Srbin na ceni u Francuskoj: Van terena deluje kao amater, ali čim kroči na njega pretvara se u lidera grupe!

Autor: mozzart sport

Sport

07.03.2020

16:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbin je hit francuskog šampionata! Srpski reprezentativac Predrag Rajković proteklog vikenda gostovanje Monaku završio je sa čak devet odbrana.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Predrag Rajković

Niko u prvenstvu Francuske ove sezone nije imao više, pa je Rajković stao uz rame Matsu Selsu (Strazbur), Gatijeu Larsoneu (Brest), Stivu Mandandi (Marselj) i Aleksandru Okiđi (Mec), prethodno sa identičnim brojem parada na jednoj utakmici.

- Bez obzira na to da li igra protiv Monaka, Pari Sen Žermena ili Liona, na rivale gleda istim očima. Nikog se ne boji - hvali zemljaka Stefan Mitrović, u velikom članku "Lekipa".

Rajković od početka sezone skupio 67 odbrana, procenat ukroćenih šuteva na gol podigao je na 77,9, a zajedno sa Navasom, Manjanom i Mandandom izjednačen je na vrhu liste golmana sa najvećim brojem utakmica završenih sa "nulom".

- Van terena deluje kao amater, ali čim kroči na njega pretvara se u lidera grupe, harizmatičnog tipa, sposobnog da drži celu odbranu. Zbog toga mu ekipa veruje - hvali ga Slavoljub Muslin, nekadašnji selektor Srbije.

Mihailo Ristić, koji ga poznaje iz vremena provedenog u Crvenoj zvezdi, našalio se sa zemljakom.

- Čim je izabrao da bude golman, znači da nešto s njim nije u redu.

Nije da se Predrag buni...

- Opredelio sam se da budem golman, zato što ste na toj poziciji ili junak ili najgori na terenu. Celo detinjstvo proveo sam igrajući se loptom. Baka me je stalno korila: "nemoj ovo, nemoj ono". Moj život je sve vreme bio fudbal. Nisam mogao da zamislim sebe da radim bilo šta drugo, nisam imao Plan B osim da uspem u ovom sportu.

Može se reći da jeste. Sa Crvenom zvezdom je bio prvak, u dresu Jagodine osvajač Kupa Srbije, sa omladinskom reprezentacijom šampion sveta na Novom Zelandu, kao član Makabija nedodirljiv u Izraelu. On da je prošlog leta za 5.000.000 evra prešao u Rems.

- Posle Mundijalita moja jedina želja je bila da branim redovno, napredujem i osetim draži Lige šampiona, čujem himnu takmičenja, jer sam je kao dete često slušao u televizijskim prenosima -  objasnio je razloge odlaska u Makabi.

Sebastijen Hamel, trener golmana Remsa, objašnjava kako se Predrag kao čovek preporodio dolaskom u Francusku.

- Čim je potpisao za nas objasnio mi je da igrače Makabija nije viđao nigde drugo osim u svlačionici.

U Izraelu je skupio blizu 200 utakmica, međutim, nije mogao da napreduje, jer je liga slaba u poređenju sa najjačim kontinentalnim. Odrazi se i na navike.

- Kao i svi veliki talenti, ni Rajko nije baš neki radnik. Ne bih rekao da je lenjivac, ali morate da ga terate da radi, trenira. Ako ga ne šaljete na teren, sam neće na njega izaći - pojasnio je Hamel.

Uprkos svemu, Rajković se sjajno snašao u Remsu. Na 26 utakmica savladan je samo 21 put. U TOP pet najjačih liga Evrope manje su kapitulirali samo golmani Reala (17), Atletika (19) i Liverpula (20).

- Čuo sam da u reprezentaciji Sergej Milinković Savić ima običaj da kaže: "sve dok mi Rajko čuva leđa, ne bojim se nikog -  prepričava Mihailo Ristić.

Rajković ćuti. I sluša kako ga trener Hamel opisuje rečima da "poseduje izvrsnu tehniku, lako obrađuje informacije, vešto kontroliše emocije".

- To je zato što sam ranije pravio gluposti na utakmicama. A sad? Ne čitam novine. Samo gledam slike - nasmejao se Predrag Rajković.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading