Podsećanje na davna "vojevanja": Zvezda ima zavidan skor protiv šampiona Nemačke!

Autor:

Sport

16.09.2019

16:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Crvena zvezda započinje evropsku odiseju protiv ekipe Bajerna iz Minhena. Utakmica je zakazana za sredu, 18. septembar, na "Alijanc areni" u Nemačkoj, a evo kratkog podsećanja na rivalstvo ova dva kluba.

RepublikaFoto: FK Crvena zvezda
Detalj sa poslednjeg okršaja Zvezda - Bajern

Protiv šampiona Nemačke, Bajerna iz Minhena, pet puta je Zvezda vodila bitke na fudbalskom terenu. Svim Zvezdašima je u srcu utakmica u Beogradu koja važi za jednu od najuzbudljivijih okršaja na "Marakani". Siniša Mihajlović je iz slobodnog udarca doveo u prednost crveno-bele od 1:0, da bi Bavarci preokrenuli rezultat na 1:2. Međutim, u poslednjem minutu meča Zvezda je autogolom Aumana došla do rezultata 2:2 i time se plasirala u finale najelitnijeg evropskog takmičenja.

Prvi meč u Minhenu završen je pobedom srpskog tima od 2:1 u kojem su strelci bili Pančev i Savićević. Domaćin predvođen zvezdama nemačke reprezentacije, a na drugoj strani momci koji su mesec i po dana kasnije ušli u istoriju. Ostaće upamćeno da je Bajern još i dobro prošao jer su Savićević, Mihajlović, Binić i Pančev imali sjajne prilike da ubedljivije savladaju protivnika.

U sezoni 1979/80 po prvi put u istoriji su crveno-beli odmerili snage sa Bajernom u okviru osmine finala Kupa UEFA. Crvena zvezda je poražena u prvoj utakmici u Minhenu rezultatom 2:0 tako da je pobeda u Beogradu od 3:2 koju su izborili Savić, Petrović i Repčić bila nedovoljna da Zvezda prođe u sledeću fazu takmičenja.

Poslednji put je klub sa "Marakane" odmerio snage sa Bajernom u Kupu UEFA 2007. godine kada su Bavarci bili bolji u Beogradu od 3:2 u kojem su golove za Zvezdu tim postigli Ognjen Koroman i Nenad Milijaš. Crveno-beli su nesrećno poraženi u poslednjem minutu, iako su bili blizu pobede sve do 86. minuta.

RepublikaFoto: Starsport
Fudbaleri Zvezde

Ekipa Vladana Milojevića dobila je savete od legendi našeg kluba koji su već odigrali utakmice protiv Bajerna.

- Igra Crvene zvezde izgleda defanzivno, ali to je prividno, oni izuzetno taktički igraju i koriste svaku šansu na najbolji mogući način. Zato je Zvezda dospela do Lige šampiona. Verujem da neće razočarati i ovog puta – poručio je Mile Jovin, član generacije koja je igrala prvi duel protiv Bajerna 1979. godine.

Veliki optimista je Slobodan Marović, šampion Evrope i sveta iz 1991. godine, pred novi okršaj sa Bajernom.

- Savet današnjoj generaciji Zvezde je da kod Nemaca nikada nema odustajanja, igraju do kraja, do poslednjeg zvižduka i toga moraju biti svesni. Ali treba ući hrabro u meč pa ni iznenađenje nije nemoguće. Ovi momci su pokazali da su sposobni za tako nešto – rekao je Marović.

Nekadašnji kapiten Crvene zvezde, a sada član stručnog štaba našeg tima Nenad Milijaš, veruje u pozitivan ishod meča u Minhenu.

- Bajern je apsolutni favorit, ali verujem da sve ono što su učinile prethodne generacije može da motiviše i ovu. Lično imaću veliki motiv da pokušam da ih iznenadim i kao trener u stručnom štabu, a naši igrači treba hrabro da izađu na teren i pokažu da nisu slučajno drugu godinu zaredom u Ligi šampiona – istakao je nekadašnji kapiten Crvene zvezde Nenad Milijaš.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading