST

Samjuel Umtiti

Lige gube 6,9 milijardi evra!

Fudbalske lige mogle bi da izgube neverovatnih 6,9 milijardi evra ukoliko dođe do njihovih prekida, kao što su to već učinili u Francuskoj, Belgiji i Holandiji.

Kako upozoravaju fudbalski analitičari, čak i da najjače lige nastave da igraju, gubici će biti oko 3,9 milijardi evra.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Tako, na primer, Dortmund za svaku utakmicu bez prisustva publike na svom terenu gubi tri miliona evra, dok se za Premijer ligu procenjuje da će izgubiti oko 900 miliona evra do kraja sezone ako ne bude navijača.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Jasno je onda da će najviše izgubiti Mančester junajted, oko 150 miliona, a sledi Arsenal, koji će biti lakši za 130 miliona.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading