Engleski velikani nas OSAKATILI za BODOVE: Večiti u problemu, Srbija gubi dva mesta u Ligi šampiona!

Autor:

Sport

25.10.2019

09:35 >> 09:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Porazima Crvene zvezde u Londonu (5:0) i Partizana od Mančester junajteda (1:0), Srbija je u trećem kolu grupnih faza Lige šampiona i Lige Evrope ostala bez novih poena za nacionalni koeficijent...

RepublikaFoto: Starsport
Umar Sadik i Miloš Degenek u duelu tokom prethodnog večitog derbija na stadionu Partizana

Trenutno smo na 24.750 bodova. Konkurencija je popravila pozicije, pa Srbija gubi trku za 15. mesto na UEFA rang listi koje bi od sezone 2021/22 donelo dva mesta u borbi za Ligu šampiona i još neke privilegije u ostalim takmičenjima.

Koeficijentni bodovi se sabiraju i dele s brojem predstavnika. Pobede u Ligi šampiona i Ligi Evrope vrede po dva koeficijentna boda, remiji jedan. U kvalifikacijama se za pobedu ili remi dobijalo duplo manje bodova. Za sam plasman u Ligu šampiona se dobijaju četiri bonus boda, a za ulazak u Ligu Evrope nema bonus bodova.

SRPSKI KLUBOVI TRENUTNO NA KOEFICIJENTU OD 5250 BODOVA!

Tako su srpski klubovi od početka sezone sakupili ukupno 21 koeficijentni bod: Zvezda 10,5, Partizan 7,5, Čukarički 2,5 i Radnički 0,5. Kada se podeli sa četiri, a potom pomnoži sa 1.000, dobija se koeficijent 5.250. Ukupan koeficijent se računa za ovu i prethodne četiri sezone i važi od 2021/22. Sezona između se ne nikad računa kako bi se prilikom početka sledećih sezona u ligama i kupovima uvek znalo koje pozicije gde vode na kraju.

Sa osvojenih 5.250 bodova u ovoj sezoni, ukupan koeficijent Srbije za pet sezona trenutno iznosi 24.750 bodova. Zvezda i Partizan su kroz svaku fazu takmičenja ove sezone popravljali nacionalni koeficijent ane i ove nedelje, jer su poraženi. Da sve bude gore dobre rezultate zabeležila je konkurencija. 

Kipar je zahvaljujući remiju APOEL-a u Azerbejdžanu ostao na 16. mestu i za 0.250 bodova povećao prednost u odnosu na Srbiju. Hrvatska je zahvaljujući Dinamovom bodu protiv Šahtjora opet za petama Srbiji sa 24.625 bodova, koliko ima i Škotska koja je napravila najveći problem. Škotski velikani Seltik i Glazgov Rendžers blistaju u grupama Lige Evrope i sakupljaju bodove.

Sinoć su popravili nacionalni koeficijent za 0.750 bodova pošto je Seltik pobedio Lacio, a Rendžersi odoleli u Portu. U dobrim su situacijama da prođu grupe što bi značilo i dodatne bodove i veliku šansu da prestignu Hrvatsku, Srbiju, Kipar i Grčku i izbore se za 15. mesto.

RepublikaFoto: Starsport
Džesi Lingard i Bibras Natko u duelu na utakmici Partizan-Mančester junajted

I Švajcarska nam duva za vratom. Bazel i Jang Bojsi gaze, prvi su u grupama i novim pobedama su popravili ukupan švajcarski koeficijent sa 22.000 na 22.800. Sva sreća je da im se deli sa pet i da imaju Lugano koji će ispasti. Jedina dobra stvar je što Grci nisu napredovali i što su ostali na istom broju bodova posle poraza Olimpijakosa od Bajerna.

Ali da bi ostala u igri za 15. mesto Srbiji su u drugoj polovini grupnih faza potrebni značajno bolji rezultati Crvene zvezde i Partizana. Već od sledećeg kola, ali neće biti lako Zvezdi protiv Totenhema na Marakani i Partizanu na Old Trafordu. 

RepublikaFoto: Starsport
Marko Marin u duelu sa Sonom na meču Totenhem - Crvena zvezda

Biće ovo žestoka borba za 15. mesto na UEFA rang listi koja će izvesno potrajati i posle grupnih faza. Ko ne prođe grupnu fazu i ne obezbedi evropsko proleće, verovatno ispada iz trke. Srbiji je potrebno makar treće mesto Zvezde u grupi Lige šampiona i makar drugo mesto Partizana u Ligi Evrope da zadrži dobre šanse.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading