"Delija" iz Vankuvera preleće 8.970 kilometara da bodri Zvezdu protiv Totenhema

Autor:

Sport

31.10.2019

04:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Zvezdo, ti to znaš da uvek, kad igraš, ja proći ću čitavu planetu!" Ovim stihovima rukovodio se Vojislav Žmukić (53), koji je sinoć zapucao iz 8.970 kilometara udaljenog Vankuvera prema Beogradu samo da bi 6. novembra bodrio crveno-bele protiv Totenhema u meču četvrtog kola Lige šampiona.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Veliki gurman... Vojislav Žmukić

Slavonski Srbin poreklom iz Crne Gore, kako za sebe kaže, živeo je do početka devedesetih godina prošlog veka u selu Silaš nadomak Osijeka. Ratni vihor ga je najpre odveo u Novi Sad, a onda ga bacio u Kanadu.

DAVNO SE SPAKOVAO

Međutim, ljubav prema Zvezdi nije izbledela, već je samo rasla, priča Žmukić za Srpski telegraf.

- Čim smo prošli Jang bojs, znao sam da ću doći u Beograd i gledati neku utakmicu u Ligi šampiona. Praktično sam se već tada spakovao. Ništa nije daleko kada se klub istinski voli. Namestilo se da dođem protiv Totenhema, koji nas je razbio u Londonu, pa se nadam da će sada biti mnogo bolje na našoj Marakani, gde ćemo napraviti paklenu atmosferu. Meni je taj rezultat (5:0) baš teško pao jer odbolujem svaki Zvezdin poraz. Sada se nadam osveti. Hteo sam da gledam i Bajern, ali ne mogu toliko da odsustvujem sa posla - istakao je Vojislav.

PRAVA LUDNICA

On napominje da Zvezda u Vankuveru ima jako uporište, a navijačku grupu su napravili još 2011. Tu su i majice koje se razgrabe svaki put čim ih odštampaju.

- Kada Zvezda igra, u Vankuveru je ludnica. Malo nam je problem vremenska razlika jer kod nas utakmice uglavnom padnu oko podneva, ali snalazimo se nekako. Nekada smo se skupljali u Srpskom kulturnom centru, a sada imamo svoje kafiće i restorane. Ipak, ništa ne može da se meri sa Marakanom, jedva čekam da stignem i da osetim taj huk sa tribina i budem deo spektakla. Poslednji put sam na Marakani bio pre 23 godine protiv Kajzerslauterna i Barselone, predvođene Brazilcem Ronaldom. Nadam se da će atmosfera opet biti tako spektakularna, baš onakva kakvu samo "Delije" znaju da naprave. Ja znam da ću da pevam iz sveg glasa - dodaje Žmukić.

RepublikaFoto: Privatna arhiva

Srpska šljiva do Vankuvera

Osim Crvene zvezde, Vojislava Žmukića sa Srbijom veže jaka tradicija. Božić, Vaskrs i slava obeležavaju se kako tradicija nalaže, a domaće hrane ima u izobilju.

- Napravimo feštu kada se peče rakija, tope čvarci ili prave slanina i kobasice. Naravno, sve to u Zvezdinoj majici. Ove godine smo već pekli rakiju od kruške i šljive. Obrnemo leti i po koje prase na ražnju, sprema se kotlić... Mi Srbi u Kanadi se trudimo da ostanemo čvrsto zajedno, a običaji nas najjače spajaju - kaže Vojislav.

RepublikaFoto: crvenazvezdafk.com

Glavni u školi zbog Džaje

Ljubav prema Crvenoj zvezdi kod Vojislava rodila se još dok je bio dečak, a sa devet godina je upoznao svoju ikonu Dragana Džajića.

- Bio sam treći razred osnovne škole kada je Zvezda gostovala u Tenju pored Osijeka. Džaji je pukao mišić protiv Reala i nije igrao na ovom meču, ali je zato gostovao pod šatorom. Gurali smo se da se slikamo sa njim. Posle sam bio glavni u školi zbog te fotografije. Danima sam bio presrećan - kaže Žmukić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading