Augentaler pamti legendarnu 91. i Marakanu: Auman se zbunio, bio je pod pritiskom, ali i to je fudbal!

Autor:

Sport

26.11.2019

13:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Klaus Augentaler je svoje ime nehotice zlatnim slovima ispisao u istoriji Crvene zvezde. Autogolom je presudio Bajernu na Marakani u revanšu polufinala Lige šampiona 1991. godine, posle čega je tim Ljupka Petrovića osvojio titulu u Bariju protiv Marseja. Finalni meč se sveo na penale, ali je zato na Marakani sve gorelo od početka. Zvezda je rano povela iz slobodnjaka Siniše Mihajlovića, Bajern je poraz iz prve utakmice od 2:1 anulirao preko Augentalera i Bendera, ali je upravo Augentaler na kraju poklekao.

RepublikaFoto: youtube.com/In studio
Trenutak kada Augentaler lobuje Aumana!

Stariji navijači Crvene zvezde sećaju se te utakmice u detalj, a vala i ovi mlađi su dobro upoznati sa dešavanjima tog 24. aprila 1991. godine. Crveno-beli su posle sigurno najbolje utakmice u toj epskoj sezoni u Beogradu branili minhenskih 2:1.

Imali su vođstvo od 1:0 posle gola Siniše Mihajlovića, imali su – to su možda neki i zaboravili – još koju situaciju da dupliraju prednost i reše utakmicu. Ali na kraju su se klatili na konopcima. Bajern je preokrenuo na 2:1, a kad Nemci osete slabost...

Poslednji minuti utakmice trajali su kao godine. Opšti je utisak da bi, da je meč otišao u produžetke, Bajern bio u prednosti...

- Otputovali smo u Beograd puni samopouzdanja. Jup Hejnkes nam je rekao da je utakmica i dalje otvorena uprkos zaostatku. Već smo se u sezoni 1988/1989 na gostovanju kod Intera senzacionalno vratili posle 0:2 na domaćem terenu. Pobedili smo sa 3:1. Jeste Crvena zvezda povela pred 80.000 frenetičnih navijača na ’Marakani’, ali mi smo izjednačili rezultat iz prve utakmice - priseća se 28 godina kasnije Augentaler u izjavi za Ausburger Algemajne.

I zaista sve je išlo na Bajernovu vodenicu. A onda... Jugović do Pančeva, Jugović, Prosinečki, Mihajlović u sredinu... I Klaus Augentaler. U Srbiji će ostati večno upamćen kao tragičar koji je Zvezdi doneo finale Lige šampiona. Mada je istina da je on tu više bio kolateralna šteta. Njega je lopta pogodila i teško da je mogao bolje da reaguje. Za razliku od golmana Rajmonda Aumana.

- Nažalost, primili smo posle mog defanzivnog starta u poslednjem minutu utakmice i ostali bez finala. Auman se malo zbunio pošto je bio pod pritiskom jednog ili dvojice jugoslovenskih fudbalera i skrenuo je loptu u sopstvenu mrežu. To je fudbal - premotava film Augentaler kroz smeh, mada nikome u Minhenu nisu to baš tako lepe uspomene.

Nisu sve bile takve. Augentaler je po dobrom zapamtio Miodraga Belodedića. Sve zbog jedne dragocene ogrlice.

- U jednom duelu Belodedić mi je slučajno otkinuo ogrlicu s vrata. Mislio sam da je pala na travnjak i već sam se pomirio sa tim da ću je i ostaviti u Beogradu. Ali sledeći put kad smo imali duel, Belodedić me je iznenadio i vratio mi je. Nije bio samo izvrstan libero, nego i sjajan momak - zaključio je Klaus Augentaler.

 

Пласман обезедио Sofascore резултати уживо

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading