Sudije amateri kroje sudbinu Superlige!

Autor:

Sport

08.10.2019

03:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U svega dve utakmice večitih rivala Crvene zvezde i Partizana nagledali smo se sudijskih grešaka koje bi u ozbiljnim ligama Evrope mogle da se analiziraju na mesečnom nivou. U Srbiji je taj vremenski interval sveden na 90 minuta, a greškama koje prave arbitri smeju se čitava Evropa i svet.

RepublikaFoto: Starsport
Suđenje mu ne ide od ruke... Bojan Nikolić

Sve to utiče na ionako izopačene odnose dva najveća srpska kluba, koji se utrkuju ne bi li dokazali ko je više oštećen ili protežiran od vlasti ili Fudbalskog saveza Srbije. Realnost je da nijedan od beogradskih klubova nema povlašćen tretman i da su njihovi fudbaleri, navijači i uprave žrtve amaterskih odluka sudija koje iz nedelje u nedelju kroje sudbinu superligaške tabele.

TRAGIČNI MOMENTI

Krenulo je od Kruševca, gde je Zvezda slavila protiv Napretka (1:0) u sedmom minutu sudijske nadoknade golom Marka Marina iz slobodnog udarca. Arbitar Bojan Nikolić meč je produžio za pet minuta. U prvom poluvremenu Nikolić je propustio da dosudi čist jedanaesterac za goste, kada je jedan od defanzivaca Napretka nokautirao El Fardu Bena u šesnaestercu. Međutim, u 77. minutu pokazao je na kreč pošto je napadač sa Komorskih Ostrva pod naletom vetra pao u kaznenom prostoru. Kontakta nije bilo, a Ben je sa bele tačke poslao loptu nebu pod oblake.

U Humskoj, gde je Voždovac savladao Partizan sa 2:1, viđeni su jednako tragični momenti. Arbitar Momčilo Marković dosudio je nepostojeći penal za Voždovac u 25. minutu jer u kaznenom prostoru nije postojao kontakt između golmana Stojkovića i Stanisavljevića. Na taj način "zmajevi" su došli do vođstva. Marković je u sudijskoj nadoknadi pri rezultatu 1:1 propustio da dosudi čist penal za goste i da isključi vezistu crno-belih Bibrasa Natka, koji je namerno igrao rukom u šesnaestercu.

Da su srpske sudije pale na nivo amatera, smatra i bivši arbitar Radivoj Raka Đurović.

- Očito je da mnogi od njih ne mogu psihički da se nose sa teretom utakmica u Superligi. Dostigli smo amaterski nivo jer su mnoge sudije tu nezasluženo. A jedini način da se prestane sa ovolikim brojem grešaka je da ti arbitri budu sankcionisani ili sklonjeni. Postoje situacije koje završavaju po klipovima u Evropi, gde svi mogu da vide šta se kod naš dešava - rekao je Đurović za Srpski telegraf.

NE POMAŽE NI VAR

On je dodao da ni VAR ne bi mogao da bude od stoprocentne pomoći jer postoji mogućnost da ne bi bio korišćen na pravi način.

- VAR bi mogao mnogo da doprinese, ali pitanje je da li bismo ga mi ovde primenjivali pošteno. To bi olakšalo dosta situacija i polemika, a odnosi Crvene zvezde i Partizana ne bi bili na nivou Irana i Amerike - kazao je Đurović.

Partizan planira da špijunirA Zvezdu preko stranih sudija

Ogorčena zbog sudijske nepravde protiv Voždovca, uprava Partizana rešila je da pravdu potraži u Nionu, dopisom na adresu Evropske fudbalske unije (UEFA). Crno-beli su dostavili sporne situacije iz Humske, ali i sa gostovanja Crvene zvezde Napretku u Kruševcu, nadajući se da će nezavisni organi da se umešaju u dešavanja u srpskom fudbalu. Takođe, rukovodstvo Partizana najavilo je da će angažovati trojicu inostranih arbitara iz zemalja Evropske unije kako bi pratili dešavanja u srpskom fudbalu, odnosno borbi za titulu prvaka. To praktično znači da bi se ti nezavisni arbitri bavili i mečevima Crvene zvezde i špijunirali šta se dešava na utakmicama Partizanovog večitog rivala.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading