Apokalipsa fudbala - lige petice gube četiri milijarde evra!

Autor:

Sport

27.03.2020

04:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nema sporta u kojem se nije osetio dramatičan finansijski gubitak, međutim, čini se da je evropski fudbal najviše stradao. Tačnije, Lige petice (Španija, Engleska, Italija, Nemačka, Francuska). Računica kaže da je procenjen gubitak zbog prekida sezona čak četiri milijarde evra!

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ostaju bez love... Fudbaleri Mančester sitija i Liverpula

Fudbalski eksperti koji se bave finansijama kažu da će pet najjačih liga sveta izgubiti bar toliko novca ako ne i više, zavisno od dužine trajanja pandemije.

Prednjače Englezi, čiji su gubici oko 1,5 milijardi evra, od čega čak 800 miliona odlazi na TV prava.

Španci će izgubiti oko 800 miliona evra, a Italijani 700 iako se prvobitno verovalo da će i oni biti na nivou, kao Španci.

Ipak, Serija A je manje atraktivna liga od Primere u kojoj se takmiče Barselona i Real, magneti za navijače i gledaoce.

Sledi Bundesliga, koja gubi oko 600 miliona evra, a najmanje gube Francuzi, oko 400 miliona evra. Ipak, postoji šansa da gubitak novca ne bude toliki, ali samo pod uslovom da se lige nastave posle maja.

Međutim, sve je to na dugom štapu i pitanje je kada će se i da li će se uopšte nastaviti i uopšte završiti ova sezona.

ŠPANCI NUDE KREDIT

Neki će reći s pravom, neki će ih osuditi, ali fudbaleri Barselone ne pristaju na smanjenje plata usled prekida zbog pandemije. Oni jesu izrazili volju da se odreknu dela zarade, ali ne pod uslovima koje nude vlasnici, tačnije, deoničari katalonskog kluba.

Razgovaralo se na ovu temu tokom prošlog vikenda, međutim, posle postignutog preliminarnog dogovora, sve je palo u vodu. Pregovori će se nastaviti.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ne pristaju na smanjenje primanja... Lionel Mesi i Luis Suarez

U priču se uključio i FS Španije, koji nudi klubovima pozajmicu od 500 miliona evra. Savez želi da digne kredit.

- Razgovarali smo sa nekoliko banaka koje su spremne da nam odobre kredit u iznosu od 500 miliona evra za pomoć klubovima. Nekima je momentalno potrebno od 15 do 20 miliona evra. Kredit bi mogao da se vrati u narednih od četiri do šest godina. Čekamo čelnike La Lige da se izjasne. Ako se liga ne završi do 30. juna, što je malo verovatno, klubovi moraju da znaju da neće dobiti sav novac od TV prava - rekao je Luis Rubijales, predsednik FS Španije.

SOLIDARNI NEMCI

Kada je reč o Nemcima, kod njih postoji solidarnost. Fudbaleri Bajerna i Dortmunda će se odreći primanja kako bi zaposleni u klubu dobijali plate redovno.

Tako će igrači bavarskog tima primiti 20 odsto manju platu, dok će prvotimci Dortmunda drugačije rasporediti novac za zaposlene.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Odrekli se dobrog dela plate... Fudbaleri Dortmunda i Bajerna

Gubici (po ligama):

Premijer liga 1,5

La Liga 0,8

Serija A 0,7

Bundesliga 0,6

Liga 1 0,4

* sume su u milijardama evra

Henes: Čeka nas novi fudbalski svet!

Da će fudbal doživeti svojevrsnu renesansu posle okončanja pandemije, pokazuju i reči počasnog predsednika Bajerna Ulija Henesa.

- Koordinate bi mogle da se promene malo. Nemoguće je reći, ali trenutno ne mogu da zamislim da neki transfer premaši 100 miliona evra u skorijoj budućnosti. Cene fudbalerima će pasti i neće se vratiti na nivo na kojem su bili dosad. Bar ne u naredne dve, tri godine. Čeka nas novi fudbalski svet - rekao je Henes.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Uli Henes

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading