Crveni-đavoli osvojili Humsku: Ofanziva Partizana nije uspela, zasluženi aplauzi za crno-bele!

Autor:

Sport

24.10.2019

16:10 >> 18:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Fudbaleri Partizana poraženi su u trećem kolu grupe L Lige Evrope minimalnim rezultatom od Mančester junajteda.

RepublikaFoto: Starsport
Umar Sadik i Fil Džons u duelu na stadionu Partizana

Dva velika naleta imali su crno-beli: desetiminutni s kraja prvog dela i u istom tolikom trajanju na startu nastavka. Umesto pogotka koji je po svim kriterijumima trebalo da im pripadne, primili su jedan i porazom od Mančester junajteda, uz očekivani trijumf AZ-a nad Astanom, značajno smanjili šanse da se plasiraju u nokkaut fazu Lige Evrope.

Do revanša na Old Trafordu za dve sedmice ostaje im, pak, saznanje da mogu da igraju ravnopravno, na trenutke i bolje od renomiranog premijerligaša. Kao i da su oštećeni bar za jedan, ako ne i dva jedanaesterca, u trenucima kad je izjednačenje visilo u vazduhu. Ovako, španski sudija Havijer Estrada ispao je smešan, Junajted sačuvan, a Parni valjak ukočen dok je jurio u maksimalnoj brzini ka senzaciji.

Da mu Grobari ništa ne zameraju, uprkos rezultatu, videlo se na kraju meč kad su miljenike u svlačionicu ispratili aplauzom, kao odgovarajućom nagradom za igru. Kad već rezultat nije bio bolji. Veliko bravo za otpor i igru, želju da se nadmeće sa, na papiru, boljim od sebe. I to treba ceniti.

S kakvim je ambicijama došao u Beograd i koliko mu je takmičenje u Ligi Evrope, ipak, važno, Ole Gunar Solskjer je najpre pokazao izborom tima, poslavši na teren zvanično najskupljeg štopera i desnog beka planete (Megvajera i Van Bisaku), iskusnog Matu, dokazano Marsijala, opovrgavši pretpostavke da će mnogo kombinovati, pa je od mlađih snaga šansu dao samo levom beku Vilijamsu i zadnjem veznom Garneru.

A kako igra Junajted i koliko je, za naše prilike, ubedljiv moglo ce najviše uočiti u uvodnih pola sata, kad je vešto čuvao loptu, mirno kombinovao, primicao se kaznenom prostoru Partizana kao konjica i brzinom u pasu i razmišljanju pritiskao odbranu domaćina.

Jedina dilema bila je kad će nesumnjivi kvalitet,  možda ne uočljiv kad se posmatraju prenosi Premijer lige, s tim da je to druga dimenzija fudbala, pretočiti u vođstvo. Pretio je na razlličite načine: najpre tako što je Mata iz slobodnog udarca pronašao Vilijamsa na drugoj stativi, a ovaj tukao u spoljni deo mreže, potom kad je Džesi Lingard uzdrmao stativu, da bi do prednosti stigao u trenutku kad se činilo da bi do nje mogao, a po šansama i trebalo, da dođe crno-beli tim.

Čak je i trenutak najgori mogući po našeg predstavnika, završnica prvog dela, proboj 19-godišnjeg levog beka Brendona Vilijamsa, zakasneli start Nemanje Miletića i penal koji je rutinskom realizacijom u 0:1 pretvorio Antoni Marsijal.

Francuz je poentirao sa bele tačke i omogućio Crvenim đavolima mirniji odlazak na pauzu, iako je igrom u periodu kad je dao gol bliži istom bio - Partizan!? Skoro pola sata potrošio je sastav Sava Miloševića da se oslobodi okova nekog neobičmnog straha koji ga je sputavao i terao na greške u osnvama fudbala: prijemu u pasu. Delovalo je da u tim trenucima u grču igraju Suma i Asano, da malo šta može u manevru da napravi sprski tim, ali kad je spoznaja da za rivala imaju fudbalere koji se ne snalaze baš najveštije pod prtiskom postali su konkurentniji.

U završnih desetak, 15 minuta prvog dela Parni valjak je opravdao nadimak, jurio je napred, želeo gol, udovoljio navijačkim željama da bude ofanzivan, jedino što nije bio i precizan.

Pokušaji Zdjelara i Tošića završili su daleko od gola, potom je Umar Sadik u 40. minutu sa 20-ak metara loptom "poljubio" stativu, Asano u padu tukao pored nje već u narednom napadu i taman kad se činilo da domaćin na krilima publike može do senzacionalnog vođstva usledio je hladan tuš na suprotnoj strani. U najgore moguće vreme...

RepublikaFoto: Starsport

Ta stativa Sadika je, ispalo je na kraju, bio vrhunac Partizana na ovoj utakmici, iako je početkom drugog dela večeras odlični Nigerijac posle stavljanja na muke Megvajera naterao Fila Džounsa da dobije žuti karton, ujedno upotpunio utisak da je bio možda i najbolji pojedinac Miloševićevog tima.

Sjajno se nosio Sadik sa daleko poznatijim fudbalerima, pretio Romeru udarcima iz daljine, ostavio odličan utisak i, na žalost navijača, potvrdio da nije gol-igrač.

Opet, za način na koji su crno-beli istrčali na drugo poluvremem, koliko ih gol Marsijala nije psihički "ubio u pojam", pokazali su šutevi pored stative Natha, varka Sume i pucanj pravo u argentinskog golmana, lažnjak Uroševića na levom krilu, šansa Asana... Bilo je dovoljno situacija da se jednom lopta prebaci preko crte, ali nije bilo odlulčnosti, preciznosti, pa i snage u zavrpšnom pasu ili šutu.

Naposletku, nije bilo ni pravde, jer je arbitar Havijer Fernandez Estarada zažmurio na igranja rukom Mektomineja i Vilijamsa. Preporuka sudijama je da je svaki dodir rukom u kaznenom prostoru automatksi penal, ali čak i da je hteo jednom da pomogne Junajtedu u prvoj, Španac je u drugoj situaciji morao da pokaže na belu tačku.

RepublikaFoto: Starsport

Hag, Holandija: AZ Alkmar - Astana 6:0

U narednom 4. kolu, Partizan gostuje Mančester junajtedu na Old Trafordu, dok će Astana dočekati AZ Alkmar.

 

Пласман обезедио Sofascore резултати уживо

 

FK PARTIZAN - FK MANČESTER JUNAJTED 0:1

II POLUVREME

90+3.minut - KRAJ U HUMSKOJ, POBEDA JUNAJTEDA U BEOGRADU!

90+2. minut - Poslednja izmena u Partizanu, Ivanović menja Asana

90.minut - Nadoknada vremena tri minuta

89.minut - Zdjelar je faulirao mladog Džejmsa i dobio žuti karton

88.minut - Posle velike borbe na sredini terena, utakmica upala u manju "krizu"

86.minut - Još jedna šansa za domaćina! Uputio je udarac Natko, ali lopta odlazi preko gola

82.minut - Kakva prilika za Partizan! Asano je šutirao glavom posle kornera, brani Romero. Nakon toga, Sumino mesto zauzima mladi Lazar Pavlović

 

 

80.minut - Pokušao je Suma lepim pasom, ali ništa od toga. U nastavku akcije, Natho izblokiran posle udarca sa distance.

79.minut - Izabranici Sava Miloševića bez straha, Junajted se povukao pod pritiskom domaćeg tima

77.minut - Asano je ponovo povukao kontru, ali odbrana Junajteda ponovo na nivou

74.minut - Lep udarac Sadika, ali bez gola za crno-bele. Iz igre izlazi Tošić, a ulazi Filip Stevanović

67.minut - Traže crno-beli penal, premišljao se sudija i nije dosudio najstrožu kaznu posle igranja rukom Vilijamsa. Posle protesta Miletić dobija žuti karton. Reklo bi se da je Partizan oštećen u Humskoj.

62.minut - Krenuo je Partizan u kontru, Suma je povukao napad, lopta je došla do Tošića koji je izgubio duel sa Megvajerom

 

 

60.minut - Danijel Džejms i Markus Rašvord menjaju Entonija Marsijala i Arona Van Bisaku

58.minut - Kombinacija Asana i Sadika, ali bez efekta

RepublikaFoto: Starsport

54.minut - Korner za Junajted, ali faul u napadu pravi Megvajer

52. minut - Najbolja prilika na meču za Partizan, sjajan dribling Sume koji je "slomio" kičmu Megvajeru, ali golman Junajteda je bio na pravom mestu!

51.minut - Bez prilika u ovom delu utakmice 

46. minut - Počelo je drugo poluvreme! Posle prave bravure Umara Sadika i oštrog faula nad njim pošto je umakao Megvajeru došuđen je slobodan udarac, Natko nije bio dovoljno preciza, Partizan na startu preti!

KRAJ KRAJ I POLUVREMENA

45.minut - Kraj prvog poluvremena u Humskoj, gosti imaju minimalnu prednost

43.minut - GOOOOL IZ PENALA! MARSIJAL! Partizan - Mančester junajted 0:1! - Polukontru gostiju prodorom je krunisao Vilijams. Međutim, Nemanja Miletić je loše reagovao. Startovao je na vezistu Junajteda i skrivio penal. Nije bilo dileme za Fernandeza. Siguran je bio Marsijal. 

42.minut - Asano šutira pored gola posle greške odbrane Junajteda

40.minut - Sadik sa druge strane pogađa stativu, nakon toga Zdjelar preko prečke!

37.minut - Pogađa stativu Lingard!

RepublikaFoto: Starsport

35.minut - Dva kornera zaredom i na kraju udarac Zdjelara pored gola

31.minut - Probudio se Partizan, ali Megvajer pokazuje zašto je najskuplji defanzivac na svetu

26.minut - Asano odličan u napadu, Sadik gubi loptu posle duela sa odbranom Junajteda

22.minut - Mektomnej šutira sa distance, ali lopta ponovo ide pored gola 

RepublikaFoto: Starsport

18.minut - Odlični u tandemu deluju Ostojić i Pavlović, trenutno nema problema za njih dvojicu u odbrani

15.minut - Centaršut Mate, Mektominej ponovo opasan, ali lopta posle udarca glavom ide pored gola Stojkovića

RepublikaFoto: Todor Petković

12.minut - Opasna prilika za goste. Mektominej je prošao po strani, ali ga je Ostojić zaustavio i poslao loptu u korner. Na kraju posle istog, sviran je ofsajd

9.minut - Duel Asana i Van Bisake, Japanac je na kraju šutirao preko gola

6.minut - Junajted polako podiže ritam, ali Partizan uspešan u odbrani

RepublikaFoto: Todor Petković

3.minut - Trenutno bez prilika na obe strane

1.minut - Utakmica na stadionu Partizana je počela

SREĆNO PARTIZANU

18.45 - Glavni sudija ove utakmice je Španac, Havier Estrada Fernandez

 

 

18.30 - Na klupi za rezerve engleskog i srpskog tima ostali su:

FK Partizan: golman Stevanović i igrači - Vujačić, Brežančić, Šćekić, Ivanović, Stevanović i Pavlović

FK Mančester junajted: golman Grant i igrači: Lindelof, Fred, Džejms, Pereira, Grinvud i Rašvord

 

 

18.10 - Do početka spektakla u Humskoj ostalo je malo više od sat vremena, ali se tribine stadiona intenzivno popunjavaju. Tribine će biti ozbiljno ispunjene, zbog smanjenog kapaciteta očekuje se oko 26.000 gledalaca, ali i oko 1.600 gostujućih pristalica.

 

 

17.45 - Očekivanja pred Partizan izneo je šef stručnog štaba Mančester junajteda, Ole Gunar Solskjer.

- Liga Evrope je bitna za nas. Poslednji put kada smo bili u tom takmičenju osvojili smo ga. Ipak, nema garancije za novi trijumf. Liga šampiona je cilj, nebitno da li kroz plasman u Premijer ligi ili kroz Ligu Evrope. Samo što u ovom takmičenju nema garancija, zbog povreda, rotacija, duge sezone... Tek je novembar, daleko je maj.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ole Gunar Solskjer

Sastave za večerašnju utakmicu pogledajte OVDE

17.30 - Očekivanja pred Mančester junajted izneo je šef stručnog štaba Partizana, Savo Milošević.

- Verujem da možemo da očekujemo maksimum od Partizana svih 90 minuta. To smo već pokazali u prethodnom periodu. Videćemo koliko će to biti dovoljno. Ne možemo predvideti snagu i ekipu Mančestera, ali dužni smo da damo svoj maksimum. Kada sam došao, ideja mi je bila da Partizan približim evropskim ekipama. Mislim da je Partizan pokazao napredak u tim evropskim utakmicama. Ovo je prilika da još jednom vidimo koliko smo se približili evropskom klubovima. Ako u tome uspemo, to će biti veća pobeda i od tri boda, iako se nećete složiti sa mnom.

RepublikaFoto: Starsport
Savo Milošević

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading