(VIDEO) SEĆANJE KOJE NE BLEDI: Srbi su pre 18 godina utišali Maksimir!

Autor:

Sport

09.10.2017

08:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U ponedeljak, 9. oktobra navršava se 18 godina od spektakularnog meča Hrvatske i Jugoslavije na Maksimiru u okviru kvalifikacija za EP 2000. godine.

RepublikaFoto: youtube.com/NapredVosa
Radost fudbalera Jugoslavije posle remija u Zagrebu

U grupi sa Jugoslavijom, pored Hrvata, bili su su još Republika Irska, Makedonija i Malta. 

Rasplet u grupi bio je u poslednjem kolu 9. oktobra 1999. godine. 


Jugoslaviju je pobeda u Zagrebu vodila direktno na EP. Jugoslaviju je sa klupe predvodio Vujadin Boškov, koji je ispred sebe imao trećeplasiranu ekipu sa SP 1998. i  neprijateljski raspoloženu publiku na Maksimiru.

Hrvatima je trijumf donosio siguran baraž, a u slučaju kiksa Irske u Skoplju prvo mesto na tabeli Grupe 8. Eventualni nerešeni ishod u Zagrebu više je odgovarao Jugoslaviji, ali joj je garantovao baraž.

Tabela je uoči poslednjeg kola izgledala ovako: Jugoslavija 16, Irska 15, Hrvatska 14, Makedonija 7 i Malta 0 bodova. 

Hrvatska je povela u 20. minutu golom Bokšića, a usledio je delirijum na Maksimiru. Mihajlović je u 26. minutu umirio navijače na Maksimiru. On je šutirao, a lopta je pogodila domaćeg igrača Stanića. Lopta je završila u mreži Dražena Ladića.

Jugoslavija je samo pet minuta kasnije povela 2:1 golom Dejana Stankovića. Međutim, Srbija je ostala sa igračem manje pošto je u 43. minutu isključen Zoran Bata Mirković. Provokacija Jarnija, Mirković ga hvata za međunožje, a Garsija Aranda desnom beku reprezenatcije Jugoslavije pokazuje put u svlačionicu. Mirković polako ide ka tunelu. Domaća publika mu zviždi, on je "pozdravlja" sa viskom uzdignutom rukom i tri prsta.

Hrvatska je izjednačila na 2:2 početkom drugog poluvremena. Hrvati su do kraja meča napadali, a Jugoslavija je izdržala i ostalo je 2:2.

Makedonija i Irska su igrale 1:1. Irci su vodili 1:0, ali je Stavrevski u 90. minutu postigao gol, doneo svom timu izjednačenje, ali i Jugoslaviji direktan plasman na EP. Irska je morala u baraž, a Hrvati su ostali na trećem mestu.

Srbija u ponedeljak, 9. oktobra igra na svom terenu protiv Gruzije.  Srbija se kolo pre kraja kvalifikacija nalazi na prvom mestu na tabeli grupe D kvalifikacija za SP. Naša selekcija ima 18 bodova, a drugoplasirani Vels 17. Republika Irska je treća sa 16 bodova. 

Našoj selekciji je za siguran plasman na SP potrebna pobeda u duelu sa Gruzijom, koja je izgubila sve šanse da se nađe na Mundijalu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading