Pančev ekskluzivno za Srpski telegraf: Nismo se uplašili Hrvata!

Autor:

Sport

13.05.2020

03:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gotovo da nema čoveka koji neće reći da je smrt SFR Jugoslavije bila najavljena kao neizbežna na današnji dan pre ravno 30 godina, kada su politički i nacionalistički motivisani neredi na Maksimiru pred meč tadašnje Prve savezne lige između Dinama i Crvene zvezde ogolili sve podele u državi.

RepublikaFoto: FK Crvena zvezda
Darko Pančev

Velika tuča "Bed blu bojsa" i "Delija" na tribinama, ali i terenu stadiona u Zagrebu, najavila je definitivni slom države i potonji građanski rat, a legendarni napadač crveno-belih Darko Pančev (54) za Srpski telegraf otkriva iz prve ruke kako je izgledao horor u prestonici Hrvatske.

JEZIV ŽAMOR

Nekadašnja devetka Beograđana, sa 25 golova ubedljivo najbolji strelac prvenstva u sezoni 1989/1990, jeste bio zabrinut kada je video opštu tuču navijača hrvatskog i srpskog kluba na zagrevanju, ali ne uplašen.

- Svakako da ni meni, a ni mojim saigračima nije bilo prijatno, ali nismo osećali strah za živote iako je trebalo da u prvom poluvremenu naš gol bude ispod severne tribine, na kojoj su "Bed blu bojsi". Ipak, nismo ih se plašili! Kada su se neredi rasplamsali, mi smo otišli u svlačionicu sa igračima Dinama, pa nismo baš imali sve informacije o tome šta se događa na terenu. Čuli smo veliku buku i jeziv žamor - rekao je popularni Kobra za naš list o zlokobnim incidentima tokom kojih je povređeno čak 117 policajaca.

FUDBAL U DRUGOM PLANU

Pančev je naglasio da je uveren da su sva dešavanja na Maksimiru 13. maja 1990. godine bila plod politike i tadašnjeg stanja u duboko podeljenoj Jugoslaviji.

- Ta nadasve neprijatna epizoda u vezi s nikada odigranom utakmicom Dinamo - Zvezda nije imala veze sa fudbalom budući da su celokupna dešavanja bila zbog politike i turbulentne situacije u državi, koja se ubrzo raspala. Pričao sam o tim nesrećnim događajima više puta s igračima "modrih" u potonjim godinama i zajedno smo došli do zaključka da to nije bilo dobro ni za koga - zaključio je Darko.
RepublikaFoto: Starsport

MAROVIĆ: DIKU ZASULI KAMENJEM, LAŽ JE DA SU HTELI DA UBIJU PIKSIJA

Povodom priča policajca sa Maksimira Refika Ahmetovića (njega je udario Zvonimir Boban) da su "Bed blu bojsi" hteli da ubiju Piksija na meču između Dinama i Crvene zvezde, koji je najavio raspad Jugoslavije, oglasio se Slobodan Marović, tadašnji prvotimac crveno-belih.

- Priče o ubistvu Piksija su izmišljene priče, gluposti, laži. Nemam nikakva saznanja o tome i kad smo bili tamo u Zagrebu i posle toga. Očekivali smo napet meč, lepo je bilo igrati na Maksimiru, na kraj pameti mi nije bio haos. Međutim, prilikom zagrevanja, bilo je naznaka da će situacija da eskalira - rekao je Marović i dodao:

- "Bojsi" su kamenjem su gađali Diku Stojanovića. Dika se povukao malo, nisu ga pogodili. Pomislili smo, smiriće se, ali smo videli kasnije da je đavo odneo šalu. Uz dogovor sa trenerom Šekularcem, povukli smo se u svlačionicu.

Cvitanović: BBB su tada branili Hrvatsku

Igor Cvitanović (49), najbolji strelac u istoriji Dinama, bio je na klupi za rezervne igrače "modrih" na neodigranom meču sa Crvenom zvezdom pre tri decenije. Ponosan je i dan-danas na ulogu "Bed blu bojsa" u neredima.

- Bilo je jasno da je to sve planirano, pa pogledajte kako je samo policija "Delijama" dopustila da rade šta žele na Maksimiru. Ti neredi su prethodili Domovinskom ratu, a "Bed blu bojsi" i Zvonimir Boban su se tada poneli herojski! Navijači Dinama su pokazali kako se brani Hrvatska - rekao je bivši napadač Hrvatske.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading