On je poslednji otpevao "Hej Sloveni" na SP: Mihin potez i teranje Ljajića da peva himnu je PRESMEŠAN!

Autor:

Sport

11.04.2020

12:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ivan Ergić, fudbaler, pesnik, kolumnista, jugonostalgičar, marksista… U istoriji je ostao upisan kao poslednji sportista koji je pevao himnu "Hej Sloveni“ na meču Srbija – Obala Slonovače tokom Svetskog prvenstva u Nemačkoj 2006.

RepublikaFoto: Starsport
Ivan Ergić (desno)

Dvadesetprvog juna 2006. godine, u okviru trećeg kola “C” grupe Svetskog fudbalskog prvenstva, na “Alijanc areni” u Minhenu, pred oko 66 hiljada gledalaca, poslednji put čula se himna “Hej, Sloveni”.

Nakon poraza u prethodna dva kola, bio je to oproštajni meč selekcije SCG na šampionatu i poslednja utakmica zajedničkog tima najboljih fudbalera Srbije i Crne Gore, a svoje motive da jedini peva himnu, godinama kasnije u nekom intervjuu objasnio je Ivan Ergić:

- Bila je to spontana reakcija da pevam himnu pošto sam bio u startnoj postavi. Naravno da ću da pevam himnu države za koju nastupam, a plus što sam odrastao uz tu pesmu. Krivo je da se ta zemlja koja je pala sada cipelari, a svi smo negde imali lepe trenutke u njoj. Imala je ta zemlja milion mana, ali je bila mnogo bolja od onoga što sad imamo. Hteo sam da na taj način napravim jedan rekvijem za zemlju koje više definitivno neće biti. Da je ta zemlja opstala, verovatno bih danas ja bio među prvim kritičarima te države. Danas Jugoslaviju najviše cipelare oni koji su imali najveću korist od nje, što apsolutno ne mogu da razumem - rekao je nekadašnji kapiten Bazela i dodao:

- S druge strane, smatram da je pevanje himne stvar ličnog izbora i strašno mi je smetalo kada se pre nekoliko godina napravila frka oko Adema Ljajića. Dečko od desete godine igra za reprezentaciju i jako je osetljivo da ga kao pripadnika nacionalne manjine bilo ko osuđuje zbog toga da li peva himnu. Presmešno mi je kada te neko tera na patriotizam, kao što je tada pokušao selektor. Često gledamo igrače koji žele da laskaju navijačima na taj način, pa namerno daju lojalističke izjave. Mahom se zato ogrću zastavama, prave nacionalističke tetovaže, a u stvari su samo nesigurni u sebe. Ja sam po tom pitanju uvek bio ležeran, nisam se smatrao ništa manjim Srbinom ako sam istovremeno i Jugosloven - istakao je Ivan Ergić.

SCG je golovima Nikole Žigića i Saše Ilića povela sa 2:0, ali je Obala Slonovače sjajnim preokretom trijumfovala rezultatom 3:2.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading