Budite Spartanci, osvojite Atinu!

Autor:

Sport

11.12.2019

04:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kao u antičkoj Grčkoj, Spartanci ponovo napadaju Atinu! Ovog puta su to fudbaleri Crvene zvezde, koji igraju meč godine u Pireju protiv Olimpijakosa (21, RTS 1, Arena sport 1). Moglo se pretpostaviti da će poslednje kolo presuditi ko će biti treći u grupi B Lige šampiona i preseliti se u šesnaestinu finala Lige Evrope. Bajern i Totenhem su već obezbedili plasman u osminu finala elitnog takmičenja.

RepublikaFoto: Starsport
Marko Marin

Kapiten Marko Marin dobro poznaje rivala, igrao je tamo i zna kakva atmosfera očekuje njega i saigrače.

- Olimpijakos je posebno jak kod kuće, videli smo da su dobro parirali Totenhemu i Bajernu u Atini. Svesni smo koliko je ovo velika i bitna utakmica za nas. Donosi nam proleće u Evropi, bio bi to jedan značajan iskorak u odnosu na prošlu sezonu. Imamo kvalitet da prođemo dalje - rekao je Marin.

Crveno-beli su sa dosta optimizma stigli u Grčku.

- Dobro smo odigrali poslednje utakmice, što nam daje za pravo da se nadamo uspehu. Ako nameravamo da prezimimo u Evropi, ovako važne mečeve moramo odigrati na vrhunskom nivou. Neće biti lako jer, da je lako, neka srpska ekipa bi i pre nas pobeđivala u Ligi šampiona.

Zvezda će igrati oprezno jer joj i bod odgovara.

- Imaćemo to na umu. Imali smo slične situacije u kvalifikacijama, Jang bojs smo prošli tako. Nikada se u sportu ne može unapred planirati, ali ako u 85. minutu bude 0:0, nećemo napadati i juriti pobedu.

ISKORISTITI PREKID

Prekidi su jak segment igre Crvene zvezde, navijači i u Atini očekuju Marinove lopte koje imaju "oči".

- Bitno je iskoristiti maksimalno svaki prekid, posebno u ovako značajnim mečevima kakav nas očekuje u Grčkoj. Prekid je važan segment igre, u Evropi se od 30 do 40 odsto golova postiže tako. Asistencije su moj posao i trudiću se da dam doprinos - zaključio je Marin.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Italijan Orsato bio taličan protiv Salcburga

Italijan Danijel Orsato deliće pravdu na večerašnjoj utakmici. Njemu će pomagati Lorenco Manganeli i Alesandro Gialatani. Orsato je iskusan sudija, već devet godina ima znak FIFA, a sedam vodi utakmice u Ligi šampiona. Sećamo ga se iz prošle godine, kada je sudio meč Zvezde i Salcburga na Marakani.

RepublikaFoto: Todor Petković

Bitka i za koeficijent i pare

Zvezdi bi uspeh doneo i popravljanje klupskog koeficijenta, koji bi joj omogućio da plasmanom u šesnaestinu finala Lige Evrope nastavi da jača poziciju prilikom žreba za evropske kupove. Zvezda bi čak mogla i da bude povlašćena u trećem krugu kvalifikacija za Ligu šampiona (ukoliko osvoji titulu u Srbiji), a takođe na račun kluba bi leglo još 900.000 evra (remi) ili 2,7 miliona evra (pobeda). Tu je borba za nacionalni koeficijent - od Zvezde zavisi da li bi Srbija mogla do 15. mesta, koje daje dva kluba u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Na kraju Zvezda bi od prodaje ulaznica za šesnaestinu finala Lige šampiona zaradila bar dva miliona evra od prodaje ulaznica i TV prava.

RepublikaFoto: Starsport

I omladinci se bore za prolaz

Omladinci Crvene zvezde danas (16, Arena sport 1) igraju protiv Olimpijakosa i nadomak su prolaza u nokaut fazu Lige šampiona. Čak i ako izgube, mogu da prođu dalje, ali pod uslovom da Bajern (11 bodova) kod kuće savlada Totenhem (sedam bodova). Ako Englezi izvuku remi, onda je i Zvezdi (osam bodova) potreban remi. Ukoliko slave "pevci", srpski tim će morati da pobedi. Izabranici Slavoljuba Đorđevića bi u nokaut fazi mogli da igraju protiv ekipa koje su se plasirale u baraž. Potencijalni rivali su Derbi, Porto, Dinamo Kijev, Saragosa, Šerif, Midtjiland, Rendžers i Ren. Mečevi bi se igrali u februaru.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading