(FOTO, VIDEO) Nemački eksperiment je uspeo: Evo šta smo naučili nakon restarta Bundeslige

Autor:

Sport

17.05.2020

11:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Elitni fudbal vratio se u subotu prvi put nakon prekida zbog pandemije koronavirusa, a Bundesliga je prva krenula u restart.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Bundes liga

Igrači su se socijalno distancirali pri proslavama golova, na klupama su se nosile maske... Šta smo sve naučili prvog dana restarta Bundeslige o logistici potrebnoj za održavanje utakmica na praznim stadionima i o protokolima kojih se treba držati? Sve ostale lige koje planiraju nastavak takmičenja moraće da slede isti put.

Sky Sports je analizirao juče viđenu novu stvarnost svetskog fudbala.

Atmosfera duhova

Iako u Nemačkoj popušta sve više mera, pa je u petak odobreno otvaranje kafića i restorana sa terasama, fudbal se vratio na skoro potpuno praznim stadionima.

 - Čudan je i nepoznat osećaj zbog kojeg srce krvari - prokomentarisao je sportski direktor Borusije Dortmund Majkl Zorc.

Na stadionima je dopušteno maksimalno 300 ljudi, od kojih samo 100 na terenu i oko njega. Svi su na ulazu prolazili sigurnosne provere, nosili su maske i merili su im temperaturu.

Iskustvo gledanja na televiziji bilo je nadrealno. U Dortmundu je sa razglasa svirao "You'll Never Walk Alone", ali nije to bilo to. Igrači se nisu rukovali, nisu pozirali za službenu fotografiju i preskočili su bacanje novčića. Nije bilo ni maskota.

Kad je utakmica krenula, čulo se svako jače dodavanje, mogao se osetiti svaki duel. Čuo se krik Erlinga Holanda nakon starta Sanea pre trećeg Dortmundova gola u pobedi 4:0 protiv Šalkea. Srećom, Holand je mogao da nastavi i pokazao zašto ga smatraju najboljim mladim napadačem u Evropi.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

 - Bilo je ovo vrlo posebno iskustvo. Nije bilo buke, stvoriš šansu, odigraš vrhunsko dodavanje, postigneš gol... I ništa. Nedostaju nam naši navijači - rekao je trener Borusije Lusijen Favre.

Da li su navijači došli?

Usled zabrane prisutnosti navijača, ulice oko nemačkih stadiona bile su pune policije zbog brige da će se navijači ipak okupiti, posebno u Dortmundu, koji ima najveću posećenost u Evropi s 80-ak hiljada ljudi na svakoj utakmici. Upozorenje da će se utakmica prekinuti u slučaju masovnog okupljanja bilo je dovoljno. Ispred Vestfalena bilo je neuobičajeno tiho.

Čini se da su zagrljaji do daljnjeg stvar prošlosti. Igrači su dobili uputstva da ne slave sa saigračima, a prvi Holandov gol bio je najbolji primer.

Bio je to njegov deseti gol u devet utakmica od dolaska u Borusiju, a krenuo je da ga slavi kao i obično, trkom prema korner-zastavici, ali saigrači su ga se klonili, a nekoliko njih plesalo je samo sa sobom, zbog čega je svima bilo pomalo neprijatno.

Ali nisu se svi držali uputstva kad su navrle emocije. Nakon trećega gola Herte u pobedi nad Hofenhajmom 3:0 postalo je jasno da eksploziju radosti neće biti tako lako zaustaviti.

Distanciranje

Naravno, nemoguće je držati distancu na terenu za vreme utakmice, ali za sve ostale vrede strogi protokoli, pa igrači na klupi moraju da sede dva metra jedan od drugoga i nose maske. Intervjui posle utakmice deluju pomalo bizarno dok novinar i trener stoje udaljeni dva metra, a mikrofon je prevučen plastičnom zaštitom.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Eksperiment s povratkom je uspeo

Javnost je bila podeljena zbog odluke o nastavku Bundeslige. Najzagriženiji navijači tvrde da fudbal bez gledalaca nije fudbal, a drugi su smatrali da fudbal ne bi trebalo pretpostavljati zdravlju cele nacije.

Zbog pretnji prekidom utakmice u slučaju masovnog okupljanja navijača ispred stadiona, u Dortmundu su se pošteno ispunili kafići sa velikim terasama na kojima su fanovi zajedno pratili TV prenos.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Sve u svemu, bundesligaški eksperiment je uspeo, a sada će i u ostalim ligama analizirati sve stavke povratka fudbala na primeru nemačkih iskustava.

 - Imao sam mnogo poziva i e-mailova iz velikih klubova u Španiji i Engleskoj, svi se nadaju da ćemo dobro izneti ovu situaciju i da će i oni uskoro moći da se vrate - rekao je Johan Šnajder, sportski direktor Šalkea.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

 - Znamo koliko je važno restartovati i završiti sezonu jer situacija se neće puno promeniti do avgusta ili septembra, pa ako sad ne možemo da igramo, ko će nam dopustiti da igramo na jesen?

Restart nije bio ni normalan ni idealan, ali najvažnije je da se fudbal vratio u verovatno jedinom mogućem obliku za vreme globalne pandemije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading