Čarke, profesionalizam i slična fudbalska filozofija: Zajednička konferencija Stankovića i Miloševića - ko će koga iznenaditi u nedelju?

Autor:

Sport

28.02.2020

13:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Treneri Crvene zvezde i Partizana, Dejan Stanković i Savo Milošević obratili su se javnosti na zajedničkoj konferenciji za medije koja je održana na DIF-u pred 162. večiti derbi.

RepublikaFoto: Republika.rs
Savo Milošević i Dejan Stanković

Susret "večitih rivala" zakazan je za nedelju od 18 časova na "Marakani".

Trener Partizana Savo Milošević i šef stručnog štaba Crvene zvezde Dejan Stanković studentima Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja održali profesionalno predavanje o fudbalu, ali nisu izostale ni sitne čarke, sve naravno u šaljivom tonu i u duhu praznika fudbala.

Amfiteatar Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja je popunjen do poslednjeg mesta, čak je bilo studenata koji su stojeći slušali predavanje dvojice velikana srpskog fudbala.

Legendarni as srpskog i italijanskog fudbala Dejan Stanković se po prvi put nalazi u ulozi glavnog trenera, a javnost ima velika očekivanja.

- Neću da budem kopija nijednog trenera sa kojim sam radio. Počev od Sven Gorana Eriksena, Murinja... Da, pokupio sam ponešto od svakoga, ali hoću da budem svoj. Na početku sam ,imam ideju, možda filozofiju još ne, ali steći ću je- rekao je trener Zvezde na početku predavanja.

RepublikaFoto: Republika.rs

- Što se tiče napadačke igre... Najbolje bi bilo da stojiš visoko i da malo trčis. Tako je u Italiji. U Španiji je drugačije. Španci uzmu loptu. Protiv Barselone imaš posed 20% i šta ti ostaje? Da trčis i plačes. Ali sa Interom smo ih izbacili iz LŠ. Svesno smo se branili. Cilj opravdava sredstvo. Šta da pričamo o Liverpulu? Igraju defanzivno, ali ti uzmu loptu na 35-40 metara i kazne te- rekao je Stanković na šta se nadovezao njegov "iskusniji" kolega.

- Slažem se sa Dekijem. Danas je jako bitno da prepoznamo kako se igra u svetu. Ovo je ozbiljna industrija. Ako želimo da pravimo proizvode za tu industriju, onda moramo da igramo napadački fudbal, jer dovlači ljude na stadion. Ali, u Srbiji moramo da shvatimo da se tako igra, kao Liverpul - totalni fudbal.

Stanković je objasnio kako funkcionišu stvari u njegovom stručnom štabu.

RepublikaFoto: Republika.rs

- Više ne postoji "one man show". Hijerarhija mora da postoji u timu. Dosta pričam sa stručnim štabom. Svako da uzme svoj deo odgovornosti, ali ne da bih skinuo odgovornost sa sebe. Dosta smo kompaktni i to olakšava šefu struke rad. Ako bi mi dolazio neko svako na 30 sekundi u kancelariju i pitao "šefe što ovo, što ono" , išao bih u rikverc. Nasli smo model, stručni štab i ja i lepo funkcionišemo. Jeste da ja na kraju donosim odluku, ali svi zajedno učestvujemo u organizaciji igre. Možda će mi tim doneti 100 informacija, ali ako mi 5 znači, dovoljno je- rekao je Stanković.

Milošević ima sličnu filozofiju.

- Pre par decenija u fudbalu je vladao autokratski princip. Kako kaže trener, tako mora biti. Naravno da danas ne funkcionišu stvari tako, a ni klinci ne bi prihvatili da se treneri tako ponašaju. Međutim, trener mora da ima autoritet. Najbolje je stimulisati igrače da oni sami naprave hijerarhiju u timu i funkcionišu još bolje. Nije lako raditi sa 25 različitih karaktera, mentaliteta. Imaju razne navike, sklonosti, tako da morate imati različit pristup prema igračima, ali da budete prema svima ravnopravni- rekao je Milošević koji se kratko osvrnuo na najveći događaj srpskog fudbala.

RepublikaFoto: Republika.rs

- Nemoguće je izbeći značaj derbija. Ovih par dana, posle vanrednog kola, počeli smo da razmišljamo o derbiju. Motivcija nije neophodna, više ćemo raditi na rasterećenju pritiska igrača. Biće neophodno mnogo tehničko-taktičke pripreme. Probaću da iznenadim Dekija, ali verujem da će i on mene- zaključio je strateg crno-belih.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading